Surówka z kapusty pekińskiej
Szybka i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Do tego jest super zdrowa i niskokaloryczna. Przepis jest niezwykle prosty, zaś składniki na surówkę możesz kupić przez cały rok. Idealny dodatek do obiadu!
- szybka, prosta i pyszna
- niskokaloryczna i zdrowa
- lubiana przez dzieci
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 420 g surówki
W 100 g surówki:
Wartość energetyczna
35 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- mała kapusta pekińska lub pół średniej - 200 g
- średnia marchewka - 140 g
- małe jabłko - 150 g
- płaska łyżeczka soli
- łyżka jogurtu naturalnego
Surówka z kapusty pekińskiej
Warzywa ważone były przed obraniem.
Z podanych składników otrzymasz cztery porcje surówki z kapusty pekińskiej do obiadu.
Zamiast jogurtu możesz dodać łyżkę majonezu lub kwaśną śmietanę.
Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna i soczysta. Pasuje do wielu polskich obiadów. Możesz ją nawet dodać do wrapa mięsnego, lub wegetariańskiego oraz do burrito czy burgera i na kanapki.
Surówka z kapusty pekińskiej przepis
Wybierz małą kapustę pekińską lub kapustę średniej wielkości. Kapustę poszatkuj drobno nożem i przełóż do miski. Biała końcówka/głąb nie będzie potrzebny. Potrzebujesz około 200 gramów poszatkowanej kapusty. Całość posyp płaską łyżeczką soli.
Kapustę z solą ugnieć przy pomocy okrągłego tłuczka. Wystarczy chwila ugniatania kapusty. Miskę z kapustą odstaw na bok.
Średniej wielkości marchew obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Twarde i dość soczyste jabłko obierz i również zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Ogryzek wyrzuć. Ja użyłam jabłka Ligol, jednak bardzo dobre będzie też jabłko kwaśniejsze. Otrzymałam około 100 gramów tartej marchewki i 110 gramów tartego jabłka.
Kapustę, tartą marchew i jabłko wymieszaj razem dokładnie. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś chcesz, by surówka miała ostrzejszy smak, to możesz zamiast jogurtu dodać łyżkę majonezu oraz szczyptę białego pieprzu. Jogurt można też zastąpić kwaśną śmietaną. Zamieniając jogurt na śmietanę lub majonez surówka będzie miała więcej kalorii. Jeśli dodasz majonez to, surówka z kapusty pekińskiej będzie miała około 70 kcal na 100 gramów surówki.
Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po godzinie od wymieszania składników. Przechowuj ją w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!