Tortilla z tuńczykiem
Jeśli szukasz szybkiego sposoby na wykorzystanie tortilli, to zapraszam do mój przepis. Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą to mini przekąski na imprezę. Tuńczyk smakuje super z kukurydzą i piklami.
Tortille można teraz kupić w każdym sklepie. Ja jednak polecam zrobić je samodzielnie. Zobacz mój podstawowy przepis na domowe tortille pszenne - tortilla przepis.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas zwijania: 10 minut
Liczba porcji: 20 małych roladek
Składniki
- 4 mniejsze placki z tortilli pszennej lub kukurydzianej
- tuńczyk z puszki - 120 g po odsączeniu
- 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki
- 1/4 świeżej czerwonej papryki
- 3 małe pikle
- po łyżce majonezu i musztardy
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Roladki z tortilli z tuńczykiem
Przygotuj 4 średnie placki z tortilli (średnica do 18 cm). Możesz użyć gotowych tortilli ze sklepu (pszenne lub kukurydziane) skorzystać z mojego przepisu na domowe tortille pszenne.
Odsącz zalewę z tuńczyka. Jeśli masz tuńczyka z oleju, to wylej jego nadmiar. Tuńczyka umieść w misce i rozdrobnij widelcem. Dodaj kukurydzę z puszki. Pikle i paprykę pokrój na kawałki wielości ziaren kukurydzy. Do miski dodaj też sól, pieprz oraz majonez i musztardę. Przy tuńczyku z zalewy można do farszu dodać łyżkę oleju. Zamiesza dobrze farsz. Farsz układaj na placki. Każdy placek ścisło zwijaj w rulonik a następnie krój w mini roladki o szerokości około 2 cm.
Polecam też wypróbuj mój przepis tortilla z jajkiem.
Smacznego.