Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos tatarski

Sos tatarski

Jeden z lepszych sosów na zimno do jajek, szynki, kanapek czy też ryby. Super przepis na sos tatarski z kaparami i musztardą. Zrobisz zapewne w niecałe 20 minut. Spróbuj, bo naprawdę warto poznać ten smak. 

- uniwersalny sos do jajek na twardo
- można go trzymać w lodówce do 7 dni
- szybki i prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 370 g sosu

Kaloryczność kcal: 45 w 10 g sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 łyżki siekanych ogórków konserwowych
  • 1 większa cebulka szalotka
  • niepełna szklanka majonezu - 240 g
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sos tatarski

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój majonez może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 370 gramów gęstego sosu. 

Sos tatarski dodaję dla urozmaicenia smaku jajek gotowanych na twardo, deski serów oraz szynek, ryby na zimno, czy też zwyczajnie do kanapek. Najczęściej szykuję go na Wielkanoc i podaję na stół jajka w sosie tatarskim. Zapraszam!

Sos tatarski, 1

Sos tatarski przepis

Zacznij od przygotowania sosu majonezowego, w który wmieszasz wszystkie siekane warzywa i zioła. Aby zrobić pyszny, idealnie ostry sos tatarski najważniejszy jest dobrze dobrany majonez. Jeśli lubisz wyraźniejszy i ostrzejszy smak, to polecam majonez Kielecki. Aby sos był łagodniejszy sięgnij np. po majonez dekoracyjny Winiary lub Hellmanns majonez babuni.

W misce umieść niecałą szklankę, czyli około 240 gramów majonezu. Dodaj jedną łyżkę musztardy Dijon oraz jedną łyżkę musztardy francuskiej. Wyciśnij trzy łyżki soku z cytryny lub limonki. Całość wymieszaj. Możesz na tym etapie dodać też przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku.

Sos tatarski, 2

Przygotuj sobie pozostałe składniki. Cienki szczypior, ogórki konserwowe, kapary z zalewy octowej, natkę pietruszki, cebulkę dymkę oraz mały ząbek czosnku. Cebulę dymkę możesz zamienić na malutką zwykłą lub czerwoną cebulę. Cebulę i ząbek czosnku obierz. Zamiast kaparów możesz użyć marynowane grzyby: pieczarki, kurki lub podgrzybki. 
Sos tatarski, 3

Przygotowane warzywa i ziła posiekaj drobno.
Sos tatarski, 4

Wszystkie składniki wymieszaj razem bardzo dokładnie. Sos tatarski jest gotowy do zjedzenia od razu po zrobieniu. Według mnie najlepszy jest na drugi dzień po przygotowaniu. Jest ostrzejszy i wyraźniejszy. Ten sos możesz trzymaj w lodówce w słoiku lub innym szklanym naczyniu pod przykryciem nawet tydzień. 
Sos tatarski, 5


Robisz czasem sos tatarski? Napisz czy lubisz go na ostro, czy raczej łagodny i do czego najczęściej podajesz swój sos tatarski.

Źródło przepisu z moimi zmianami Bonappetit

Średnia 4.8 / 5 (1338 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos tatarski

Sos tatarski to sos na zimno, który szykuje się na bazie majonezu. Do sosu tatarskiego dodaje się zazwyczaj marynowane warzywa oraz przyprawy, które zaostrzają smak sosu. Przepis na sos tatarski powinien zawierać zawsze dużo majonezu oraz czarny pieprz. Dodatki w postaci ziół i warzyw muszą być drobno posiekane. Natka pietruszki, szczypiorek, kapary, korniszony.. to bardzo ważne składniki sosu tatarskiego. Jest kilka wersji sosu tatarskiego. Sos tatarski po wiedeńsku to wersja, którą wybieram ja. W wersji po francusku dodajemy jeszcze jajka gotowane na twardo i ewentualnie zamiast kaparów marynowane grzybki. Koniecznie sprawdź też jak zrobić najlepszy sos winegret

Sos tatarski przepis

Tak więc mój sos tatarski jest raczej z odłamu sosu w stylu wiedeńskim. To ostatnio mój ulubiony sos tatarski do jajek. Mi najbardziej smakuje po dwóch dniach trzymania w lodówce. Smak kaparów jeszcze bardziej przenika w majonez i sos robi się bardziej wyraźny o ostrzejszy. Mój przepis na sos tatarski polecam szykować na Wielkanoc. Co to za cudowny smak! Jak zrobić sos tatarski? To bardzo proste. Wystarczy, że skompletujesz wszystkie składniki i drobno je posiekasz a następnie wmieszasz w dobry majonez. 

Jajka w sosie tatarskim

Sos tatarski składniki - podałam je w przepisie. Myślę, że najczęściej używamy sosu do jajek na twardo. Ugotuj jajka na twardo a następnie przekrój je na pół. Na każdą połówkę wyłóż solidną łyżkę sosu tatarskiego. Jajka w sosie tatarskim są cudowne na stół wielkanocny i na różne imprezy. Do czego jeszcze używamy sos tatarski.. Fantastycznie smakuje z wędlinami. Talerz wędlin oraz mięs serwowanych na zimno powinien zawsze stać obok sosjerki z sosem tatarskim. Sos tatarski podaje się do dań na zimno. Świetnie  smakuje ze śledziami oraz rybami serwowanymi na zimno. Mimo, że nazywamy go sos tatarski, to jest to sos typowo z kuchni polskiej. W Anglii zaś sos tatarski podaje się to frytek i ryby w panierce. Myślę, że spodoba Ci się przepis na jajka faszerowane pieczarkami. A jeśli szukasz inspiracji na sosu, to mój sos musztardowy będzie świetny i do mięs i do jajek oraz sałatek. Znasz może mój przepis na pyszny, domowy sos tzatziki? Zobacz też inne moje super pyszne i proste przepisy kulinarne