Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka, czyli pieczone buraki pokrojone cieniutko w plasterki wraz z kilkoma super dodatkami. Przepis jest bardzo prosty a samo danie robi ogromne wrażenie nie tylko z wyglądu. Jest przepyszne!
- z buraków pieczonych w piekarniku
- super przystawka bez mięsa
- z ulubionym serem i orzechami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia buraków: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 560 g dania
Kaloryczność kcal: 200 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie buraki ćwikłowe - 450 g
- mała garść orzechów włoskich - 40 g
- 100 g roladki z sera koziego twarogowego
- garść sałaty rukoli
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- sok z małej połówki cytryny lub z limonki
- świeżo mielony pieprz oraz sól
Carpaccio z buraków
Kalorie policzone zostały ze składników podanych w przepisie.
Z podanej ilości składników wychodzą cztery porcje carpaccio z buraków.
Carpaccio z buraków to po prostu ugotowane lub upieczone i obrane buraki, które należy bardzo cienko pokroić w plasterki i rozłożyć na płaskim talerzu lub dużym półmisku. Do tego orzechy, oliwa, ulubiony ser i przyprawy. To jedna z prostszych do zrobienia sałatek/przystawek. Jeśli tylko masz już upieczone buraki, to zrobienie jej zajmie Ci tylko chwilę. Polecam, bo warto!
Carpaccio z buraka
Zacznij od buraków. Możesz je upiec nawet na 2 dni przed szykowaniem tej super przystawki i w odpowiednim czasie w ciągu 20 minut podać na stół dla gości.
Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ponieważ ja buraki piekę w piekarniku, zawijam je pojedynczo w kawałek folii aluminiowej, spożywczej. Dla wygody umieszczam buraki w foremce do pieczenia/keksówce, czy też innym naczyniu zabezpieczającym piekarnik przed ewentualnym wyciekiem soku z buraka.
Tak przygotowane buraki piekę około 60-90 minut. Małe sztuki do godziny, zaś te duże nawet do 1,5 godziny. Umieszczam je na środkowej półce z opcją grzania góra/dół i temperaturą 200 stopni. Po upieczeniu ostrożnie zdejmuję folię a buraki odkładam na talerz do przestudzenia, by obrać je potem ze skóry.
Jeśli zaś wolisz ugotować buraki, to wystarczy, że umieścisz je w garnku (bez obierania) i będziesz gotować na małej mocy pod przykryciem. Czas gotowania i pieczenia jest podobny. Po ugotowaniu buraków odlewasz zabarwioną wodę i odkładasz buraki do przestudzenia, by je potem obrać. Buraki nie muszą być bardzo miękkie. Przestudzone buraki obierz ze skóry. Taka skóra schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce warto obciąć.
Obrane i przestudzone buraki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ja używam do tego gilotyny do warzyw. Do krojenia buraków polecam założyć rękawiczki kuchenne.
Plasterki buraków rozkładaj na talerzu. Jeśli planujesz podać przystawkę już w porcjach dla każdej osoby, to wykładaj plasterki na poszczególne talerze. Jeśli każdy sam ma sobie nałożyć carpaccio z buraków, wybierz duży i płaski talerz lub naczynie do przystawek.
Do carpaccio z buraków dodaję zazwyczaj prażone orzechy. Tym razem są to orzechy włoskie, ale możesz też użyć orzechów pekan, płatków migdałów, orzeszków piniowych lub prażonych pestek słonecznika. Jeśli masz orzechy niełuskane, to musisz się najpierw dostać do środka. Nie używaj orzechów świeżych i mokrych, które mają jeszcze elastyczną i gorzką otoczkę. Te suche sprawdzą się idealnie. Orzechy włoskie łuszczone zawsze wysypuj na blat i oglądaj dokładnie. Może się bowiem trafić kawałek łupinki od orzechów. Bardzo często takie niespodzianki czekają na nas w gotowych paczkach, które kupujemy w sklepie. Potrzebujesz niecałą garść, czyli około 40 gramów łuszczonych orzechów włoskich.
Orzechy włoskie pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki. Umieść je na suchej patelni. Kawałki orzechów praż na małej mocy palnika przez około 7 minut. Kilka razy poruszaj patelnią, by orzechy uprażyły się z każdej strony a następnie przełóż na talerzyk do przestudzenia.
Na plasterkach buraków rozłóż umytą i osuszoną sałatę rukolę. Możesz zastąpić ją roszponką, młodymi liśćmi szpinaku, natką pietruszki lub kolendrą albo też sałatą włoską insalatina. Latem polecam sięgnąć po młode liście buraków, które będą wyglądały cudownie na carpaccio z buraków.
Kolejno na całej powierzchni carpaccio z buraków rozłóż kawałki sera. U mnie jest to ser twarogowy kozi, ale możesz też sięgnąć po twardy ser typu parmezan np. Parmigiano Reggiano lub Grana Padano.. wspaniałe włoskie sery. Taki ser polecam pokroić cieniutko w prawie przezroczyste płatki. Dobrze sprawdzi się tutaj również ser feta.
Na koniec rozsyp prażone i przestudzone orzechy. Całość polej świeżo wyciskanym sokiem z cytryny oraz oliwą. Carpaccio z buraczków oprósz hojnie świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
Porada: Sok z cytryny możesz zastąpić octem balsamicznym.
Gotowe carpaccio z buraków polecam przed podaniem schłodzić w lodówce.
Uwielbiam carpaccio z buraka i mogłabym je jeść naprawdę często. A Ty?
Smacznego.