Młoda kapusta z koperkiem - delikatna
Super przepis na delikatną młodą kapustę gotowaną na maśle z dodatkiem koperku. Tę kapustę szykuję bez zasmażki oraz cebuli. To taka lżejsza wersja młodej kapusty, którą można gotować starszakom.
Wspaniała dla Dzieci, zaś dla dorosłych równie pyszna.. z wyrazistym smakiem. Uwierzcie, że warto ją ugotować. Polecam bardzo gorąco!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotwania: 25 minut
Liczba porcji: 800 gramów kapusty
Kaloryczność kcal: 115 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- młoda kapusta - do 1 kg
- średni pęczek koperku
- pół szklanki wody
- pół kostki masła - 100 g
- płaska łyżeczka soli
- łyżka octu jabłkowego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia delikatnej kapusty młodej użyłam większej, już bardziej wyrośniętej główki. Jeśli Twoja kapusta byłaby młodsza - lżejsza, bardziej zielona i luźniejsza w środku, to bardzo możliwe, że zmiękłaby już po 10 minutach gotowania.
Jak zrobić delikatną młodą kapustę bez zasmażki:

Po tym czasie do kapusty dodaj sól, masło oraz koperek i łyżkę octu. Całość mieszaj do rozpuszczenia masła. Już po dwóch minutach delikatna młoda kapusta jest już gotowa.

Kapustę podawaj z ziemniakami, kopytkami, kluskami... oraz z dowolnym mięsem.
Smacznego!