Hot dogi
Skomponuj własne domowe hot dogi. Z moim przepisem możesz upiec domowe bułki lub kupić pasujące do hot dogów pieczywo oraz dobrać swoje ulubione dodatki. Zapraszam!
- super fast food na każdą okazję
- bardzo dużo porad i propozycji na składniki
- świetne danie na szybko na każdą imprezę rodzinną
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10 hot dogów
Kaloryczność kcal: 420 w 1 hot dogu
Składniki
- bułki do hot dogów - 10 sztuk
- 10 ulubionych parówek lub podłużnych kiełbasek
- ogórek kiszony, konserwowy lub świeży
- sałata rzymska, lodowa lub rukola
- kawałek czerwonej lub białej cebuli
- średniej wielkości pomidor
- inne dodatki: prażona cebula, ketchup, musztarda, majonez
Hot dog
Tym razem wymieniłam tylko moje ulubione składniki bez podawania ich wagi, ponieważ ilość dodanych do hot dogów warzyw jest całkowicie dowolna.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dziesięć dużych hot dogów.
Domowy hot dog
Aby zrobić domowego hot doga potrzebna Ci jest podłużna bułka. Zazwyczaj używa się bułek pszennych bez dodatków lub też obsypanych jasnym sezamem. W sklepach dostępnych jest bardzo dużo różnych bułek, które dedykowane są właśnie pod szykowanie hot dogów. Można tez zakupić zwykłe, podłużne bułki pszenne w piekarni albo też upiec domowe bułki do hot dogów. Polecam mój sprawdzony przepis.
Bułki do hot dogów można przed użyciem lekko zapiec na grillu. Jeśli korzystasz ze specjalnego opiekacza, to możesz je najpierw nadkroić i rozłożyć tak, by podpiec je od środka i na zewnątrz.
Bułki do hot dogów przetnij na pół, jednak nie rozcinaj bułek do końca, by otrzymać dwie osobne kanapki. Rozchyl każdą bułkę, by można było umieścić w nich dodatki. Najważniejszym składnikiem każdego hot doga jest parówka lub podłużna kiełbaska.
Najlepsze do hot dogów są kiełbaski/parówki wiedeńskie. Są to cienkie, parzone kiełbaski. Tradycyjnie wytwarza się je z wieprzowiny i wołowiny w osłonce z owczego jelita. Kolejno poddawane są wędzeniu w niskiej temperaturze. Można też zakupić i użyć kiełbasek frankfurterek wytwarzanych z mięsa wieprzowego lub też dowolnych innych kiełbasek. W wersji dla wegetarian dostępne są parówki wegetariańskie na bazie składników roślinnych. Parówki lub kiełbaski można przed umieszczeniem w bułce lekko podgrzać we wrzątku lub też grillować na suchej patelni na małej mocy palnika albo na grillu.
Moje ulubione dodatki do hot dogów to sałata rzymska albo rukola, czerwona cebula cienko pokrojona w piórka oraz ogórki konserwowe i dojrzałe, czerwone pomidory malinowe.
Do przekrojonej bułki wkładam najpierw trochę sałaty. Kolejno umieszczam też parzoną lub grillowaną kiełbaskę albo parówkę. Po bokach układam po kilka plasterków ogórków konserwowych oraz plasterki pomidorów. Dodatkowo odrobina czerwonej cebuli oraz prażona cebula (jeśli akurat mam taką domową cebulkę pod ręką). Domowe hot dogi polewam przed podaniem ketchupem. Czasem dodaję jeszcze musztardę oraz majonez.
Porada: Pomidora można śmiało pominąć, zaś ogórki konserwowe zamienić na ogórki świeże lub kiszone. Zamiast prażonej cebulki świetnie sprawdzą się ładnie podsmażone plasterki boczku, które można przed dodaniem do hot doga pokroić na mniejsze kawałki. Aby nadać hot dogom ostrości polecam dodatek papryczek jalapeños lub chili. Do hot dogów można też dodawać tarty ser, oliwki, czy też kiszoną kapustę lub kiełki.
Jakie są Twoje ulubione dodatki do hot dogów?
Smacznego.