Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Super smaczna marynata do karkówki to klucz do sukcesu i gwarancja najlepszego smaku grillowanej karkówki. Idealnie dobrane składniki oraz cienko pokrojone mięso.. zobacz jak przyrządzić to soczyste mięso. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 kg karkówki

Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • pełna łyżka ulubionej musztardy np. delikatesowej
  • pełna łyżka ketchupu - u mnie łagodny
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka siekanego tymianku
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

Karkówka z grilla
Marynata do karkówki, 1

Krok 1: Przygotuj mięso

Czas marynowania karkówki: 12-20 godzin. Polecam umieścić mięso w marynacie wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można zacząć grillowanie. Mięso wyjmij wówczas z lodówki na godzinę przed szykowaniem posiłku. 

Ładny kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj szybko pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. U mnie wyszło ich 14 sztuk. Jeśli masz problem z cienkim ukrojeniem mięsa, polecam umieścić je wcześniej na 40 minut w zamrażarce. Lekko przymrożone mięso łatwiej jest pokroić w cienkie plastry. 

Przygotuj mięso

Krok 2: Połącz składniki marynaty

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą to: pełna łyżka ulubionej musztardy, pełna łyżka ketchupu, obrane i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, łyżka siekanego tymianku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki.

Połącz składniki marynaty

Krok 3: Mięso pokryj marynatą

Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce.

Mięso pokryj marynatą

Krok 4: Marynuj i grilluj mięso

Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można już rozpocząć grillowanie.

Mięso najlepiej jest wyjąć z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Powinno osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Plastry karkówki umieść na kratce dobrze nagrzanego grilla. Mięso grilluj krótko. Już po kilku minutach możesz je przewrócić na drugą stronę. Karkówka powinna się ładnie zarumienić. Cienko pokrojone plastry dobrze zamarynowanej karkówki bardzo szybko się grilluje.

Bardzo ważne jest, by dobrze rozgrzać grilla. Kratka na której kładziesz mięso powinna być umieszczona w komorze grilla na tyle wcześniej, by zdążyła się dobrze nagrzać. Karkówka grillowana krótko, ale w dobrze nagrzanym grillu będzie idealnie soczysta i wypieczona.

Marynuj i grilluj mięso

Krok 5: Podawaj tak jak lubisz

Gotowa karkówka z grilla świetnie smakuje z surowymi warzywami i domowymi surówkami. Swoją karkówkę podałam z fasolką szparagową z wody i z jogurtem naturalnym. Polecam też pieczone ziemniaki i pieczarki. 

Podawaj tak jak lubisz

Marynata do karkówki, 7

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (4082 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Marynata do karkówki

Aby zrobić pyszną i soczystą karkówkę z grilla należy w pierwszej kolejności zakupić dobrej jakości, świeżą karkówkę wieprzową w kawałku. Jeden kilogram karkówki można pokroić na 14 cienkich plastrów. Im cieńsze plastry karkówki, tym krótsze grillowanie, bardziej wyraźny smak mięsa i marynaty oraz gwarancja soczystych kawałków karkówki. Do zrobienia soczystej karkówki z grilla polecam grille tradycyjne, węglowe. Bardzo dobrze sprawdzają się również grille gazowe i takie na prąd. Zobacz też przepis na żeberka. Bardzo dobra jest też karkówka po cygańsku, polecam. Wracając jednak do przepisu. Moja marynata do karczku sprawdzi się nawet do mięsa pieczonego. Będzie to zatem świetna marynata do karkówki z piekarnika

Karkówka z grilla

Im prostsza marynata do mięsa, tym lepiej. Użycie gotowej, dobrej jakości musztardy oraz ketchupu zdecydowanie skraca listę dodatkowych składników marynaty. Do gotowej karkówki z grilla polecam też pyszny domowy sos czosnkowy oraz najlepszy przepis na surówkę na grilla - sałatka na grilla. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania mięsne. Karkówka bardzo lubi na grillu towarzystwo innych mięs, więc koniecznie sprawdź też jak zrobić żeberka z grilla

Marynata do karkówki na grilla

W sezonie na dania z grilla zdecydowanie króluje zawsze marynata do karkówki z grilla. Można ją oczywiście przygotować na wiele sposobów, jednak z doświadczenia wiem, że im prościej, tym lepiej. Przez wakacje używamy dość często zarówno ketchupu, jak i musztardy. Zatem czemu nie dodać ich również do marynaty. To świetny wybór, ponieważ ketchup i musztarda mają w sobie mnóstwo rożnych przypraw i są bardzo bogate smakowo. Na hasło: karkówka marynata od razu mam w głowie ten właśnie duet. Moja marynata na grill jest prosta i szybka do zrobienia. Zauważyłam, że wiele osób korzysta z mojego przepisu u nie jest to wyłącznie marynata do karkowki. Używacie jej również do kurczaka. Czemu nie.. taka marynata na grilla to bardzo uniwersalna marynata.