Sos musztardowy

Sos musztardowy

Jaki jest idealny przepis na sos musztardowy? Zobacz jak zrobić sos musztardowy na ciepło do warzyw i mies oraz sos musztardowy na zimno do jajek oraz sałatek. Pokazałam bowiem obie wersje tego pysznego sosu!

- przepis na sos na zimno i na ciepło
- super dokładny opis i porady użycia
- najlepsze i sprawdzone przepisy

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 270 ml sosu na ciepło

Kalorie: 12 w 10 ml

Składniki na sos musztardowy na zimno

  • 3 płaskie łyżki musztardy np. Dijon
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek śmietanki 30 % - 40 g

Składniki na sos musztardowy na ciepło

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub Dijon
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • szczypta pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

W informacji podałam ilość kalorii do sosu musztardowego na ciepło. W 10 ml sosu jest około 12 kalorii. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja musztarda może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 270 ml sosu musztardowego na ciepło. Z podanej ilości składników na sos musztardowy na zimno otrzymasz 150 gramów sosu. W 10 gramach sosu na zimno jest około 45 kalorii. 

Sos musztardowy

Zdecydowałam się w jednym wpisie podać dwa sposoby wykonania sosu musztardowego. Jeden to sos musztardowy na ciepło, który serdecznie polecam do mięs pieczonych oraz smażonych, a także do pieczonych lub ugotowanych warzyw: szparagi, fasolka szparagowa, ziemianki.. Sos musztardowy na zimno jest idealny do jajek na twardo oraz do sałatek i bufetu szynek i zimnych mięs. 

Wybierz, który sos musztardowy chcesz zrobić tym razem i do dzieła :)

Sos musztardowy na zimno

W jednej misce umieść razem trzy żółtka średnich jajek, trzy płaskie łyżki ostrzejszej musztardy np. Dijon lub musztardy sarepskiej ostrej oraz trzy łyżki miękkiego masła. 

Sos musztardowy, 1

Żółtka, musztardę i masło zmiksuj na gładki krem. Możesz to zrobić mikserem lub blenderem ręcznym typu żyrafa. Jeśli Twoje masło nie jest idealnie miękkie to znacznie szybciej i łatwiej jest użyć blendera. Przygotuj sobie też cytrynę oraz śmietankę kremówkę 30 %. 
Sos musztardowy, 2

Do miseczki z kremem musztardowym wlej sześć łyżek śmietanki. Będzie to 40 gramów rzadkiej śmietanki "słodkiej" 30 %. Dodaj też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki i wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. 
Sos musztardowy, 3

Sos musztardowy jest już gotowy. Ponieważ używam musztardy Dijon, to nie dodaję już ani soli, ani pieprzu. Dla mnie sos ma idealny smak. Jeśli jednak użyjesz łagodnej lub miodowej musztardy, to być może zajdzie potrzeba dorzucenia jeszcze szczypty soli. 

Na zdjęciu jaja w sosie musztardowym.. super propozycja na Wielkanoc. 

Sos musztardowy, 4

Sos musztardowy w wersji na zimno możesz też użyć do różnych sałatek oraz mies i szynek podawanych na zimno. Świetnie sprawdza się do kanapek. Jeśli obawiasz się użycia surowych żółtek, to możesz zastąpić je majonezem. Łączysz wówczas cztery łyżki majonezu z musztardą, śmietanką i sokiem z cytryny. Pomijasz w przepisie żółtka oraz masło. Zobacz jak zrobić domowy majonez

Sos musztardowy na ciepło

Ten sposób na sos musztardowy lubię najbardziej. W małym rondelku lub garnuszku umieść dwie spore łyżki prawdziwego masła. Ustaw odrobinę wyższą niż mała moc palnika i zacznij powoli roztapiać masło. Wsyp łyżkę mąki pszennej. Niech będzie to nie płaska i nie za czubata łyżka mąki :) Smaż tak chwilę masełko z mąką na lekką zasmażkę.

Sos musztardowy, 5

Po chwili wlej też 250 ml, czyli jedną szklankę bulionu warzywnego lub też drobiowego. Od razu możesz też dodać dwie łyżki ostrej musztardy i szczyptę pieprzu. Zwiększ moc palnika i ciągle mieszając rozcieraj i łącz ze sobą składniki sosu. Na początku może Ci się wydawać, że sos będzie za rzadki i nie wygląda za ciekawie, ale z minuty na minutę będzie się robił coraz gładszy i gęstszy.. zaufaj mi :)

Jeśli lubisz triki, to możesz od razu po umieszczeniu w rondelku wszystkich składników zmiksować całość blenderem ręcznym typu żyrafa. Wystarczy kilka sekund. Piankę, która powstanie możesz potem zebrać łyżką. Gdy sos zacznie się gotować odczekaj jeszcze niecałą minutę i wyłącz go. Sos musztardowy jest już gotowy.
Sos musztardowy, 6

Z podanej ilości składników wyjdzie około 270 ml sosu. Do tego sosu również nie daję soli, ale jeśli czujesz taką potrzebę, to śmiało możesz dodać szczyptę lub dwie. Jeszcze gorący jest fantastyczny do mięs. Na zdjęciu dwa plasterki schabu usmażone na wysokiej mocy palnika bez żadnych przypraw. Przed umieszczeniem schabu na patelni daję tylko małą łyżeczkę oleju roślinnego do smażenia. Minuta z jednaj i minuta z drugiej strony i gotowe!
Sos musztardowy, 7

Sos musztardowy w wersji na ciepło jest też świetny do gotowanych warzyw. Zobacz przy okazji jak ugotować szparagi zielone
Sos musztardowy, 8

Jeszcze gorący sos musztardowy będzie rzadszy od budyniu, jednak po schłodzeniu zgęstnieje. Tak.. możesz go śmiało odłożyć do lodówki i podawać również schłodzony, na zimno. A jeśli masz ochotę na sos chrzanowy na ciepło, to wystarczy, że zamienisz w składnikach musztardę na chrzan. W wersji na zimno polecam Ci mój przepis na sos chrzanowy

Sos musztardowy na ciepło.

Sos musztardowy, 9

Sos musztardowy na zimno.
Sos musztardowy, 10

Którą wersję sosu musztardowego wybierasz i z czym go podasz?
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-04-15 19:19
SZOK co za precyzja!!!! 😍😍😍👍👍👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-04-15 19:44
Jesteś moim odkryciem roku 👌👏️👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 😍
Reklama
2019-04-15 22:38
Aniu, a czy można w sosie na zimno zrezygnować z żółtek? Czy są niezbędne? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-16 09:09
Karolino.. zacytuję fragment z przepisu 🙂🙂
"Jeśli obawiasz się użycia surowych żółtek, to możesz zastąpić je majonezem. Łączysz wówczas cztery łyżki majonezu z musztardą, śmietanką i sokiem z cytryny. Pomijasz w przepisie żółtka oraz masło. "

Sos musztardowy

Domowy sos musztardowy można przygotować na kilka sposobów. Aby sos musztardowy wyszedł pyszny należy użyć dobrej jakości musztardę. Najlepsze będą musztardy lekko ostre i ostre. Ponieważ pozostałe składniki sosu musztardowego są dość tłuste, to po wymieszaniu ich z musztardą sos może być zbyt łagodny. Polecam zatem musztardę sarepską ostrą oraz musztardę Dijon. Do czego użyć taki sos musztardowy? W wersji na zimno sos musztardowy do sałatki będzie idealny. Sos musztardowy przepis - super prosty i bardzo łatwy do zrobienia. 

Jajka w sosie musztardowym

Nie ma nic prostszego. Wystarczy ugotować jajka na twardo i przekroić je pół. Sos musztardowy do jajek zazwyczaj szykuję w wersji na zimno, ale i ten na ciepło będzie pyszny. Mój przepis na sos musztardowy jest bardzo uniwersalny. Tak naprawdę to są to dwa przepisy. Możesz więc wybrać, czy chcesz zrobić schab w sosie musztardowym czy też np. jajka w sosie musztardowym. 

Sos musztardowy przepis

Sos musztardowy na ciepło będzie też świetny do polania gotowanych lub pieczonych warzyw. Na ciepło jest to fantastyczny sos musztardowy do mięsa. Sama najczęściej polewam nim schab smażony oraz polędwiczki wieprzowe i piersi z kurczaka. Sos musztardowy na ciepło jest idealny do gotowanej fasolki szparagowej oraz szparagów zielonych. Jak zrobić sos musztardowy? To bardzo proste.. Podążaj za jednym z moich przepisów i zrób własny, aksamitny i super pyszny sos musztardowy. Jeśli szukasz inspiracji na inne sosy, to gorąco polecam Ci mój sos tatarski. Zachęcam też do zerknięcia na inne moje przepisy