Młoda kapusta z koperkiem - delikatna

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna

Super przepis na delikatną młodą kapustę gotowaną na maśle z dodatkiem koperku. Tę kapustę szykuję bez zasmażki oraz cebuli. To taka lżejsza wersja młodej kapusty, którą można gotować starszakom. 

Wspaniała dla Dzieci, zaś dla dorosłych równie pyszna.. z wyrazistym smakiem. Uwierzcie, że warto ją ugotować. Polecam bardzo gorąco!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotwania: 25 minut
Ilość porcji: 800 gramów kapusty

Kalorie: 115 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • młoda kapusta - do 1 kg
  • średni pęczek koperku
  • pół szklanki wody
  • pół kostki masła - 100 g
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka octu jabłkowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia delikatnej kapusty młodej użyłam większej, już bardziej wyrośniętej główki. Jeśli Twoja kapusta byłaby młodsza - lżejsza, bardziej zielona i luźniejsza w środku, to bardzo możliwe, że zmiękłaby już po 10 minutach gotowania. 

Jak zrobić delikatną młodą kapustę bez zasmażki:

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna, 1
Z kapusty zdejmij odstające, mniej jędrne liście. Całą główkę podziel na cztery kawałki. Każdy poszatkuj cienko nożem. Wyrzuć tylko jasny i twardy głąb. Kapustę umieść w garnku. Dodaj pół szklanki wody i przykry przykrywką. Całość gotuj do 20 minut na małej mocy palnika. 

Po tym czasie do kapusty dodaj sól, masło oraz koperek i łyżkę octu. Całość mieszaj do rozpuszczenia masła. Już po dwóch minutach delikatna młoda kapusta jest już gotowa. 

Młoda kapusta z koperkiem - delikatna, 2

Kapustę podawaj z ziemniakami, kopytkami, kluskami... oraz z dowolnym mięsem.
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Marzena
2016-05-11 17:28
Po prostu uwielbiam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-11 19:12
Marzenko.. jedna z cudowniejszych rzeczy wiosną.. młoda kapustka :-)
Sosna
2016-05-11 17:56
Aż tutaj zapachniało :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-11 19:13
To cudownie :-)
Bookendorfina
2016-05-13 09:27
Tak jak lubię najbardziej, od razu przypominają mi się wakacje u babci. :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-13 09:51
:-) Piękne wspomnienia..
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-13 11:57
Jak już pisałyśmy na fb od jakiegoś czasu nasza mama robi taką kapustkę bez octu nawet jabłkowego (bo nam szkodzi) właśnie z dodatkiem rabarbaru (nawet tego mrożonego) i jest przepyszna :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-13 12:13
Pamiętam o tym dodatku rabarbaru.. fajny pomysł! Jeszcze ktoś pisała o niedojrzałym agreście :-)
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-05-15 16:03
uwielbiam młodą kapuchę i teraz dość często ją robię :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-15 18:27
Ja też Aniu.. korzystam z sezonu :-)
Quinoa Raz! Celiak w podróży
2016-05-20 12:06
Właśnie wczoraj taką zajadałam :) Nie ma nic lepszego niż sezonowe warzywa
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-20 12:16
Tak.. :-)

Młoda kapusta z koperkiem

Ten przepis na delikatną młodą kapustę szykuję bez zasmażki i bez śmietany czy cebuli oraz boczku. To wersja młodej kapusty specjalnie dla dzieci. Można na koniec dodać też odrobinę cukru lub ocet zastąpić sokiem z cytryny. Zależy jak Wam posmakuje. Delikatna młoda kapusta bez zasmażki będzie też dobrym wyborem dla osób, które preferują lżejsze dodatki do obiadu.

Młoda kapusta dla dzieci

Moja delikatna młoda kapusta bez śmietany podbija serca dzieci i nie tylko. Ograniczam się tylko do kapusty, masła, wody oraz odrobiny soli i octu lub cytryny. Jeśli szukacie przepisu na młodą kapustę bez zasmażki, to szczerze i gorąco polecam mój przepis. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa