Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tapenada

Tapenada

Moja ulubiona pasta z oliwek to Tapenada. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy utrzeć razem wszystkie składniki. Zapewne zajmie Ci to tylko kilka minut. Zapraszam!

- świetna pasta na grzanki
- można ja długo trzymać w lodówce
- tylko kilka składników i błyskawiczne wykonanie

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 260 g
W 10 g pasty: Wartość energetyczna 33 kcal Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 200 g oliwek ciemnych np. Kalamata - waga bez pestek
  • 10 g małych kaparów np. z soli lub z zalewy octowej - 1 łyżka
  • 3 filety Anchovies (Anchois) z oleju lub z zalewy korzennej - 10 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine - 40 g
  • mały ząbek czosnku - około 4 g
  • łyżka siekanej natki pietruszki lub tymianku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Tapenada

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 260 gramów pysznej pasty z oliwek.

W paście tej najważniejsze są oliwki i oliwa. Dlatego też polecam zakup dobrej jakości ciemnych oliwek jak np. Kalamata. Takie oliwki sprzedawane są zazwyczaj na wagę z oliwy lub z oleju. Przeważnie nie są one drylowane, więc do pasty należy zakupić około 250 gramów niedrylowanej Kalamaty. 

Oliwki Kalamata, oliwa z oliwek extra vergine, kapary, Anchois z zalewy korzennej lub z oleju oraz mały ząbek czosnku to u mnie podstawa. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego ulubionego przepisu na tę niezwykłą pastę. 

Tapenada, 1

Tapenada, 2

Pasta z oliwek

Aby zrobić Tapenadę wystarczy umieścić wszystkie składniki w jednym naczyniu i utrzeć na grubszą pastę (nie idealnie na gładko). Polecam użyć do tego tradycyjnej metody i utrzeć składniki w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza to sięgnij np. po ręczny blender lub użyj robota kuchennego z rozdrabniaczem. Postaraj się jednak nie miksować składników za długo. Tapenada nie powinna być zmielona na bardzo gładką pastę. 

Użyłam oliwek Kalamata już bez pestek. Jeśli Twoje oliwki mają pestki, to najpierw je usuń np. przy pomocy małego nożyka. Miałam małe kapary z zalewy octowej. Dałam jedną łyżkę, czyli około  10 gramów kaparów. Jeśli masz kapary z soli lub większe kapary z ogonkiem, to będzie to jeszcze lepszy wybór :)

Najlepsze do Tapenady będą fileciki Anchois z zalewy korzennej lub solone i trzymane w niewielkiej ilości oleju. Do tego mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę oraz łyżka siekanej natki pietruszki lub tymianku. Całość polej czterema łyżkami oliwy wysokiej jakości. 

Tapenada, 3

Tapenada najbardziej smakuje nam na grzankach lub ze świeżą bagietką. Pasta z oliwek idealnie pasuje też do makaronu lub do pizzy. Nie podgrzewaj jej jednak. Można ją zajadać tak samo jak inne pasty, czyli np. z paluchami grissini lub warzywami pokrojonymi w słupki (seler naciowy, marchew). 

Jeśli nie chcesz jej zjeść od razu, to polecam umieścić pastę w słoiku i zalać oliwą. Wlej jej tyle, by całkowicie pokryć oliwą pastę i zamknij słoik. Tapenada może tak leżeć w lodówce nawet pół miesiąca. 



Tapenada, 4

Tapenada, 5

Do wymienionych przeze mnie składników możesz też dorzucić kilka orzechów włoskich, orzechów pekan (orzesznik jadalny) lub orzeszków piniowych. Jak już dajesz orzechy, to dołóż też plaster francuskiego sera. Polecam aromatyczny ser Roquefort lub też Bresse Bleu albo delikatniejszy ser kozi Valancay. Do tego zestawienia pasuje też miąższ z pieczonego bakłażana. 

Jeśli nie macie filetów Anchois i kaparów, to w ostateczności możecie ich nie dodawać. Polecam wówczas wzbogacić smak pasty o sok z cytryny. Na zdjęciach mojej pasty widać też kawałki papryki z oleju, która stanowiła tylko pyszny element dekoracyjny :)

Z jakimi składnikami zrobicie swoją Tapenadę?
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (226 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tapenada

Tapenada do pasta z oliwek, z której słynie cała Prowansja. Głównymi składnikami Tapenade są oliwki, kapary oraz oliwa. Nie zawsze, ale zazwyczaj dodaje się też czosnek, anchois oraz parę przypraw, czy nawet pieczonego bakłażana oraz orzechy i ser. Śródziemnomorska Tapenada to pasta idealna nie tylko na grzanki i do pizzy. Tapenada z oliwek jest boska do drinków. Bardzo ładnie opisała to Felicity Cloake na swoim Blogu Theguardian. Pozwolę sobie zacytować jej słowa w moim luźnym tłumaczeniu: Pasta z czarnych oliwek to prowansalski faworyt jest idealnym towarzyszem picia, ponieważ jest to połączenie najbardziej słonych składników, jakie można sobie wyobrazić. Tapenada pasuje do delikatnego różowego wina, ale także wspaniale łączy się z ginem i tonikiem. Chociaż głównym składnikiem są oliwki, francuskie słowo pochodzi od prowansalskiej nazwy pąków kaparów, tapeno. Historia głosi, że w starożytności były one przechowywane w amforach oliwy z oliwek, aby w razie potrzeby pojawiać się ponownie jako ostra papka - pochodzenie współczesnej tapenady. Tapenade ma zatem w sobie coś niezwykłego, prawda? Jeśli lubisz takie ciekawostki kulinarne, to pewnie spodoba Ci się też moja peperonata na kanapki i nie tylko. Koniecznie sprawdź też przepis na Ratatouille. Koniecznie sprawdź też przepis na super sos śmietanowy do makaronu i nie tylko. 

Pasta z oliwek

W większości przepisów znajdziemy najprostsze określenie, czyli tapenade z czarnych oliwek lub też pasta z oliwek czarnych. Tradycyjnie zaś tapenada jest wytwarzana z małych, ukochanych w regionie czarnych oliwek. Obecnie jednak bardzo często spotyka się też przepisu na Tapenadę z zielonych oliwek np. z dodatkiem suszonych pomidorów oraz bazylii. Doskonale wiem, ze w Polsce niezwykle ciężko jest kupić dobrej jakości ciemne oliwki. Jeśli jednak tylko macie taką możliwość, to gorąco polecam Wam zakup oliwek sprzedawanych na wagę np. z oliwy. Sama kupuję przepyszną, drylowaną lub też nie kalamatę z oleju. Jeszcze lepsze będą przepyszne oliwki Niçoise, które da radę znaleźć w marketach ze słoika. Tak więc tapenada z czarnych oliwek powinna według mnie być szykowana z lepszej jakości oliwek, które nie będą raczone siarką, by sztucznie uzyskać czarny odcień. Jeśli masz ochotę na eksperyment, to zupełnie tak samo powstanie tapenada z zielonych oliwek. Pamiętaj jednak o jakości. Bardzo dobrą pastą o idealnie dobranych składnikach jest u mnie pesto oraz coś bardziej kolorowego, czyli guacamole

Tapenada przepis

Do Tapenade dajmy u nas najczęściej natkę pietruszki. Sama też dodałam ją w przepisie na Tapenada, jednak lepszy jest tymianek lub rozmaryn z oleju. Polecam zatem używać do tapenada np. oliwę rozmarynową z listkami rozmarynu. Będzie idealnie. Zawsze daję też czosnek. Chociaż pół świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku. Bardzo ciekawe jest też dodanie odrobiny otartej skórki z cytryny a nie soku z cytryny. Skórka ma bogaty, lekko goryczkowy smak. Oczywiście sok z cytryny też może być. Spotkałam się z przepisami z dodatkiem musztardy Dijon. Uważam jednak, że jest ona zbędna. Tak jak najlepsze pesto szykujemy w moździerzu, tak samo powinno być z Tapenada. Śmiało jednak możecie wszystko utrzeć robotem kuchennym np. blenderem. Uważajcie jednak, bo Tapenade nie powinno być gładką pastą. 

Tapenada przepisy

Moja pasta z oliwek musi zawierać najlepsze oliwki oraz kapary i Anchovies. Do tapenada przepis używam kaparów ze słoika. Zazwyczaj nie sięgam po duże kapary z ogonkiem, tylko te małe, słone kapary z zalewy octowej. Jeśli jednak masz dostęp do kaparów z soli, to te będą o niebo lepsze. Anchovies, czyli Anchois to francuskie pokreślenie na Sardelę Europejską. To malutka morska rybka o mocnym smaku i zapachu. Jeśli tylko uda mi się zdobyć Anchois z zalewy korzennej, to zawsze kupuję zapas puszek. Jeśli nie dam rady zakupić Anchois z takiej zalewy, to posiłkuję się Anchois z oleju. Tak więc moja tapenade przepis musi zawierać pyszne oliwki, kapary oraz Anchois i prawdziwą oliwę z oliwek. Dodaję jeszcze natkę pietruszki, trochę czosnku oraz świeży pieprz. Niektórzy dodają jeszcze miękkie orzechy, twardy ser typu parmezan lub sery francuskie oraz np. pieczonego bakłażana. Polecam jednak mój bakłażan faszerowany :)