Surówka z pora

Surówka z pora

Przepis na prostą i pyszną surówkę. Surówka z pora marchewki i jabłka jest lubiana przez dzieci. To bardzo zdrowy dodatek warzywny do obiadu i solidna porcja witamin. Ta surówka z pora jest fantastyczna!

- prosta i uniwersalna surówka
- pasuje do większości polskich obiadów
- to same popularne i łatwo dostępne składniki

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: minimum 600 gramów

Kaloryczność kcal: 105 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • jeden duży por
  • 1 jabłko - około 200 g
  • 1 średnia marchew - około 150 g
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: szczypta pieprzu, dwie szczypty soli

Surówka z pora

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ nawet majonez, czy śmietana mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wychodzi około 600-650 gramów surówki z pora. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać odrobinę natki pietruszki lub śmietanę zamienić na kremowy jogurt. 

Surówka z pora, 1

Pora przepłucz w razie potrzeby i odetnij biały koniec z korzeniem oraz część zielonymi "liśćmi". Z samej "łodygi" zdejmij jeszcze wierzchnią, twardszą warstwę. Por pokrój w cienkie krążki lub też posiekaj drobno tak jak lubisz.

Wyszło mi tak około 300 gramów pokrojonego pora, który umieszczam na sitku np. w zlewie. Zagotuj wodę w czajniku i przelej pora wrzątkiem. Bardzo dobrze odcedź go z wody i umieść w misce. Parę razy zamieszaj pora, by odparowała resztka wody a kawałki szybciej przestygły.

Porada: Dzięki temu "zabiegowi" por mięknie i jest łagodniejszy w smaku. Jeśli lubisz ostre surówki, to możesz pominąć ten etap.
Surówka z pora, 2

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchew oraz jabłko (lubię twarde i kwaśne jabłka). Jeśli jabłko puszcza sok, odlej go. Starte jabłko i marchew umieść w misce z porem. Dodaj również po dwie łyżki dobrego majonezu oraz śmietany  kwaśnej 12% lub 18 %. Od razu dodaj też po szczypcie soli i pieprzu.

Porada: Śmietanę kwaśną można zamienić na kremowy jogurt naturalny. Zamiast marchewki można dodać więcej jabłka. 
Surówka z pora, 3

Całość zamieszaj i sprawdź jak smakuje. Zapewne dodasz do swojej surówki jeszcze jedną szczyptę soli. Ciekawym dodatkiem może być też niewielka garść siekanej natki pietruszki. 
Surówka z pora, 4

Surówkę można podawać or razu, lub przechowywać w lodówce do podania. Wystarczy 20 minut, by ją schłodzić. 
Jaka jest Twoja ulubiona surówka?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (882 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Surówka z pora

Każdy kto unika pora powinien spróbować zrobić tę surówkę. Zazwyczaj por ląduje w rosole lub jest smażony jako dodatek do wątróbki czy też swojskiej kiełbasy. Tymczasem z pora można zrobić niesamowite surówki: surówka z samego pora jest super prosta i pyszna. Surowka z pora i jabłek to idealnie warzywna surówka do obiadu z nutą słodyczy z marchwi. Surówka z pora i jabłka to moja ulubiona wersja surówki, którą robię najczęściej. Taka wspaniałą surówka z pora bardzo pasuje do mięsnego obiadu, więc polecam Ci moje kotlety mielone. Polecam Ci również idealnie upieczone żeberka z piekarnika. 

Surówka z pora i jabłek

Jeśli obawiacie się, że Wasze dzieci nie zjedzą takiej surówki, to możecie śmiało poszatkować świeżego pora i zalać go wrzątkiem. Błyskawicznie por robi się miększy i delikatniejszy w smaku. Dodatek majonezu i kwaśnej śmietany jeszcze bardziej łagodzą smak i łączą ze sobą wszystkie składniki. Surówka z pora i marchewki jest pyszna. Surówka bez obiadu nie ma racji bytu, więc gorąco zachęcam do sprawdzenia moich przepisów na proste domowe obiady. A na słodko polecam ciasto - idealna szarlotka. A na ciepło do obiadu - pyszne buraczki zasmażane

Surówka z pora i marchewki

Surówki z marchwi i pora są bardzo zdrowe. Surówka z użyciem pora jest jedną z częściej szykowanych surówek do obiadu. Pora pasuje do mięs pieczonych i najróżniejszych kotletów. Jest idealna do dań obiadowych z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub też kopytek czy klusek śląskich. Bardzo lubię szykować różne surówki z marchewki i pora. Zazwyczaj dodaję też do takiej surówki lekko kwaśne jabłko. Surówka z marchwi i pora oraz jabłka zawiera w sobie pełną gamę różnych smaków, zatem niewiele potrzeba, by taka surówka miała idealny smak oraz wyważoną ostrość oraz słodycz. Surówka z marchewki i pora jest tez bardzo soczysta i uwielbiam podawać ją do wszelkich dań z ziemniakami oraz mięsem. Ponieważ surówka z pora i jabłek jest taka soczysta i pyszna, to sprawdzi się nawet jako dodatek do obiadu bez sosów. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na surówkę z pora oraz marchewki  jabłka.