Tosty bezglutenowego
Delikatne tosty bezglutenowe z pietruszką, libański twarożek na kromce chleba oraz kanapki z iście z włoskim charakterem.. Takie pyszności możesz przygotować na śniadanie, kolację lub każdą domową imprezę.
A do tego zrobisz je na idealnie dobranym pieczywie bezglutenowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3
Dieta: bezglutenowa
Składniki na pietruszkowe tosty francuskie
- [zobacz] 4 kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Blanco
- 1 średnie jajko
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka siekanej pietruszki
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
- łyżeczka oleju kokosowego
Składniki na kanapki z twarożkiem po Libańsku
- [zobacz] 3 kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Multigrano
- 100 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 rzodkiewki
- mały ogórek
- przyprawy i zioła: łyżka siekanej bazylii, po pół łyżeczki soli, cukru oraz przyprawy za`atar
Składniki na włoskie kanapki
- [zobacz] 3 kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Rustico
- 3 łyżki serka mascarpone
- 4 plasterki szynki np. parmeńskiej
- mały ogórek lub kawałek ogórka węża
- 1/3 czerwonej papryki
- garść kaparów z zalewy
- świeżo mielony pieprz
Poznajcie nowe pieczywo bezglutenowe Schär:
Pan Blanco - Puszysty i pyszny biały krojony chleb na mące ryżowej. Idealny na każdy dzień.
Pan Multigrano - Miękki i smaczny biały krojony chleb z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika i prosa.
Pan Rustico - Delikatny i zdrowy chleb w plasterkach na zakwasie z sorgo, soją, siemieniem lnianym i płatkami prosa.
Jak zrobić pietruszkowe tosty francuskie:
Do miseczki wlej mleko. Wbij jedno jajko i dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Posiekaj świeżą natkę pietruszki i również dodaj do miski.
Całość rozbełtaj przy użyciu widelca. Przygotuj sobie 4 kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Blanco. Każdą kromkę zanurz w płynie i odłóż na talerz.
Dobrze nagrzej większą patelnię (u mnie średnica 28 cm). Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego lub dowolnego oleju roślinnego. Na patelnię wyłóż namoczone kromki. Tosty podsmażaj z obu stron do dwóch minut - na rumiano.
Tosty francuskie z pieczywa bezglutenowego podawaj od razu po usmażeniu. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem świeżego pomidora.
Jak zrobić kanapki z twarożkiem po Libańsku:
W miseczce umieść 100 gramów twarogu oraz trzy łyżki jogurtu naturalnego. Dodaj też łyżkę siekanej bazylii, po pół łyżeczki soli, cukru oraz przyprawy za`atar (sezam wymieszany z sumakiem i wybranymi przyprawami). Zamiast sumaku możesz też użyć chilli i sezamu.
Przygotuj sobie trzy kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Multigrano. Każdą kromkę posmaruj twarożkiem libańskim. Kanapki udekoruj dodatkowo plasterkami rzodkiewki oraz ogórkiem. Oprósz je świeżo mielonym pieprzem.
Jak zrobić włoskie kanapki:
Przygotuj trzy kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Rustico. Każdą kromkę posmaruj serkiem mascarpone. Kolejno wyłóż po plasterku szynki, np. parmeńskiej. Kanapki udekoruj plasterkami ogórka i kawałkami papryki. Na koniec kapary z zalewy i świeżo mielony pieprz i pyszne kanapki są już gotowe.
Jak widać zrobienie takich kanapek jest niezwykle proste. Gorąco polecam od czasu do czasu do posmarowania chleba - zamiast masła użyć serka mascarpone lub dowolnego innego serka kremowego.
Podsumowując.. Jedno opakowanie chleba bezglutenowego Pan Blanco, Pan Multigrano oraz Pan Rustico waży po 250 gramów. Chlebki krojone pakowane są po 10 sztuk. W składzie nie ma glutenu oraz laktozy. Każdy z tych chlebów bardzo dobrze smakuje też na słodko, z owocami lub miodem.
Który przepis oraz typ chleba najbardziej przypadł Wam do gustu?
Wypróbuj też mój przepis na bułki bezglutenowe.
Wpis zawiera lokowanie produktu.