Sałatka z kozim serem
Jeśli szukasz super pomysłu na pyszną, piękną i prostą sałatkę, to zapraszam. Sałatka z kozim serem, orzechami włoskimi i soczystymi winogronami powala smakiem. Zobacz jak ja to robię i zainspiruj się!
W przepisie znajdziesz wiele porad. Podam też kilka zamienników, dzięki którym stworzysz własną kompozycję, w zależności od tego jakie produkty masz akurat w domu. Jeśli lubisz takie klimaty, to myślę, że sałatka z rukoli jest również dla Ciebie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 5 minut
Liczba porcji: 900 gramów sałatki
W 100 gramach sałatki:
Wartość energetyczna
250 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- kilka liści karbowanej sałaty
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g winogron np. ogrodowych
- 300 g koziego sera w roladce
- garść natki pietruszki
- sok z połówki dużej cytryny
- 7 łyżek delikatnej oliwy
- po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości składników powstają bardzo duże cztery porcje pysznej sałatki z kozim serem i winogronami.
Lubię kolorowe i lekkie sałatki. Dużo zieleniny, kilka konkretnych i super pasujących do siebie składników połączonych nieskomplikowanym winegretem. Sałatka z kozim serem, orzechami włoskimi i winogronami zebranymi z przydomowego ogródka... uwielbiam!
Sałatka z kozim serem
Znajdź większe naczynie lub miskę. W mojej sałatce wylądował młody szpinak baby, który tylko umyłam i odsączyłam z wody. Miałam jeszcze kilka listków lekkiej sałaty, więc porwałam je na mniejsze kawałki i wymieszałam ze szpinakiem. Do sałatki z kozim serem możesz też użyć sałaty rukoli, albo rukolę lub szpinak wymieszać z roszponką.
Do zielonej mieszanki dodaj orzechy włoskie. Ja nie kruszę orzechów do sałatki, ale możesz to zrobić. Do sałatki z kozim serem pasują również orzechy pekan i ewentualnie orzechy nerkowca. Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekaj grubo.
Bardzo istotnym składnikiem sałatki z kozim serem są owoce. Ja wybrałam winogrona ogrodowe, które są super soczyste, słodkie i niewielkie. Możesz też użyć winogron ze sklepu np. tych małych i bezpestkowych winogron rodzynkowych. Zamiast winogron możesz też użyć twardej gruszki. Gruszkę polecam dobrze umyć i kroić w grubsze plastry razem ze skórką. Gniazdo nasienne usuwaj. Obok gruszki i winogron polecam też owoce granatu. Świetnie komponują się z serami i burakami.
Teraz najważniejszy składnik sałatki, czyli serek kozi. Używam zazwyczaj bardzo wygodnych do krojenia roladek. To ser kozi miękki, podpuszczkowy - ser kozi twarogowy z mleka pasteryzowanego. Ser kozi pokrój w plastry. Każdy plasterek możesz dodatkowo podzielić na pół.
Kawałki sera również dodaj do sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszaj. Pozostaje tylko przygotowanie cytrynowego winegret i polanie nim całej sałatki z kozim serem. W miseczce umieść delikatną oliwę z oliwek. Możesz też użyć oleju z orzechów włoskich lub olej z awokado wymieszać pół na pół z oliwą lub olejem z orzechów. Wyciśnij sok z połówki dużej cytryny lub sok z całej limonki. Dodaj sól oraz zmiel pieprz. Ja używam mieszanki rożnych ziaren pieprzu (czarny, zielony, biały, czerwony). Winegret zamieszaj i wylej po całej powierzchni sałatki.
Sałatka z kozim serem jest od razu gotowa do zjedzenia. Polecam jednak odłożyć ją na kilka minut w chłodne miejsce. Orzechy lekko zmiękną i sałatka będzie smakowała jeszcze lepiej.
Smacznego.