Modro kapusta

Modro kapusta

Modra kapusta to bardzo stary, tradycyjny przepis. Danie to wywodzi się ze Śląska i uważam, że obok klusek śląskich jest jednym z pyszniejszych dań kuchni regionalnej. Modra jest też super zdrowa. Zapraszam!

- tradycyjny przepis
- bardzo uniwersalna i pyszna
- wersja z jabłkiem oraz boczkiem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 35 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty - do 1 kg
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka wody - 250 ml
  • 2 jabłka - antonówka
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu, cukru oraz soli

Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki kucharskiej, do której mam ogromny sentyment.

"Praktyczna kuchnia domowa" wydana w 1937 roku, to skarbnica niesamowitych przepisów na bardzo stare i tradycyjne dania kuchni polskiej. Ta książka kucharska należała jeszcze do mojej prababci, Romualdy. Sam przepis nie ma zdjęć i mieści się w kilku linijkach tekstu. Jednak nawet tak skromny opis wystarczy mi, by przygotować tę kapustę.. w końcu znam ją od dzieciństwa :-)

Zapraszam w podróż w przeszłość.. być może Wy również jadacie tak przyrządzoną kapustę czerwoną na ciepło ??

Modra kapusta

Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmażaj kilka minut na patelni z dodatkiem masła. Całość przełóż do średniej wielkości rondelka. 

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel jeszcze na pół. Obie połówki poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Poszatkowaną kapustę przełóż do rondelka z podsmażoną cebulą. Wlej szklankę wody i wyciśnij sok z 1 cytryny. Ustaw średnią moc palnika i duś całość pod przykryciem przez około 25-30 minut (w zależności od stopnia poszatkowania kapusty). Co kilka minut zamieszaj kapustę. 

Gdy kapusta zacznie mięknąć dodaj jabłka pokrojone w kostkę. Jabłka wcześniej obierz, potnij na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Kostka o wymiarach 1/1 cm będzie idealna. Polecam użyć jabłka kwaśne i twarde, jak szara reneta lub antonówka. Dodaj również przyprawy. Całość zamieszaj. Po kilku minutach możesz już wyłączyć kapustę. 

Ja na koniec dodaję jeszcze do kapusty kilka łyżek oleju rzepakowego. Taka wersja najbardziej mi smakuje. Nie jest to jednak konieczne.

Modro kapusta, 1

Smacznego.

Średnia 4.3 / 5 (141 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Modro kapusta

To moja najlepsza czerwona kapusta na ciepło z pysznymi jabłkami i sokiem z cytryny. Modra kapusta na ciepło smakuje cudownie do większości polskich obiadów. Wydaje mi się czerwona kapusta na ciepło z jabłkiem smakuje najlepiej. Modra jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.  Jeśli zaś szukasz surówki, to polecam przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Surówka z czerwonej kapusty jest tak samo pyszna. Modro kapusta przepisy - a jest ich przynajmniej dwa. Niektórzy bowiem dają same jabłko a inni dodają boczek. Modra kapusta przepis na udany obiad :)

Kapusta modra

Cudowny smak kapusty czerwonej na ciepło dopełnia pyszne masełko oraz idealnie dobrane przyprawy. Ta kapusta czerwona na ciepło pasuje świetnie również do pieczonego pstrąga. Modro kapusta przepis, który warto poznać. Zapraszam też po inne przepisy na domowe surówki i sałatki. Wiosną uwielbiam szykować dania z nowalijek. Obowiązkowo gotuję różne zupy z koperkiem oraz szykuję młodą kapustę. W sezonie zupa botwinka pojawia się u mnie najprzyjemniej raz w tygodniu. Polecam sprawdź też mój kolorowy przepis sałatka gyros.