Surówka z pora

Surówka z pora

Przepis na prostą i pyszną surówkę. Surówka z pora marchewki i jabłka jest lubiana przez dzieci. To bardzo zdrowy dodatek warzywny do obiadu i solidna porcja witamin. Ta surówka z pora jest fantastyczna!

- prosta i uniwersalna surówka
- pasuje do większości polskich obiadów
- to same popularne i łatwo dostępne składniki

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: 600 gramów

Kaloryczność kcal: 105 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • jeden duży por - 300 g
  • 1 jabłko - u mnie antonówka
  • 1 średnia marchew
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz

Surówka z pora

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet majonez, czy śmietana mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

Pora przepłucz w razie potrzeby i odetnij biały koniec z korzeniem oraz część zielonymi "liśćmi". Ładną łodygę potnij w cieniutkie plasterki. 

W wersji na ostro umieść pokrojonego pora w misce.
W wersji łagodnej pokrojonego pora przełóż na durszlak. Durszlak/duże sitko umieść w zlewie. Zagotuj wodę w czajniku i przelej pora wrzątkiem. Bardzo dobrze odcedź z wody i umieść w misce. Parę razy zamieszaj, by odparowała woda a por ostygł. 

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchew oraz jabłko (lubię twarde i kwaśne jabłka). Jeśli jabłko puszcza sok, odlej go. Do miski z porem dodaj również majonez oraz śmietanę. Całość zamieszaj i sprawdź jak smakuje. W tym momencie dodawaj szczyptę soli oraz pieprzu wedle uznania. Ja dodaję zazwyczaj pół łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. Pora najczęściej sparzam wrzątkiem, bo tak smakuje moim Synom.  

Surówkę można podawać or razu, lub przechowywać w lodówce do podania. Wystarczy 20 minut, by ją schłodzić. 

Surówka z pora, 1

A tu moja ulubiona surówka z białek kapusty, czyli surówka Colesław jak z KFC😋
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (505 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Surówka z pora

Każdy kto unika pora powinien spróbować zrobić tę surówkę. Zazwyczaj por ląduje w rosole lub jest smażony jako dodatek do wątróbki czy też swojskiej kiełbasy. Tymczasem z pora można zrobić niesamowite surówki: surówka z samego pora jest super prosta i pyszna. Surowka z pora i jabłek to idealnie warzywna surówka do obiadu z nutą słodyczy z marchwi. Surówka z pora i jabłka to moja ulubiona wersja surówki, którą robię najczęściej. Taka wspaniałą surówka z pora bardzo pasuje do mięsnego obiadu, więc polecam Ci moje kotlety mielone. Polecam Ci również idealnie upieczone żeberka z piekarnika. 

Surówka z pora i jabłek

Jeśli obawiacie się, że Wasze dzieci nie zjedzą takiej surówki, to możecie śmiało poszatkować świeżego pora i zalać go wrzątkiem. Błyskawicznie por robi się miększy i delikatniejszy w smaku. Dodatek majonezu i kwaśnej śmietany jeszcze bardziej łagodzą smak i łączą ze sobą wszystkie składniki. Surówka z pora i marchewki jest pyszna. Surówka bez obiadu nie ma racji bytu, więc gorąco zachęcam do sprawdzenia moich przepisów na proste domowe obiady. A na słodko polecam ciasto - idealna szarlotka. A na ciepło do obiadu - pyszne buraczki zasmażane

Surówka z pora do obiadu

Surówka z pora jest jedną z częściej szykowanych surówek do obiadu. Surówka z pora pasuje do mięs pieczonych i najróżniejszych kotletów. Jest idealna do dań obiadowych z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub też kopytek czy klusek śląskich. Moje kluski śląskie są rewelacyjne, więc gorąco Ci je polecam.