Mini pizze z ciasta francuskiego

Mini pizze z ciasta francuskiego

Prosty przepis na mini pizze z ciasta francuskiego.
Super pomysł na szybką przekąskę.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut temperatura 180 stopni
Ilość porcji: 19 mini pizz średnicy 7 cm

Składniki:
• płat ciasta francuskiego – 275 g*
• około 100 ml passaty pomidorowej
• 200 g żółtego sera lub twardej mozzarelli
• 50 g plasterków salami
• garść czarnych oliwek z zalewy
• świeża bazylia np. grecka
• świeżo mielony pieprz oraz oliwa

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Ciasto chłodzone w lodówce również należy wyjąć chwilę wcześniej.

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto wyłóż na blat i lekko rozwałkuj, by się wyprostowało na zgięciach. Przy pomocy wykrawaczki lub szklanki wycinaj krążki. U mnie średnica 7 cm.

mini-pizze-z-ciasta-francuskiego-1

Krążki układaj na papierze w niewielkich odległościach. Nakładaj składniki kolejno na każdą sztukę:
- odrobina passaty rozsmarowanej łyżką (może być przetarty pomidor bez skórki)
- odrobina startego sera
- pasterek salami
- oliwki pokrojone w plasterki lub posiekane
- reszta sera
- listki bazylii
- świeżo mielony pieprz

mini-pizze-z-ciasta-francuskiego-2

Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz na środkowej półce przez 12 minut.

mini-pizze-z-ciasta-francuskiego-3

mini-pizze-z-ciasta-francuskiego-4

Pizze podawaj gorące, prosto z pieca. Polecam polać je oliwą, dodać świeżych ziół oraz przecieru z pomidorów.

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-08 21:40
Nie oparłybyśmy się takim pizzerinkom :D