Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Zobacz jak w 10 minut powstaje pyszna pasta z tuńczyka. Mój przepis jest super szybki, super prosty i bardzo uniwersalny. Pasta z tuńczykiem powstaje z tuńczyka z puszki oraz kilku łatwo dostępnych składników.

- tylko 10 minut szykowania pasty
- pasta na kanapki i do faszerowanych jaj
- świetna na co dzień i od święta

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 380 g pasty

Kalorie: 200 w 100 g pasty

Składniki:
  • 300 g tuńczyka z puszki - 2 puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
  • 2-3 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • garść szczypiorku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet tuńczyk z puszki lub majonez, czy śmietana mogą mieć inną kaloryczność, niż produkty, których użyłam ja. 
Z podanej ilości składników wychodzi około 380 gramów pasty z tuńczyka. 

Pasta z tuńczyka to jeden z moich szybkich sposobów na pastę kanapkową. Robię ją często w weekendy na śniadanie. Jest też świetna jako dip na różne przyjęcia. Stawiam ją na stole obok hummusu, czy też pasty z soczewicy. Ta pasta z tuńczykiem to też świetny pomysł na farsz do jajek.. Warto pomyśleć o niej np. przed Wielkanocą.

Pasta z tuńczyka, 1

Pasta z tuńczyka

Z tego tuńczyka i tak powstanie pasta, więc nie musi to być idealny kawałek tuńczyka z puszki. Nie polecam też jednak tuńczyka rozdrobnionego, ponieważ niestety są to zazwyczaj resztki ryby wymieszane z olejem. Polecam tuńczyka z puszki z zalewy własnej.. chociaż ten z oleju słonecznikowego też jest świetny. 

Tak więc najlepszy będzie tuńczyk jednolity lub w kawałkach. Do pasty użyłam dwóch puszek tuńczyka Nixe: jednolity w zalewie własnej lub ta sama marka z Lidla, ale filety w oleju słonecznikowym. Używałam go już do innych przepisów - np. sałatka z tuńczyka. Jedna puszka tuńczyka ma pojemność 185 gramów.  Po odlaniu/odsączeniu oleju lub sosu zostaje minimum 150 gramów tuńczyka.

Do tuńczyka dodaj też dwie łyżki dobrego majonezu (u mnie majonez Kielecki) oraz łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. 

Pasta z tuńczyka, 2

W mojej paście z tuńczyka świeży czosnek jest bardzo ważny. Dwa średnie lub nawet trzy średnie ząbki czosnku (jeśli lubisz ostrzejszą pastę) obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj też dwie łyżki soku wyciśnięte z cytryny lub limonki oraz szczyptę soli i pierzu. 
Pasta z tuńczyka, 3

Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i zmiksuj na gładko. Polecam użyć blendera ręcznego typu żyrafa. Sprawdź smak oraz konsystencję pasty i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej soli, czy też soku z cytryny lub może śmietany. Możesz też dodać jogurt naturalny, by pasta nabrała lekkości.

Pasta z tuńczyka świetnie smakuje posypana siekanym szczypiorkiem lub koperkiem. 
Pasta z tuńczyka, 4

Pasta z tuńczyka, 5

Jeśli chcesz poszaleć ze składnikami, to mam dla Ciebie kilka propozycji na dodatki do pasty z tuńczyka:
- 2 jajka gotowane na twardo ( zamiast majonezu, ale wówczas daj jeszcze dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego)
- kilka Anchois z puszki (wyostrzą smak pasty i możesz je dać zamiast czosnku) 
- suszone pomidory z oleju (do dwóch połówek pomidora zamiast soku z cytryny)
- solidna łyżka miękkiego masła i szczypta chili
- około 50 gramów twarogu lub serka typu Philadelphia lub mascarpone

Dodajesz coś jeszcze, czy zostajesz przy mojej czosnkowej wersji pasty z tuńczyka?
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-03-13 19:02
Spróbuję wersji z samym czosnkiem a dopiero za kolejnym razem będę eksperymentować. Pani pasta z tuńczyka wygląda super!
-- Ania z AniaGotuje.pl Zapraszam 👍
2019-03-14 12:52
Zrobiłam wszystko jak Pani i dałam jeszcze twaróg. Dziękuję za radę. Pasta zrobiła się bardziej kremowa i delikatniejsza. Czy taka pasta z tuńczyka to dobry pomysł do wyłożenia na połówki jaj na Wielkanoc?
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie.. śmiało!🙂
2019-03-14 13:22
Pierwszy raz spotykam się z tak dokładnie opisanym przepisem. Szok💐
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Dziękuję.
Reklama
2019-03-14 16:25
Pyszotka 🙂 Aniu dziękuję za przepis - pasta z tuńczyka z czosnkiem.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie! Smacznego👍
2019-03-15 10:58
Uwielbiam z tuńczyka mniam mniam 😃, ale tym razem zrobiłam z jaj, awokado, trochę ciecierzycy, szczypiorku, soli, pieprzu i czarnuszki😋 🥑🥚
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-15 11:03
Ślicznie podałaś tę pastę Dorotko!🙂
2019-03-19 14:50
Uwielbiam!
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️

Pasta z tuńczyka

Bardzo lubię szykować domowe pasty. Pasta z tuńczyka z puszki, to jeden z ciekawszych przepisów. Moja pyszna pasta z tuńczykiem ma tylko kilka składników i opiera się na idealnym połączeniu tuńczyka  z czosnkiem. Pasta z tuńczyka to pasta, którą zrobisz dosłownie w 10 minut. Ponieważ moja pasta z tuńczyka z majonezem nie ma jajek, to przygotowanie jest błyskawiczne. Jeśli jednak lubisz dodawać do pasty z tuńczyka jajka gotowane na twardo, to możesz je dodać zamiast majonezu. Taka pasta z tuńczykiem powinna mieć wówczas trochę więcej śmietany lub też jogurtu naturalnego.  

Pasta z tuńczyka przepis

Pasta z tuńczykiem jest pyszna sama, ale warto pomyśleć o tym do czego stosować na co dzień pastę z tuńczyka z puszki. Pasta z tuńczyka z puszki z sosu własnego lub z oleju to świetna pasta na kanapki. Kanapka z tuńczykiem smakuje niesamowicie szczególnie na weekendowe śniadanie. Kromkę chleba możesz, ale nie musisz wówczas najpierw posmarować masłem. Dodaj grubą warstwę pasty a kanapkę z pastą z tuńczyka udekoruj szczypiorkiem, koperkiem lub rzodkiewką. Moja pasta z tuńczyka to przepis, który idealnie sprawdzi się jako gęstszy dip do krakersów lub paluszków, grissini czy warzyw pokrojonych w słupki. I najważniejsze zastosowanie pasty z tuńczyka, czyli farsz z tuńczyka do jajek wielkanocnych. O tak, pasta z tuńczyka jest idealna do faszerowania połówek jajek ugotowanych na twardo. Przy okazji koniecznie zobacz jajka na twardo oraz dania na Wielkanoc