Kapusta czerwona na ciepło

Kapusta czerwona na ciepło

Kapustę czerwoną najczęściej jadamy w formie surówki - surówka z czerwonej kapusty. Gorąco polecam spróbować też  przepisu na kapustę czerwoną podawaną na ciepło. Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki kucharskiej, do której mam ogromny sentyment.

"Praktyczna kuchnia domowa" wydana w 1937 roku, to skarbnica niesamowitych przepisów na bardzo stare i tradycyjne dania kuchni polskiej. Ta książka kucharska należała jeszcze do mojej prababci, Romualdy. Sam przepis nie ma zdjęć i mieści się w kilku linijkach tekstu. Jednak nawet tak skromny opis wystarczy mi, by przygotować tę kapustę.. w końcu znam ją od dzieciństwa :-)

Zapraszam w podróż w przeszłość.. być może Wy również jadacie tak przyrządzoną kapustę czerwoną na ciepło ??

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 35 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty - do 1 kg
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka wody - 250 ml
  • 2 jabłka - antonówka
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu, cukru oraz soli

opcjonalnie: kilka łyżek oleju rzepakowego dodanego przed wyłączeniem kapusty.

Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmażaj kilka minut na patelni z dodatkiem masła. Całość przełóż do średniej wielkości rondelka. 

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel jeszcze na pół. Obie połówki poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Poszatkowaną kapustę przełóż do rondelka z podsmażoną cebulą. Wlej szklankę wody i wyciśnij sok z 1 cytryny. Ustaw średnią moc palnika i duś całość pod przykryciem przez około 25-30 minut (w zależności od stopnia poszatkowania kapusty). Co kilka minut zamieszaj kapustę. 

Gdy kapusta zacznie mięknąć dodaj jabłka pokrojone w kostkę. Jabłka wcześniej obierz, potnij na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Kostka o wymiarach 1/1 cm będzie idealna. Polecam użyć jabłka kwaśne i twarde, jak szara reneta lub antonówka. Dodaj również przyprawy. Całość zamieszaj. Po kilku minutach możesz już wyłączyć kapustę. 

Ja na koniec dodaję jeszcze do kapusty kilka łyżek oleju rzepakowego. Taka wersja najbardziej mi smakuje. Nie jest to jednak konieczne :-)

kapusta-czerwona-na-cieplo-1

Kapustę na ciepło polecam jako dodatek do:
klusek z gotowanych ziemniaków
pyz ziemniaczanych
pstrąga z frytkami
pieczonych piersi z kurczaka
klusek śląskich
domowych frytek z patelni

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-10-17 20:50
Nie wiemy dokładnie jak nasza mama ją przyrządza ale też zawsze podaje na ciepło :D
user pic
hala53
2017-10-18 20:05
Kapuste czerwona na cieplo pamietam od zawsze,u mnie w domu czesto sie tak przyzadzalo i przyzadza.Ja jeszcze dodaje szczypte cynamonu i 2,3 gozdziki - smak jest wspanialy ale nie jest to konieczne jezeli ktos nie lubi tych przypraw.Polecam.Mysle ze na Slasku tak przyzadzaja modra kapuste .
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 20:48
Bardzo podoba mi się Twoja propozycja na doprawienie czerwonej kapusty na ciepło. Przyznam, że nie dodawałam nigdy do kapusty cynamonu.. chyba spróbuję :-)