Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Karkówka w sosie

Karkówka w sosie

Karkówka w sosie własnym z dodatkiem cebuli i czosnku to jeden z lepszych pomysłów na pyszny, domowy obiad. Mój przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Polecam!

- miękkie i soczyste mięso
- rewelacyjne danie jednogarnkowe
- idealnie doprawiony sos i karkówka

Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 45 minut
Liczba porcji: 1580 g dania

Kaloryczność kcal: 210 w 100 g dania

Składniki

  • 1 kg karkówki - około 9-10 kotletów
  • 2-3 cebule - około 500 g
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu - 375 ml
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju do smazenia
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, majeranku i słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; 1/4 łyżeczki ziaren kolendry; 3 ziarna ziela angielskiego; listek laurowy

Karkówka duszona

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii policzona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 5-6 porcji karkówki z pysznym sosem.

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. cebuli czerwonej zamiast zwykłej lub też sól zastąpić sosem sojowym. 

Karkówka w sosie, 1

Karkówka w sosie, 2

Karkówka w sosie przepis

Około jednego kilograma ładnego mięsa karkowego wieprzowego pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Mi wyszło tym razem dziewięć kotletów. Tak cienko pokrojonych kotletów nie trzeba dodatkowo rozbijać, ale warto osuszyć je w razie potrzeby ręcznikiem papierowym.

Wszystkie kotleciki posyp z obu stron solą i pieprzem (na całość idzie płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu). Kotlety delikatnie tylko oprósz z obu stron mąką pszenną. Na wszystkie kotlety wystarczyła mi jedna łyżka mąki. 

Karkówka w sosie, 3

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Kotlety karkowe kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę, ale pozwól im dobrze się zarumienić. Jeśli jednak zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika.

W ten sposób podsmaż z obu stron wszystkie kotleciki karkowe. Kotlety należy przekładać z patelni od razu do garnka, ponieważ po chwili puszczają one ciemny sos, tak istotny w tym przepisie. 
Póki co nie umieszczasz garnka z kotletami na palniku. 
Karkówka w sosie, 4

Na tej samej patelni, na której smażone były kotlety karkowe podsmaż cebulę. Na patelnię dodaj dwie łyżki oleju do smażenia oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Ja użyłam aż trzech, średniej wielkości cebul (zamiast cebuli zwykłej, można sięgnąć po czerwoną). Od razu po cebuli dodaj też cztery obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem podsmażaj tak na średniej mocy panika przez około 20 minut, aż zrobi się szklista i rumiana. Co parę minut zamieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. 

Rumianą cebulkę z czosnkiem przełóż do garnka z kotletami karkowymi. Dodaj też resztę przyprawy, czyli: po płaskiej łyżeczce majeranku i słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki ziaren kolendry; 3 ziarna ziela angielskiego; listek laurowy. Wlej też 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego.

Porada: Ziarna kolendry można przed dodatkiem do garnka lekko rozbić przy użyciu moździerza. Kolendrę można też pominąć lub zastąpić płaską łyżeczką oregano. 
Karkówka w sosie, 5

Garnek przykryj przykrywką i zagotuj karkówkę w sosie a następnie zmniejsz moc palnika, by karkówka tylko lekko mrugała. Karkówkę w sosie duś pod przykryciem około 45 minut lub też dłużej, aż mięso zrobi się idealnie miękkie. 

Porada: Jeśli chcesz, by sos był bardziej słony i ciemniejszy możesz po uduszeniu sprawdzić jego smak i dodać trochę ciemnego sosu sojowego. Ja tym razem tego nie robiłam. 
Karkówka w sosie, 6

Przed wyłączeniem karkówki duszonej polecam jeszcze lekko zagęścić sos dodając do niego mąkę pszenną. Dwie płaskie łyżki mąki rozrób na gładkie i lejące ciasto z kilkoma łyżkami wody. Mąką z wodą nie może mieć grudek. Wlej połowę mieszanki do garnka i od razu mieszaj jego zawartość. Poczekaj aż karkówka w sosie zacznie się ponownie gotować i zdecyduj, czy osiągnięta gęstość sosu jest dla Ciebie zadowalająca. Jeśli nie, to wlej resztę mąki z wodą i raz jeszcze raz zagotuj karkówkę w sosie. 

Porada: Zamiast mąki pszennej można użyć skrobi ziemniaczanej. 
Karkówka w sosie, 7

Karkówka w sosie, 8

Karkówka w sosie najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek śląskich lub ulubionej kaszy np. gryczanej lub pęczak. Do tego surówka, czy też buraczki na ciepło.
Z czym Ty podasz swoje mięsko duszone?

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2584 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Karkówka w sosie

Uwielbiam karkówkę ponieważ to mięso, z którego można wyczarować całe mnóstwo pysznych dań. Marynata do karkówki w sezonie na dania z grilla pojawia się u nas zawsze, gdy szykujemy jedzenie na świeżym powietrzu. Karkówka po cygańsku zaś to jeden z pyszniejszych pomysłów na obiad z mięsa z wieprzowego karczku. Zdecydowałam się jednak tym razem na jeszcze bardziej klasyczne danie, jakim jest własnie duszona karkówka. To przepyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia karkówka w plastrach, którą trzeba najpierw dobrze podsmażyć na patelni a potem udusić z cebulą o bulionem. Bardzo ważny jest etap podsmażenia obsypanych mąką plastrów karkówki. Nie można go pominąć, ponieważ kotlety mają się mocno zarumienić. Dzięki temu od razu po przełożeniu ich do garnka puszczą one naturalnie ciemny sos. Taka karkówka w sosie własnym wyjdzie ciemna i aromatyczna. Najważniejszymi składnikami do sosu są dla mnie cebula oraz czosnek. Czasem daję naprawdę sporo cebuli i czosnku, które według mnie idealnie pasują do duszonej karkówki. Koniecznie sprawdź też jak smakuje najlepsza karkówka pieczona w całości. 

Karkówka duszona

Moja karkówka duszona w plastrach z cebula to pomysł na obiad nawet na kilka dni. Z kilograma karkówki wyjdzie Ci bowiem około 9-10 kotletów. Taka duszona karkowka może być śmiało pogrzana na drugi dzień i podana np. do klusek śląskich lub do kopytek. Przy okazji bardzo gorąco polecam Ci mój idealny przepis na kopytka. Karkówka smażona i duszona w sosie jest świetna do tego, by podać ją do ulubionej kaszy, do ziemniaków lub właśnie jakiś kluseczek. Sos wspaniale łączy się ze śląskimi i wszystkimi, wcześniej wymienionymi dodatkami. Bardzo dobra do takiego obiadu jest moja ulubiona surówka z pora. Polecam spróbować ten przepis. Karkówka z cebulą i czosnkiem w sosie własnym to pyszny obiad dla całej rodziny. Ciekawym pomysłem na to, by zastąpić cześć soli a przy okazji sprawić, że sos będzie ciemniejszy jest dodatek sosu sojowego ciemnego. Jeśli lubisz taki sos, to myślę, że warto od czasu do czasu poeksperymentować. Zapraszam i powodzenia!