Opadające ciasto śnieżka z jeżynami

Opadające ciasto śnieżka z jeżynami

Bardzo wilgotne, śmietanowe ciasto opadające!

Sekretnym składnikiem tego ciasta jest bita śmietana w proszku, śnieżka. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.

Warto spróbować ;-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Ilość porcji: tortownica o średnicy 25 cm 

Składniki:
• 3 duże jajka
• 1 śnieżka w proszku - bita śmietana 60 g
• szklanka mleka
• szklanka z czubem mąki pszennej tortowej
• 5 łyżek cukru pudru
• pół kostki masła
• 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
• garść jeżyn


Wyjmij z lodówki jajka, masło i mleko, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Cukier puder, masło oraz jajka umieść w misce i ubijaj 5 minut mikserem na gładką masę. Wlej mleko oraz wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj jeszcze chwilę.

Do gęstego kremu przesiewaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj masę na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej resztkami masła. Obsyp je jeżynami, które w trakcie pieczenia opadną na dno. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piecz pełną godzinę do suchego patyczka.

Uwaga! Ciasto bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika i lekkim uchyleniu drzwiczek opadnie nawet do połowy. Tak powinno być :-) Ciasto tylko na samym dole, przy owocach będzie bardziej zwarte.

opadajace-ciasto-sniezka-z-jezynami-1

Ciasto opadające jest bardzo wilgotne, ciężkie i śmietanowe. Wyjątkowo długo zachowuje swoją świeżość. Ze względu na owoce trzymaj je w lodówce do 7 dni.

Smacznego :-)

MartaD
2016-08-25 20:39
Wygląda przepysznie ;)
Ania
2016-08-26 08:46
Dziękuję Ci Marto.. polecam upiec :-)
Domologia Stosowana
2016-08-25 20:52
Kurczę, wygląda obłędnie! Mam trochę problem z tym sekretnym składnikiem, bo raczej unikam tego typu dodatków, ale chyba się złamię ;) I stawiam, że moim chłopakom będzie bardzo smakować.
Ania
2016-08-26 08:47
Ja też raczej stawiam na zdrowsze wersje, ale w kuchni trzeba eksperymentować .. nie mogłam się po prostu powstrzymać :-)
Jud
2016-08-26 14:50
Ciekawe, jeszcze się z takim nie spotkałam :)
Ania
2016-08-26 16:52
:-) Zapraszam do pieczenia.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-26 16:31
Ciekawe zastosowanie śnieżki :D Jak widać nie trzeba ograniczać się tylko do ubijania śmietany :D
Ania
2016-08-26 16:52
Dokładnie :-)
Sosna
2016-08-27 13:31
Ale świetne :)
Ania
2016-08-29 09:55
Dziękuję!