Surówka z pora
Przepis na prostą i pyszną surówkę. Surówka z pora marchewki i jabłka jest lubiana przez dzieci. To bardzo zdrowy dodatek warzywny do obiadu i solidna porcja witamin. Ta surówka z pora jest fantastyczna!
- prosta i uniwersalna surówka
- pasuje do większości polskich obiadów
- to same popularne i łatwo dostępne składniki
Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: minimum 600 gramów
Kaloryczność kcal: 105 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- jeden duży por
- 1 jabłko - około 200 g
- 1 średnia marchew - około 150 g
- 2 łyżki dobrego majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: szczypta pieprzu, dwie szczypty soli
Surówka z pora
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ nawet majonez, czy śmietana mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wychodzi około 600-650 gramów surówki z pora.
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać odrobinę natki pietruszki lub śmietanę zamienić na kremowy jogurt.

Pora przepłucz w razie potrzeby i odetnij biały koniec z korzeniem oraz część zielonymi "liśćmi". Z samej "łodygi" zdejmij jeszcze wierzchnią, twardszą warstwę. Por pokrój w cienkie krążki lub też posiekaj drobno tak jak lubisz.
Wyszło mi tak około 300 gramów pokrojonego pora, który umieszczam na sitku np. w zlewie. Zagotuj wodę w czajniku i przelej pora wrzątkiem. Bardzo dobrze odcedź go z wody i umieść w misce. Parę razy zamieszaj pora, by odparowała resztka wody a kawałki szybciej przestygły.
Porada: Dzięki temu "zabiegowi" por mięknie i jest łagodniejszy w smaku. Jeśli lubisz ostre surówki, to możesz pominąć ten etap.

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchew oraz jabłko (lubię twarde i kwaśne jabłka). Jeśli jabłko puszcza sok, odlej go. Starte jabłko i marchew umieść w misce z porem. Dodaj również po dwie łyżki dobrego majonezu oraz śmietany kwaśnej 12% lub 18 %. Od razu dodaj też po szczypcie soli i pieprzu.
Porada: Śmietanę kwaśną można zamienić na kremowy jogurt naturalny. Zamiast marchewki można dodać więcej jabłka.

Całość zamieszaj i sprawdź jak smakuje. Zapewne dodasz do swojej surówki jeszcze jedną szczyptę soli. Ciekawym dodatkiem może być też niewielka garść siekanej natki pietruszki.

Surówkę można podawać or razu, lub przechowywać w lodówce do podania. Wystarczy 20 minut, by ją schłodzić.
Jaka jest Twoja ulubiona surówka?
Smacznego.