Młoda kapusta z koperkiem - delikatna

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna

Super przepis na delikatną młodą kapustę gotowaną na maśle z dodatkiem koperku. Tę kapustę szykuję bez zasmażki oraz cebuli. To taka lżejsza wersja młodej kapusty, którą można gotować starszakom. 

Wspaniała dla Dzieci, zaś dla dorosłych równie pyszna.. z wyrazistym smakiem. Uwierzcie, że warto ją ugotować. Polecam bardzo gorąco!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotwania: 25 minut
Ilość porcji: 800 gramów kapusty

Kalorie: 115 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • młoda kapusta - do 1 kg
  • średni pęczek koperku
  • pół szklanki wody
  • pół kostki masła - 100 g
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka octu jabłkowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia delikatnej kapusty młodej użyłam większej, już bardziej wyrośniętej główki. Jeśli Twoja kapusta byłaby młodsza - lżejsza, bardziej zielona i luźniejsza w środku, to bardzo możliwe, że zmiękłaby już po 10 minutach gotowania. 

Jak zrobić delikatną młodą kapustę bez zasmażki:

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna, 1
Z kapusty zdejmij odstające, mniej jędrne liście. Całą główkę podziel na cztery kawałki. Każdy poszatkuj cienko nożem. Wyrzuć tylko jasny i twardy głąb. Kapustę umieść w garnku. Dodaj pół szklanki wody i przykry przykrywką. Całość gotuj do 20 minut na małej mocy palnika. 

Po tym czasie do kapusty dodaj sól, masło oraz koperek i łyżkę octu. Całość mieszaj do rozpuszczenia masła. Już po dwóch minutach delikatna młoda kapusta jest już gotowa. 

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna, 2

Kapustę podawaj z ziemniakami, kopytkami, kluskami... oraz z dowolnym mięsem.
Smacznego!

Średnia 4.4 / 5 (25 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12022

Komentarze

2016-05-11 17:28
Po prostu uwielbiam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-11 19:12
Marzenko.. jedna z cudowniejszych rzeczy wiosną.. młoda kapustka :-)
2016-05-11 17:56
Aż tutaj zapachniało :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-11 19:13
To cudownie :-)
2016-05-13 09:27
Tak jak lubię najbardziej, od razu przypominają mi się wakacje u babci. :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-13 09:51
:-) Piękne wspomnienia..
Jak już pisałyśmy na fb od jakiegoś czasu nasza mama robi taką kapustkę bez octu nawet jabłkowego (bo nam szkodzi) właśnie z dodatkiem rabarbaru (nawet tego mrożonego) i jest przepyszna :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-13 12:13
Pamiętam o tym dodatku rabarbaru.. fajny pomysł! Jeszcze ktoś pisała o niedojrzałym agreście :-)
2016-05-15 16:03
uwielbiam młodą kapuchę i teraz dość często ją robię :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-15 18:27
Ja też Aniu.. korzystam z sezonu :-)
Właśnie wczoraj taką zajadałam :) Nie ma nic lepszego niż sezonowe warzywa
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-20 12:16
Tak.. :-)
2018-05-18 00:25
Pyszna ta kapustka I bardzo szybko się ją przyrządza
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-18 11:18
Dziękuję Aniu. Bardzo dobra jest również kapusta młoda zasmażana 🙂

Młoda kapusta z koperkiem

Ten przepis na delikatną młodą kapustę szykuję bez zasmażki i bez śmietany czy cebuli oraz boczku. To wersja młodej kapusty specjalnie dla dzieci. Można na koniec dodać też odrobinę cukru lub ocet zastąpić sokiem z cytryny. Zależy jak Wam posmakuje. Delikatna młoda kapusta bez zasmażki będzie też dobrym wyborem dla osób, które preferują lżejsze dodatki do obiadu.

Młoda kapusta dla dzieci

Moja delikatna młoda kapusta bez śmietany podbija serca dzieci i nie tylko. Ograniczam się tylko do kapusty, masła, wody oraz odrobiny soli i octu lub cytryny. Jeśli szukacie przepisu na młodą kapustę bez zasmażki, to szczerze i gorąco polecam mój przepis. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa