Surówka Colesław

Surówka Colesław

Prosty i sprawdzony przepis.. klasyczna surówka Colesław. Ta surówka z białej kapusty jest bardzo delikatna i nie zawiera octu. Taką właśnie sałatę podaje się w KFC. To jedna z lepszych surówek do obiadu.

- delikatna i bez dodatku octu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Z czym najczęściej i najchętniej jadacie taką surówkę z białek kapusty?
Przy okazji zapraszam też po przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka - surówka z pora

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1500 g surówki

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg kapusty świeżej - pół średniej główki
  • 2 marchewki - 300 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 3/4 szklanki dobrego majonezu - 200 g
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Polska kuchnia uwielbia kapustę. Jadamy kapustę białą, czerwoną, czy pekińską. Z kapusty białej szykujemy najpyszniejsze surówki. Surówka Colesław jest najbardziej rozpoznawalna i chętnie przez nas szykowana.

Surówka Colesław

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Jedną połówkę poszatkuj drobno a głąb wyrzuć. Kapustę możesz poszatkować nożem lub użyć maszynki do mielenia z nakładką do szatkowania warzyw. 

Surówka Colesław, 1

Obierz również cebulę i marchewki. Marchewki zetrzyj na tarce a cebulę poszatkuj drobno.
Surówka Colesław, 2

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier puder. Całość wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Surówka Colesław najlepiej smakuje po 1-2 godzinach chłodzenia w lodówce.
Surówka Colesław, 3

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (3149 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka colesław kfc

Surówka Colesław to najpopularniejsza surówka świata. Tę surówkę z białej kapusty z dodatkiem marchewki i majonezu zna chyba każdy. Najważniejsze są dobrze dobrane składniki i idealne proporcje. Surówka colesław z chrzanem jest taką ostrzejszą wersją tej surówki. Robię ją rzadziej, chociaż tez bardzo lubię. Surówka colesław z kapusty pekińskiej wyjdzie jeszcze łagodniejsza Wystarczy zamiast kapusty białej, poszatkować kapustę pekińską. Do tej pysznej sałatki polecam Ci kotlety mielone

Surówka z białej kapusty colesław

Surówka z białej kapusty z majonezem smakuje wybornie. Niektórzy mówią, że moja surówka z białej kapusty smakuje jak u chińczyka. Myślę, że jest to komplement, bo kto nie lubi zjeść u chińczyka! Taką surówkę można jeszcze na koniec posypać koperkiem i w całym domu będzie pachnieć swojskim obiadem. A skoro o obiedzie mowa, to zapraszam po moje przepisy i pomysły na prosty obiad. Koniecznie zobacz też mój idealny przepis na żeberka pieczone

Surówka Colesław

Ta prosta surówka coleslaw jest jedną z pyszniejszych surówek serwowanych do obiadu. Surówka kolesław najlepiej smakuje z kotletem i ziemniakami. Surówka coleslaw jest też świetna na kanapki oraz jako dodatek do wrapów czy frytek. Koniecznie sprawdź też mój przepis sałatka gyros.