Ciasto z serem

Ciasto z serem

Ciasto z serem to jedno z pyszniejszych ciast, jakie można upiec latem. Zapraszam po super przepis na puszyste i niezwykle wilgotne ciasto z twarogiem i owocami.

- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
- można też użyć innych małych owoców
- ciasto długo zachowuje świeżość

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: około 1340 g ciasta

Kaloryczność kcal: 210 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 4 średniej wielkości lub mniejsze jajka - 200 g po rozbiciu
  • 250 g twarogu mielonego - może być z kubełka
  • 120 g cukru drobnego lub cukru pudru
  • 100 g masła - pół kostki o wadze 200 g
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego bez cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g owoców - u mnie 150 g malin i 150 g jagód

Ciasto z serem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko, twaróg i jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Podłużna forma do pieczenia: 35 x 11 cm (wymiary wewnętrzne) lub inna forma o pojemności około 2 litrów. 
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. 
Czas pieczenia: około 40 minut.

Z termoobiegiem czas pieczenia podobny (sprawdzasz pstryczkiem na środku ciasta), zaś temperatura pieczenia powinna powinna wynosić około 170 stopni. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto o wadze minimum 1300 gramów. Podczas liczenia kaloryczności ciasta nie uwzględniłam posypki w postaci cukru pudru, czy też ewentualnie lukru. Zanim zaczniesz szykować ciasto z twarogiem i owocami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasto z serem, 1

Ciasto z serem, 2

Ciasto z serem przepis

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. 

Do misy miksera wbij cztery dość małe jajka (u mnie 200 gramów po rozbiciu) i wsyp mniej więcej pół szklanki cukru. Ja daję 120 gramów cukru drobnego i ciasto wychodzi idealne, nie za słodkie. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta możesz dać śmiało nawet 3/4 szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów roztop w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je całkowicie. Możesz też dodać bardzo miękkie masło, które wyjęte było z lodówki na kilka godzin przed planowanym pieczeniem. 

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać/dodawać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach.

Porada: Razem z cukrem można też dodać odrobinę nasion wyjętych z laski wanilii lub też pół łyżeczki pasty albo esencji waniliowej. Jeśli masz jajka duże, to dać trzy sztuki. 

Ciasto z serem, 3

Zmniejsz obroty miksera do minimalnych i dodaj też 250 gramów sera twarogowego. Konsystencja sera powinna być taka jak w twarogach kubełkowych, ale nie tych rzadkich. Polecam twaróg typu Piątnica. Możesz zatem użyć twarogu w kostce i samodzielnie go zmielić lub dać twaróg z kubełka. Wlej jeszcze 100 mleka i po chwili wyłącz mikser. Jeśli Twój mielony twaróg jest dość twardy i suchy, to dodaj odrobinę więcej mleka lub też dodaj łyżkę jogurtu (temperatura pomieszczenia). 

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

Ciasto z serem, 4

Gotowe do pieczenia ciasto z serem przełóż do formy. Ciasto powinno mieć konsystencję lekkiego budyniu. Użyłam długiej foremki bez odpinanych boków, więc wysmarowałam ją tylko od środka odrobiną masła i obsypałam bułką tartą. U mnie foremka o wymiarach 35 x 11 cm (wymiary wewnętrzne). Jeśli używasz tortownicy, to możesz dno oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż 300 gramów umytych i osuszonych owoców. U mnie było to 150 gramów malin oraz tyle samo jagód leśnych. 

Porada: Inne owoce jakie można dodać to: borówki, drobne truskawki, dowolne porzeczki, kawałki moreli lub brzoskwiń, wiśnie. Można też użyć owoców mrożonych, które trzeba najpierw rozmrozić, odlać ewentualną glazurę i osuszyć. 
Ciasto z serem, 5

Formę z ciastem z serem twarogowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z serem jest już upieczone. Moje było idealnie upieczone już po 40 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Po przestudzeniu ciasto z serem i owocami oprószyłam lekko cukrem pudrem i dodałam trochę świeżych owoców. Ciasto z twarogiem można też polać domowym lukrem. Przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.

Ciasto z serem, 6

Ciasto z serem, 7

Ciasto z serem, 8

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (331 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto z serem

Przyszła pora na moje ulubione ciasto z serem twarogowym, które piekę zazwyczaj w szczycie sezonu na polskie, drobne owoce. Bardzo podobne, bo również z twarogiem jako jeden ze składników ciasta, jest moje ciasto z porzeczkami. Tam jednak daję tylko porzeczki i mieszam je w cieście. Moje ulubione ciasto z serem i owocami zazwyczaj zawiera dwa lub trzy różne owoce. To pyszne i super szybkie ciasto z serem dekoruję przed pieczeniem porzeczkami, jagodami, malinami, drobnymi truskawkami, borówkami lub kawałkami moreli lub brzoskwiń. Na podaną przeze mnie porcję daję zazwyczaj około 300 gramów owoców. To waga łączna owoców. Szykując zatem ciasto z twarogiem i owocami możesz wybrać tylko jedne owoce lub też tworzyć swoje dowolne mieszanki. Tym razem ciasto z serem białym zawierało u mnie kontrastujące kolorystycznie owocowe. Ciasto z twarogiem z wiaderka zawierało maliny oraz leśne jagody. Według mnie to naprawdę super połączenie. Mój przepis na ciasto z twarogiem sernikowym przyda się każdemu, kto lubi piec różne ciasta. To super szybkie ciasto z serem białym wychodzi niezwykle wilgotne i super puszyste. Ciasto z twarogiem sernikowym długo zachowa świeżość i pyszny smak. Zapraszam też po rewelacyjne sernikobrownie z malinami

Ciasto z twarogiem

Latem bardzo chętnie piekę pyszny tort truskawkowy, który można też zrobić i z innymi owocami. Odrobinę wcześniej, bo z początkiem sezonu pojawia się u mnie też ciasto rabarbarowe. Super pyszne i przepiękne jest ciasto Fale Dunaju. Naprawdę warto je upiec i poczęstować nim gości. W połowie lata zaś polecam upiec szybkie ciasto z twarogiem i ulubionymi, świeżymi owocami. To niezwykle proste do zrobienia ciasto z serem i owocami uda Ci się zawsze. Bardzo ważne jest to, by nie spieszyć się z tym wypiekiem. Produkty lodówkowe muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Szykując przepis na ciasto z serem trzeba pamiętać o tym, że warto przesiać razem mąkę i proszek do pieczenia. Na ciasto z twarogiem przepis jest bardzo sprawdzony. Należy też zwrócić uwagę na to jaki się ma twaróg. Jeśli ciasto z serem będzie szykowane z suchego twarogu, to pewnie warto dodać o jedno jajko więcej lub też wlać odrobinę więcej mleka lub jogurtu. Jeśli zaś ciasto z twarogiem będzie zawierało twaróg luźny, to warto zwrócić uwagę na to, by nie dać za dużych jajek. Ciasto nie może być też zbyt lejące. Zapraszam do szczegółowego zapoznania się z treścią przepisu i życzę powodzenia.