Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Mój przepis jest niezwykle prosty a paszteciki pomysłowe i bardzo atrakcyjne. Podaję je jako przekąskę na przyjęcia oraz na Święta.
- świetne paszteciki do barszczu
- szybki, prosty i uniwersalny farsz
- zamiast pieczarek można dać grzyby leśne
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia pasztecików: 25 minut
Liczba porcji: około 15 dużych pasztecików
Kaloryczność kcal: 190 w 1 paszteciku
- 2 płaty ciasta francuskiego - 2 x 275 g
- 1 pasztet pieczony Naturrino Sokołów
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula - 150 g
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
- dodatkowo: pół jajka oraz po szczypcie kminku i tymianku do posmarowania pasztecików
Paszteciki z ciasta francuskiego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 15 trójkątnych pasztecików.
Zapraszam po mój szybki sposób na pyszne wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego oraz upieczonego już pasztetu. Do bardzo uniwersalna przekąska, którą możesz też śmiało podać na świąteczny stół.

Paszteciki z ciasta francuskiego przepis
Aby upiec około piętnastu sporych pasztecików z ciasta francuskiego potrzebujesz jedno opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino marki Sokołów o wadze 200 gramów. To pasztet drobiowo wieprzowy z przyprawami. Można go kupić w popularnych sieciach handlowych.
Jeden pasztet pokrój w plasterki.

Przygotuj sobie około 250 gramów pieczarek (lub mniej). Z kapeluszy większych pieczarek zdejmij skórkę. Małych pieczarek nie trzeba obierać. Oczyszczone pieczarki posiekaj drobno. Cebulę obierz i również pokrój na bardzo małe kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową.
Na średniej wielkości nagrzaną patelnię wylej trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia. Na patelni z nagrzanym olejem umieść poszatkowaną cebulę. Podsmażaj ją dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Patelni nie przykrywaj przykrywką a cebulkę mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Do cebuli dołóż pieczarki. Pieczarki z cebulą podsmażaj na małej mocy palnika przez około 15 minut. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Po tym czasie woda z pieczarek powinna całkowicie odparować. Pod koniec dodaj też przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki. Całość zamieszaj i wyłącz. Farsz odstaw do przestudzenia.

Dwa arkusze ciasta francuskiego o wadze około 275 gramów każdy wyjmij wcześniej z lodówki, by nie kruszyło się przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe.
Jeden arkusz wyłóż na drugi. Ja nie rozwałkowuję dodatkowo ciasta, ale możesz to zrobić. Wówczas rozwałkuj oba ciasta (jedno na drugim) tak cienko, by można je było złożyć na pół do wymiarów wyjściowych.
Przestudzony farsz z pieczarek oraz cebuli wyłóż wzdłuż dłuższego boku po jednej stronie ciasta, tak jak na zdjęciu. Na farszu ułóż plastry pasztetu.

Wolną część ciasta załóż na stronę z farszem aż do krawędzi. Bardzo dokładnie połącz ciasto i lekko podwiń łączenie pod ciasto lub przełóż cały rulon tak, by łączenie ciast znalazło się pod spodem.
Nożykiem wytnij w rulonie paszteciki na kształt trójkątów. Możesz też pokroić ciasto w klasyczne, podłużne paszteciki.

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. Gotowe do pieczenia paszteciki z ciasta francuskiego wyłóż na blaszkę. Paszteciki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną kminku oraz tymianku.

Blaszkę z pasztecikami w cieście francuskim umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Paszteciki piecz tak do 25 minut, do zarumienienia ciasta.

Można je wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Takie paszteciki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podać jako samodzielne danie lub też jako dodatek do barszczu.


Mam jeszcze kilka innych pomysłów na pyszne wykorzystanie upieczonego już pasztetu. Oprócz moich ulubionych pasztecików z ciasta francuskiego polecam też upiec paszteciki z ciastem półkruchym lub też drożdżowym.
Świetne są też domowe pierogi z farszem z pasztetu. Praca nad farszem sprowadza się wówczas wyłącznie do uformowania kulki z kawałka pasztetu.. Proste, prawda?
Jeśli macie jeszcze inne pomysły na kreatywne podanie upieczonego już pasztetu.. piszcie!

Zobacz również mój przepis na szybkie i proste ślimaki z ciasta francuskiego.
Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.