Surówka Colesław

Surówka Colesław

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę Colesław. 

- delikatna i bez dodatku octu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Z czym najczęściej i najchętniej jadacie?

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 10-15

Składniki:
  • 1 kg kapusty świeżej - pół średniej główki
  • 2 marchewki - 300 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 3/4 szklanki dobrego majonezu - 200 g
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Jedną połówkę poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Jeśli masz młodą kapustę, z drugiej polówki polecam ugotować delikatną  kapustę z koperkiem.

Obierz również cebulę i marchewki. Marchewki zetrzyj na tarce a cebulę poszatkuj. 

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier puder. Wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach przechowywania w lodówce.

surowka-coleslaw-1

Surówkę polecam jako dodatek do:
- wrapów meksykańskich
pstrąga z frytkami
pieczonych piersi z kurczaka
- klusek śląskich
- kotletów schabowych...

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-08-22 23:51
Ja daję więcej słodkiej marchewki zamiast cukru i mniej majonezu, oszukuję, jeśli jest zbyt sucha, jogurtem. Jednakowoż, to moja ulubiona surówka :)