Surówka Colesław
Prosty i sprawdzony przepis.. klasyczna surówka Colesław. Ta surówka z białej kapusty jest bardzo delikatna i nie zawiera octu. Taką właśnie sałatę podaje się w KFC. To jedna z lepszych surówek do obiadu.
- delikatna i bez dodatku octu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu
Z czym najczęściej i najchętniej jadacie taką surówkę z białek kapusty?
Przy okazji zapraszam też po przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka - surówka z pora.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1500 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg kapusty świeżej - pół średniej główki
- 2 marchewki - 300 g
- 1 cebula - 200 g
- 3/4 szklanki dobrego majonezu - 200 g
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Polska kuchnia uwielbia kapustę. Jadamy kapustę białą, czerwoną, czy pekińską. Z kapusty białej szykujemy najpyszniejsze surówki. Surówka Colesław jest najbardziej rozpoznawalna i chętnie przez nas szykowana.
Surówka Colesław
Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Jedną połówkę poszatkuj drobno a głąb wyrzuć. Kapustę możesz poszatkować nożem lub użyć maszynki do mielenia z nakładką do szatkowania warzyw.
Obierz również cebulę i marchewki. Marchewki zetrzyj na tarce a cebulę poszatkuj drobno.
W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier puder. Całość wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Surówka Colesław najlepiej smakuje po 1-2 godzinach chłodzenia w lodówce.
Smacznego.