Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Szybka i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Do tego jest super zdrowa i niskokaloryczna. Przepis jest niezwykle prosty, zaś składniki na surówkę możesz kupić przez cały rok. Idealny dodatek do obiadu!

- szybka, prosta i pyszna
- niskokaloryczna i zdrowa
- lubiana przez dzieci

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 420 g surówki

Kalorie: 35 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • mała kapusta pekińska lub pół średniej - 200 g
  • średnia marchewka - 140 g
  • małe jabłko - 150 g
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka jogurtu naturalnego

Warzywa ważone były przed obraniem.
Z podanych składników otrzymasz cztery porcje surówki z kapusty pekińskiej do obiadu. 
Zamiast jogurtu możesz dodać łyżkę majonezu lub kwaśną śmietanę.

Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna i soczysta. Pasuje do wielu polskich obiadów. Możesz ją nawet dodać do wrapa mięsnego, lub wegetariańskiego oraz do burito czy burgera i na kanapki.

Surówka z kapusty pekińskiej, 1

Surówka z kapusty pekińskiej

Wybierz małą kapustę pekińską lub kapustę średniej wielkości. Kapustę poszatkuj drobno nożem i przełóż do miski. Biała końcówka/głąb nie będzie potrzebny. Potrzebujesz około 200 gramów poszatkowanej kapusty. Całość posyp płaską łyżeczką soli. 

Surówka z kapusty pekińskiej, 2

Kapustę z solą ugnieć przy pomocy okrągłego tłuczka. Wystarczy chwila ugniatania kapusty. Miskę z kapustą odstaw na bok.

Surówka z kapusty pekińskiej, 3

Średniej wielkości marchew obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Twarde i dość soczyste jabłko obierz i również zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Ogryzek wyrzuć. Ja użyłam jabłka Ligol, jednak bardzo dobre będzie też jabłko kwaśniejsze. Otrzymałam około 100 gramów tartej marchewki i 110 gramów tartego jabłka.
Surówka z kapusty pekińskiej, 4

Kapustę, tartą marchew i jabłko wymieszaj razem dokładnie. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś chcesz, by surówka miała ostrzejszy smak, to możesz zamiast jogurtu dodać łyżkę majonezu oraz szczyptę białego pieprzu. Jogurt można też zastąpić kwaśną śmietaną. Zamieniając jogurt na śmietanę lub majonez surówka będzie miała więcej kalorii. Jeśli dodasz majonez to, surówka z kapusty pekińskiej będzie miała około 70 kalorii na 100 gramów surówki. 
Surówka z kapusty pekińskiej, 5

Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po godzinie od wymieszania składników. Przechowuj ją w lodówce do dwóch dni.

Surówka z kapusty pekińskiej, 6

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (106 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-12-03 13:50
Uwielbiam tą surówkę,szybko się robi i jest po prostu pyszna 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl A jaka kolorowa!❤️👏️
2019-02-01 14:32
Taka bylejaka.Bezsmakowa, ale przełknąć się dało.
2019-02-02 21:41
To proszę się wykazać intelektem co by Pani zmieniła.
2019-02-02 07:05
Pani blog jest wspaniały. Jest wiele ciekawych przepisów. 👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Dziękuję.
2019-02-04 16:54
Bardzo podobają mi się Pani przepisy. Lubię zdrową, lekką kuchnię. Czekam na kolejne przepisy
:) Pozdrawiam👍👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂🙂
2019-02-16 14:50
Salatka pyszna 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Reklama
2019-03-28 18:01
Przepisy ok ale ta surówka jest taka sobie. Bez smaku i jakby czegoś brakowało
2019-03-30 18:57
Surówka z kapusty pekińskiej należy do jednej z nielicznych ktore jedzą moje dzieci, a dodaję jeszcze oprócz wymienionych składników: mała puszke kukurydzy, wyciskam ząbek lub dwa czosnku, drobno pokrojoną połowę czerwonej papryki no i obowiazkowo- łyżka majonezu na taka sama ilość śmietany 12 lub 18%. Majonez bardzo podnosi smak :) No i zapomnialabym- pokrojona na male kawałeczki 1 pomarańcza. Ta kombinacja jest rewelacyjna!
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-31 11:33
Super Agnieszko. Dziękuję za świetne porady👍
2019-03-30 19:00
... papryka zamiast marchewki 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-05-04 15:07
Dzisiaj zrobiłem na obiad, była pyszna. Pozdrawiam. 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 😀

Surówka z kapusty pekińskiej

Najbardziej podstawowa i najczęściej szykowana przeze mnie surówka z kapusty pekińskiej z marchewką. To bardzo prosta do zrobienia surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, którą uwielbiają dzieci. Jest bowiem bardzo delikatna i chrupiąca. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje idealnie do większości polskich obiadów. Możesz ją podać do ziemniaków i mięsa lub warzyw na ciepło. Możesz ją nawet użyć jako składnik wrapów, burgerów czy burito. 

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu

Do tej pysznej, soczystej i bardzo smacznej surówki z kapusty pekińskiej zazwyczaj dodaję na koniec łyżkę jogurtu naturalnego. Będzie to surówka z kapusty pekińskiej fit. Jest delikatna i mało kaloryczna. Aby lekko wyostrzyć smak surówki dodaję łyżkę majonezu oraz szczyptę białego pieprzu. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem do obiadu będzie miała wtedy dwa razy więcej kalorii! Zamiast majonezu i jogurtu możesz też dodać śmietanę kwaśną. Zrobisz wtedy surówkę z kapusty pekińskiej ze śmietaną. Gorąco polecam Ci też inne moje smaczne surówki. Surówka z kapusty kiszonej oraz surówka z marchewki i jabłka są również super smaczne i szybkie w przygotowywaniu. Z majonezem za to pyszna jest sałatka z e śledziem. idealna na Wigilię i Sylwestra. Z majonezem polecam też pyszne śledzie po królewsku. Sałatka z ryżem i ananasem to super pomysł na imprezową przystawkę. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenna zupa, którą gorąco polecam ugotować.