Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Mój przepis jest niezwykle prosty a paszteciki pomysłowe i bardzo atrakcyjne. Podaję je jako przekąskę na przyjęcia oraz na Święta.

- świetne paszteciki do barszczu
- szybki, prosty i uniwersalny farsz
- zamiast pieczarek można dać grzyby leśne

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia pasztecików: 25 minut
Ilość porcji: około 15 dużych pasztecików

Kaloryczność kcal: 190 w 1 paszteciku

Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego - 2 x 275 g
  • 1 pasztet pieczony Naturrino Sokołów
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula - 150 g
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • dodatkowo: pół jajka oraz po szczypcie kminku i tymianku do posmarowania pasztecików

Paszteciki z ciasta francuskiego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 15 trójkątnych pasztecików. 

Zapraszam po mój szybki sposób na pyszne wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego oraz upieczonego już pasztetu. Do bardzo uniwersalna przekąska, którą możesz też śmiało podać na świąteczny stół. 

Paszteciki z ciasta francuskiego, 1

Paszteciki z ciasta francuskiego przepis

Aby upiec około piętnastu sporych pasztecików z ciasta francuskiego potrzebujesz jedno opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino marki Sokołów o wadze 200 gramów. To pasztet drobiowo wieprzowy z przyprawami. Można go kupić w popularnych sieciach handlowych.
Jeden pasztet pokrój w plasterki. 

Paszteciki z ciasta francuskiego, 2

Przygotuj sobie około 250 gramów pieczarek (lub mniej). Z kapeluszy większych pieczarek zdejmij skórkę. Małych pieczarek nie trzeba obierać. Oczyszczone pieczarki posiekaj drobno. Cebulę obierz i również pokrój na bardzo małe kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową. 

Na średniej wielkości nagrzaną patelnię wylej trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia. Na patelni z nagrzanym olejem umieść poszatkowaną cebulę. Podsmażaj ją dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Patelni nie przykrywaj przykrywką a cebulkę mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Do cebuli dołóż pieczarki. Pieczarki z cebulą podsmażaj na małej mocy palnika przez około 15 minut. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Po tym czasie woda z pieczarek powinna całkowicie odparować. Pod koniec dodaj też przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki. Całość zamieszaj i wyłącz. Farsz odstaw do przestudzenia. 
Paszteciki z ciasta francuskiego, 3

Dwa arkusze ciasta francuskiego o wadze około 275 gramów każdy wyjmij wcześniej z lodówki, by nie kruszyło się  przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe. 

Jeden arkusz wyłóż na drugi. Ja nie rozwałkowuję dodatkowo ciasta, ale możesz to zrobić. Wówczas rozwałkuj oba ciasta (jedno na drugim) tak cienko, by można je było złożyć na pół do wymiarów wyjściowych. 

Przestudzony farsz z pieczarek oraz cebuli wyłóż wzdłuż dłuższego boku po jednej stronie ciasta, tak jak na zdjęciu. Na farszu ułóż plastry pasztetu. 
Paszteciki z ciasta francuskiego, 4

Wolną część ciasta załóż na stronę z farszem aż do krawędzi. Bardzo dokładnie połącz ciasto i lekko podwiń łączenie pod ciasto lub przełóż cały rulon tak, by łączenie ciast znalazło się pod spodem. 

Nożykiem wytnij w rulonie paszteciki na kształt trójkątów. Możesz też pokroić ciasto w klasyczne, podłużne paszteciki. 
Paszteciki z ciasta francuskiego, 5

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. Gotowe do pieczenia paszteciki z ciasta francuskiego wyłóż na blaszkę. Paszteciki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną kminku oraz tymianku. 
Paszteciki z ciasta francuskiego, 6

Blaszkę z pasztecikami w cieście francuskim umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Paszteciki piecz tak do 25 minut, do zarumienienia ciasta. 
Paszteciki z ciasta francuskiego, 7

Można je wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Takie paszteciki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podać jako samodzielne danie lub też jako dodatek do barszczu.
Paszteciki z ciasta francuskiego, 8

Paszteciki z ciasta francuskiego, 9

Mam jeszcze kilka innych pomysłów na pyszne wykorzystanie upieczonego już pasztetu. Oprócz moich ulubionych pasztecików z ciasta francuskiego polecam też upiec paszteciki z ciastem półkruchym lub też drożdżowym. 

Świetne są też domowe pierogi z farszem z pasztetu. Praca nad farszem sprowadza się wówczas wyłącznie do uformowania kulki z kawałka pasztetu.. Proste, prawda?

Jeśli macie jeszcze inne pomysły na kreatywne podanie upieczonego już pasztetu.. piszcie!

Paszteciki z ciasta francuskiego, 10

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (83 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Paszteciki z ciasta francuskiego

Lubię szykować przekąski z ciasta francuskiego. Można z nim zrobić zarówno słodkie, jak i wytrawne dania. A do tego zazwyczaj robi się je bardzo szybko. Moje paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem, to paszteciki z wykorzystaniem pasztetu, który został już upieczony. Taki właśnie przepis na paszteciki z ciasta francuskiego może być świetnym pomysłem na kreatywne zjedzenie pieczonego pasztetu. Można zawinąć w ciasto francuskie kawałki pasztetu lub też wzbogacić farsz o dodatki warzywne. U mnie jest to zazwyczaj mieszanka podsmażonej cebulki oraz pieczarek lub grzybów leśnych. Takie paszteciki można zawinąć w ciasto francuskie na wiele sposobów. Najprościej jest zwinąć rulon ciasta i pokroić go w kawałki "kopytka", jednak warto też pobawić się w bardziej kreatywne zwijanie pasztecików. Zachęcam zatem do sprawdzenia mojego sposobu. Moje paszteciki z ciasta francuskiego są dość duże, dlatego też kawałek pasztetu i warzywny farsz zawijam w dwa kawałki ciasta francuskiego. Nie wałkuję też dodatkowo ciasta francuskiego, ale można to zrobić. Gorąco polecam też mój przepis na tatar ze śledzia. A do popicia polecam kompot z suszu

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Zatem w mojej wersji są to paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem, czyli z pasztetem. Może to być nawet pasztet warzywny. To bardzo prosty przepis na paszteciki z ciasta francuskiego. Polecam pamiętać o nim wtedy, gdy potrzebujemy szybko przygotować coś pysznego do jedzenia. To też rewelacyjne paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu czerwonego. Zapraszam po moje ulubione paszteciki z ciastem francuskim. Dodam jeszcze, że paszteciki z ciasta francuskiego można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziołami. A jeśli szukasz innych dań, jakie można podać na Święta to zapraszam po inne moje przepisy. Pierogi z kapustą i grzybami są rewelacyjne. Bardzo dobra i uniwersalna jest też sałatka z pieczarkami, którą możesz przygotować zarówno z pieczarek świeżych, jak i marynowanych. I jeszcze oczywiście barszcz czerwony wigilijny, który obowiązkowo musi się znaleźć na każdym  wigilijnym talerzu.