Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Prosty i szybki przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. To moja ulubiona surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem. Taka surówka pasuje do większości polskich obiadów.

Surówkę szykuję dodatkowo z majonezem i rodzynkami. Jest bardzo delikatna i uniwersalna w smaku. Z ostrzejszych surówek polecam zaś surówkę Colesław lub surówkę z ogórków

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół główki sporej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • średnie jabłko
  • duża marchew
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • spora garść drobnych rodzynek
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Zdejmij pierwsze liście z kapusty (jeśli są ciemniejsze i przywiędnięte). Kapustę poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Obierz również marchew i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z kapustą. Jeśli posiadasz temperówki lub karbowane obieraczki do warzyw, możesz ich użyć (do marchewki) by surówka wyglądała ciekawiej. 

Pietruszkę poszatkuj i dodaj do surówki z majonezem, jogurtem i rodzynkami. Całość dobrze wymieszaj. Sprawdź smak surówki. Sól dodajesz w zależności od potrzeb, ponieważ użyte jabłko zmienia smak surówki (słodkie lub kwaśne - oba będą idealne). Ja użyłam jabłka słodkiego i dodałam do surówki pół płaskiej łyżeczki soli. 

Surówka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach przechowywania w lodówce. 

Surówka z kapusty pekińskiej, 1

Surówka z kapusty pekińskiej, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (26 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/19314

Komentarze

2017-11-28 13:28
Pyszności!!!
Reklama
2017-12-15 22:46
Wspaniale, że dodajesz tak szczegółowe przepisy. Zawsze miałam problem z rozszyfrowaniem przy danej potrawie „sól i pieprz do smaku” bądź „trochę majonezu” Zawsze wtedy podałam zle proporcje.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-16 10:27
Dziękuję Basiu.. niby proporcje przypraw, to kwestia indywidualna, jednak wydaje mi się, że ten "podstawowy" smak warto pokazać. A jak jak ktoś woli mocniejsze doznania, to sam sobie potem dorzuci np. trochę pieprzu :-)

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej jest idealnym dodatkiem do większości polskich obiadów. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna w smaku i świetnie komponuje się z owocami i warzywami. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, dlatego też surówka z kapusty pekińskiej z majonezem nie będzie ciężka. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pora. Jeśli jednak zależy Ci na jeszcze delikatniejszej kompozycji smakowej, surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu również się uda. Wystarczy zastąpić go w przepisie większą ilością jogurtu naturalnego.

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem

Kapusta pekińska lubi towarzystwo warzyw i owoców. Surówka z kapusty świetnie smakuje z dodatkiem jabłka i marchewki. W tej wersji jest to surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami, które w tej surówce wyglądają i smakują cudownie. Gorąco polecam również najlepszą surówkę z białek kapusty - przepis na surówke Colesław jak z KFC. Zapraszam też po inspiracje i przepisy na proste domowe obiady