Marynata do karkówki
Super smaczna marynata do karkówki to klucz do sukcesu i gwarancja najlepszego smaku grillowanej karkówki. Idealnie dobrane składniki oraz cienko pokrojone mięso.. zobacz jak przyrządzić to soczyste mięso.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 kg karkówki
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 1 kg karkówki wieprzowej
- pełna łyżka ulubionej musztardy np. delikatesowej
- pełna łyżka ketchupu - u mnie łagodny
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- 4 łyżki oleju roślinnego
- łyżka siekanego tymianku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
Karkówka z grilla
Czas marynowania karkówki: 12-20 godzin. Polecam umieścić mięso w marynacie wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można zacząć grillowanie. Mięso wyjmij wówczas z lodówki na godzinę przed szykowaniem posiłku.
Ładny kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj szybko pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. U mnie wyszło ich 14 sztuk. Jeśli masz problem z cienkim ukrojeniem mięsa, polecam umieścić je wcześniej na 40 minut w zamrażarce. Lekko przymrożone mięso łatwiej jest pokroić w cienkie plastry.
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą to: pełna łyżka ulubionej musztardy, pełna łyżka ketchupu, obrane i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, łyżka siekanego tymianku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki.
Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce.
Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można już rozpocząć grillowanie.
Mięso najlepiej jest wyjąć z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Powinno osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Plastry karkówki umieść na kratce dobrze nagrzanego grilla. Mięso grilluj krótko. Już po kilku minutach możesz je przewrócić na drugą stronę. Karkówka powinna się ładnie zarumienić. Cienko pokrojone plastry dobrze zamarynowanej karkówki bardzo szybko się grilluje.
Bardzo ważne jest, by dobrze rozgrzać grilla. Kratka na której kładziesz mięso powinna być umieszczona w komorze grilla na tyle wcześniej, by zdążyła się dobrze nagrzać. Karkówka grillowana krótko, ale w dobrze nagrzanym grillu będzie idealnie soczysta i wypieczona.
Gotowa karkówka z grilla świetnie smakuje z surowymi warzywami i domowymi surówkami. Swoją karkówkę podałam z fasolką szparagową z wody i z jogurtem naturalnym. Polecam też pieczone ziemniaki i pieczarki.
Smacznego.