Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Domowy tort truskawkowy to wspaniały pomysł na niezwykle pyszny tort na każdą okazję. Można go piec przez cały rok, a do tego jest to jeden z najprostszych do zrobienia tortów.

- to najlepszy przepis dla początkujących 
- tego samego kremu używasz do przełożenia i do tynku
- można go zrobić również z owocami mrożonymi i z dżemem

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia ciasta: 30 minut
Liczba porcji: 10-12 porcji - tort 26 cm

Kaloryczność kcal: 370 w 100 g tortu
Dieta: wegetariańska

Składniki na biszkopt

  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - do 50 g skrobi
  • 7 większych jajek - do 400 g po rozbiciu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g

Składniki na krem z mascarpone

  • 750 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 120 g cukru pudru

Pozostałe składniki

  • 700 g truskawek - świeże lub mrożone
  • 2 łyżki drobnego cukru - do 35 g
  • 3 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji

  • świeże truskawki; listki mięty; pokruszone mini bezy - u mnie z orzechami

Tort truskawkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka 36 % powinny być trzymane w lodówce. Oba te składniki muszą być mocno schłodzone.

Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 26 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 30 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz tort truskawkowy o wadze minimum 2000 gramów. Zanim zaczniesz szykować przepis na tort z truskawkami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Można bowiem upiec wcześniej biszkopt lub też z wyprzedzeniem przygotować sobie krem i trzymać go w lodówce. 

Tort truskawkowy, 1

Tort truskawkowy przepis

W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Możesz to zrobić nawet na dwa dni przed szykowaniem całego tortu truskawkowego. Jeśli potrzebujesz super szczegółowej instrukcji, to zapraszam tu - przepis na biszkopt, gdzie podaję bardzo dokładny przepis na taki sam biszkopt. Poniżej zaś skrócona instrukcja wykonania. 

Aby zrobić biszkopt, w osobnej misce wymieszaj ze sobą obie mąki np. przy pomocy rózgi kuchennej. Można je też razem przesiać przez sitko. 

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w czystym i suchym naczyniu i zacznij je ubijać przy pomocy miksera zaczynając od mniejszych obrotów. Stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj tak chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza, a następnie zacznij dodawać cukier drobny. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Proces ubijania jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa (zupełnie jak na bezę).

Tort truskawkowy, 2

Na koniec dodaj też odłożone do osobnej miski żółtka i dalej miksuj całość jeszcze chwilę, by białka gładko połączyły się z żółtkami. Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Do piany jajecznej dodaj mieszankę mąk. Całość zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Tort truskawkowy, 3

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto biszkoptowe przełóż do tortownicy i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Biszkopt piecz około 30 minut (raczej nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra/dół piekarnik nagrzej wcześniej do 180 stopni. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Odczekaj przynajmniej 10 minut zanim wyjmiesz go z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.

Porada: Biszkopt ten można upiec nawet na trzy dni przed planowanym podaniem tortu. Przestudzony biszkopt zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym miejscu. 
Tort truskawkowy, 4

Po całkowitym przestudzeniu biszkopt podziel na trzy blaty (placki z biszkoptu) np. specjalnym nożem strunowym do krojenia blatów. Na pierwszy blat (spód tortu) kładę smażone truskawki. Aby je zrobić w małym garnku, czy nawet na patelni, umieść 500 gramów umytych i odszypułkowanych truskawek. Warto je wcześniej drobno pokroić (kostka lub plasterki). Na patelni umieść też dwie łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika i zacznij smażyć truskawki, cały czas mieszając je np. przy pomocy drewnianej łyżki. W ciągu 10-15 minut całkowicie zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj do nich trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zamieszaj całość i wyłącz. 

Porada: Można też sięgnąć po truskawki mrożone. Zalecam rozmrozić je wcześniej i przed smażeniem odlać rozpuszczoną glazurę. W ostateczności do posmarowania spodu można też użyć dżemu truskawkowego. Wystarczy słoiczek o wadze około 350 gramów. 
Tort truskawkowy, 5

Gorące truskawki warto przelać do osobnego naczynia, by szybciej przestygły. Wyszło mi dokładnie 375 gramów smażonych truskawek (razem z sokiem). Dokładnie tak samo możesz postępować z malinami, jagodami oraz z obranymi ze skórki morelami, czy brzoskwiniami. 
Tort truskawkowy, 6

Dolny blat biszkoptu - spód, umieść na paterze, czy też na specjalnym jednorazowym "talerzu" papierowym do podawania tortów. Ponieważ na ten blat wykładasz smażone truskawki, które mają dużo soku/syropu, to tego blatu nie nasączasz ponczem. Przestudzone, gęste truskawki rozłóż w miarę równo po całym spodzie. Jeśli wydaje Ci się, że wyszło ich za dużo, to nadmiar możesz śmiało zostawić do udekorowania drugiego blatu. 
Tort truskawkowy, 7

Na warstwę smażonych truskawek wykładasz jeszcze krem śmietankowy z mascarpone. Aby go zrobić należy umieścić razem w jednym, wysokim naczyniu wszystkie składniki. Będzie to: 750 gramów dobrze schłodzonego serka mascarpone (np. jedno opakowanie 500 gramów + jedno opakowanie 250 gramów); 600 ml śmietanki kremówki 36%; 120 gramów cukru pudru - 12 płaskich łyżek. Rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy błyskawicznie. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. Przy tak tłustej śmietance z serkiem wystarczy nawet tylko minuta ubijania. 

Porada: Na 20-30 minut przed miksowaniem, naczynie ze składnikami warto umieścić dodatkowo w komorze zamrażalnika. Krem można śmiało przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem. Jeśli wolisz śmietankę 30 %, to możesz jej użyć. Taką śmietankę warto jednak najpierw ubić na sztywno z całym cukrem pudrem, a na koniec łyżka po łyżce wmiksować też mascarpone. Krem wyjdzie trochę mniej kaloryczny, a do tego bardziej puszysty. 

Tort truskawkowy, 8

Na warstwę smażonych truskawek zacznij wykładać około 1/4 całego kremu. Ostrożnie i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Na krem wyłóż drugi blat biszkoptowy. Ten blat polecam już nasączyć ponczem. Do nasączenia tego tortu używam tylko przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z cytryny (na 100 ml wody daję dwie łyżki soku z cytryny). Biszkopt nasącz z umiarem np. przy pomocy małej łyżeczki lub też przy użyciu specjalnej butelki z dziurkami. 

Na drugim blacie rozsmaruj delikatnie kolejną warstwę kremu. Znowu około 1/4 kremu lub tym razem już trochę więcej. Druga porcję kremu możesz też wymieszać z kawałkami świeżych truskawek lub rozłożyć je na wierzchu w formie cienkich plasterków. Na kremie umieść trzeci, ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. 

Porada: Wody z cytryną na poncz nie podawałam już w wykazie składników. Możesz też nasączyć blaty biszkoptowe wodą z cukrem i alkoholem, czy nawet jasnym napojem gazowanym.

Tort truskawkowy, 9

Trzeci blat przykryj warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadź też na bokach tortu. Kremu jest bardzo dużo, zatem śmiało wystarczy Ci go do otynkowania całego tortu truskawkowego. Z reszty truskawek polecam wykonać dekorację. Truskawki pokrój w plasterki nie grubsze niż 4 mm (kroisz wzdłuż truskawki). Plasterki przykładaj do boków tortu przy samym dole i wciskaj lekko w krem, by powstał wzór jak na zdjęciu poniżej. 

Górę tortu udekorowałam kawałkami truskawek, listkami mięty oraz pokruszonymi bezami. Tym razem były to mini bezy pieczone z orzechami ziemnymi.  

Tort truskawkowy, 10

Tort truskawkowy, 11

Tort truskawkowy, 12

Tort truskawkowy należy przechowywać w lodówce pod kloszem. Świeżość zachowa przynajmniej przez trzy dni.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (232 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Tort truskawkowy

Uwielbiam wszystkie soczyste torty z kremami i owocami. Te z czekoladą też są rewelacyjne. Kiedyś torty piekło się wyłącznie na największe uroczystości takie jak Ślub, czy Komunia oraz na urodziny. Najbardziej klasyczne i najpopularniejsze były torty śmietanowe oraz torty z alkoholem np. ajerkoniak oraz torty orzechowe. Takie przepisy jak tort truskawkowy z mascarpone, czy też beza Pavlova zaczęły się pojawiać znacznie później. Tort z truskawek świeżych lub mrożonych należy do moich osobistych ulubieńców. Taki tort truskawkowy z bitą śmietaną można piec przez cały rok, ponieważ do jego zrobienia śmiało użyjesz truskawek mrożonych, a nawet dżemu truskawkowego, np. domowej roboty. To jak zrobić tort truskawkowy z dżemem z truskawek lub tort z truskawkami mrożonymi opiszę jeszcze dokładniej w samek treści przepisu. To  również rewelacyjny tort truskawkowy dla dzieci, ponieważ prawie wszystkie dzieci bardzo lubią truskawki. Dżem truskawkowy obok dżemu morelowego to również najlepsze według większości dzieci dżemy. Domowy tort truskawkowy na bazie najlepszego biszkoptu z mojego przepisu sprawdzi się na średnie i duże imprezy rodzinne. W zależności od wielkości kawałków, można kroić na osiem, do dwunastu porcji. Koniecznie wypróbuj też mój przepis na idealny omlet na słodko

Tort z truskawkami

Jeśli szukacie idealnego tortu urodzinowego dla dziecka, które lubi truskawki, to będzie to najlepszy tort truskawkowy dla dziecka. Tort truskawkowy na jasnym biszkopcie jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Biszkopt można sobie upiec dzień wcześniej, a nawet w ostateczności kupić gotowe blaty i skorzystać tylko z przepisu na krem i dodatki. Gorąco polecam jednak upiec biszkopt i w całości samodzielnie skomponować ten super pyszny tort śmietankowy z truskawkami. Na tort truskawkowy przepisy mogą być bardzo różne. Do truskawek pasuje czekolada, zatem można i śmiało upiec i biszkopt czekoladowy. Mój tort truskawkowy przepis dla osób zdecydowanie początkujących. Nie oznacza to, że nie będzie super. Ten tort truskawkowy wyjdzie rewelacyjnie. Biszkopt będzie puszysty i idealnie nasączony, a krem stabilny i śmietankowy. Smak truskawek idealnie wyczuwalny, a całość skomponowana tak, by nie wyszedł ani za słodki, ani za kwaśny. Jest to też prosty tort truskawkowy, ponieważ do tynkowania używasz tego samego kremu, co do przełożenia blatów biszkoptowych. W sezonie wiosennym polecam przepis na ciasto rabarbarowe, które również jest bardzo proste w przygotowaniu. Tymczasem zapraszam po przepis na mój ulubiony tort z truskawkami.