Opadające ciasto śnieżka z jeżynami
Bardzo wilgotne, śmietanowe ciasto opadające! Sekretnym składnikiem tego ciasta jest bita śmietana w proszku, śnieżka. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica 25 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 duże jajka
- 1 śnieżka w proszku - bita śmietana 60 g
- szklanka mleka
- szklanka z czubem mąki pszennej tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- pół kostki masła
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- garść jeżyn
Wyjmij z lodówki jajka, masło i mleko, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Cukier puder, masło oraz jajka umieść w misce i ubijaj 5 minut mikserem na gładką masę. Wlej mleko oraz wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj jeszcze chwilę.
Do gęstego kremu przesiewaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj masę na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przelej do formy wysmarowanej resztkami masła. Obsyp je jeżynami, które w trakcie pieczenia opadną na dno. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piecz pełną godzinę do suchego patyczka.
Uwaga! Ciasto bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika i lekkim uchyleniu drzwiczek opadnie nawet do połowy. Tak powinno być :-) Ciasto tylko na samym dole, przy owocach będzie bardziej zwarte.
Ciasto opadające jest bardzo wilgotne, ciężkie i śmietanowe. Wyjątkowo długo zachowuje swoją świeżość. Ze względu na owoce trzymaj je w lodówce do 7 dni.
Smacznego :-)