Pasta z tuńczyka
Zobacz jak w 10 minut powstaje pyszna pasta z tuńczyka. Mój przepis jest super szybki, super prosty i bardzo uniwersalny. Pasta z tuńczykiem powstaje z tuńczyka z puszki oraz kilku łatwo dostępnych składników.
- tylko 10 minut szykowania pasty
- pasta na kanapki i do faszerowanych jaj
- świetna na co dzień i od święta
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 380 g pasty
Kaloryczność kcal: 200 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa
- 300 g tuńczyka z puszki - 2 puszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
- 2-3 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- po szczypcie soli i pieprzu
- garść szczypiorku
Pasta z tuńczyka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet tuńczyk z puszki lub majonez, czy śmietana mogą mieć inną kaloryczność, niż produkty, których użyłam ja.
Z podanej ilości składników wychodzi około 380 gramów pasty z tuńczyka.
Pasta z tuńczyka to jeden z moich szybkich sposobów na pastę kanapkową. Robię ją często w weekendy na śniadanie. Jest też świetna jako dip na różne przyjęcia. Stawiam ją na stole obok hummusu, czy też pasty z soczewicy. Ta pasta z tuńczykiem to też świetny pomysł na farsz do jajek.. Warto pomyśleć o niej np. przed Wielkanocą.

Pasta z tuńczyka przepis
Z tego tuńczyka i tak powstanie pasta, więc nie musi to być idealny kawałek tuńczyka z puszki. Nie polecam też jednak tuńczyka rozdrobnionego, ponieważ niestety są to zazwyczaj resztki ryby wymieszane z olejem. Polecam tuńczyka z puszki z zalewy własnej.. chociaż ten z oleju słonecznikowego też jest świetny.
Tak więc najlepszy będzie tuńczyk jednolity lub w kawałkach. Do pasty użyłam dwóch puszek tuńczyka Nixe: jednolity w zalewie własnej lub ta sama marka z Lidla, ale filety w oleju słonecznikowym. Używałam go już do innych przepisów - np. sałatka z tuńczyka. Jedna puszka tuńczyka ma pojemność 185 gramów. Po odlaniu/odsączeniu oleju lub sosu zostaje minimum 150 gramów tuńczyka.
Do tuńczyka dodaj też dwie łyżki dobrego majonezu (u mnie majonez Kielecki) oraz łyżkę kwaśnej śmietany 18 %.

W mojej paście z tuńczyka świeży czosnek jest bardzo ważny. Dwa średnie lub nawet trzy średnie ząbki czosnku (jeśli lubisz ostrzejszą pastę) obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj też dwie łyżki soku wyciśnięte z cytryny lub limonki oraz szczyptę soli i pierzu.

Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i zmiksuj na gładko. Polecam użyć blendera ręcznego typu żyrafa. Sprawdź smak oraz konsystencję pasty i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej soli, czy też soku z cytryny lub może śmietany. Możesz też dodać jogurt naturalny, by pasta nabrała lekkości.
Pasta z tuńczyka świetnie smakuje posypana siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.


Jeśli chcesz poszaleć ze składnikami, to mam dla Ciebie kilka propozycji na dodatki do pasty z tuńczyka:
- 2 jajka gotowane na twardo ( zamiast majonezu, ale wówczas daj jeszcze dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego)
- kilka Anchois z puszki (wyostrzą smak pasty i możesz je dać zamiast czosnku)
- suszone pomidory z oleju (do dwóch połówek pomidora zamiast soku z cytryny)
- solidna łyżka miękkiego masła i szczypta chili
- około 50 gramów twarogu lub serka typu Philadelphia lub mascarpone
Dodajesz coś jeszcze, czy zostajesz przy mojej czosnkowej wersji pasty z tuńczyka?
Polecam wypróbuj również moje inne przepisy, w tym sałatka z ryżem i tuńczykiem oraz makaron z tuńczykiem.
Smacznego!