Młoda kapusta z koperkiem - delikatna

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna

Mój ulubiony przepis na młodą kapustę gotowaną na maśle z dodatkiem koperku. Bez zasmażki, mąki i cebuli.

Wspaniała dla Dzieci, zaś dla dorosłych równie pyszna.. z wyrazistym smakiem.. Uwierzcie, że warto ugotować. Polecam bardzo gorąco!

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1 młoda kapusta - do 1 kg
• 1 pęczek koperku
• 0,5 szklanki wody
• 100 g masła - pół kostki
• płaska łyżeczka soli
• łyżka octu jabłkowego


Zdejmij odstające liście kapusty. Całą główkę poszatkuj cienko nożem. Zostaw tylko głąb.

Kapustę umieść w garnku. Zalej wodą i gotuj 20-23 minut na małym ogniu pod przykrywką. Możesz zamieszać kilka razy w trakcie gotowania.

Dodaj sól, masło oraz koperek i łyżkę octu. Mieszaj do rozpuszczenia masła (około 2-3 minut) i wyłącz. Gotowe :-)


mloda-kapusta-z-koperkiem-delikatna-1

mloda-kapusta-z-koperkiem-delikatna-2


Kapustę podawaj z ziemniakami, kopytkami, kluskami... oraz z dowolnym mięsem.
Smacznego!

Marzena
2016-05-11 17:28
Po prostu uwielbiam :-)
Ania
2016-05-11 19:12
Marzenko.. jedna z cudowniejszych rzeczy wiosną.. młoda kapustka :-)
Sosna
2016-05-11 17:56
Aż tutaj zapachniało :D
Ania
2016-05-11 19:13
To cudownie :-)
Bookendorfina
2016-05-13 09:27
Tak jak lubię najbardziej, od razu przypominają mi się wakacje u babci. :)
Ania
2016-05-13 09:51
:-) Piękne wspomnienia..
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-13 11:57
Jak już pisałyśmy na fb od jakiegoś czasu nasza mama robi taką kapustkę bez octu nawet jabłkowego (bo nam szkodzi) właśnie z dodatkiem rabarbaru (nawet tego mrożonego) i jest przepyszna :D
Ania
2016-05-13 12:13
Pamiętam o tym dodatku rabarbaru.. fajny pomysł! Jeszcze ktoś pisała o niedojrzałym agreście :-)
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-05-15 16:03
uwielbiam młodą kapuchę i teraz dość często ją robię :)
Ania
2016-05-15 18:27
Ja też Aniu.. korzystam z sezonu :-)
Quinoa Raz! Celiak w podróży
2016-05-20 12:06
Właśnie wczoraj taką zajadałam :) Nie ma nic lepszego niż sezonowe warzywa
Ania
2016-05-20 12:16
Tak.. :-)