Bajaderki

Bajaderki

Bajaderki to rewelacyjny pomysł na pyszny deser, który zrobisz z mieszanki różnych ciast, w tym nawet zakalców. Przepis sprawdzi się po każdych Świętach i większych imprezach. 

- deser bez pieczenia
- z mieszanki ciast, babek i muffinek
- można je zrobić nawet z użyciem zakalca

Czas przygotowania: 30 minut
Czas moczenia rodzynek w rumie: 1 godzina
Czas chłodzenia bajaderek minimum: 2 godziny
Liczba porcji: 18 dużych bajaderek

Kaloryczność kcal: 300 w 1 bajaderce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • łącznie 600 g różnych ciast - np. drożdżowe, piaskowe, czekoladowe (bez kremów i bez galaretek)
  • 200 g gęstych powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki (mniej niż pół szklanki)
  • 100 g dowolnych, suchych herbatników lub ciastek owsianych
  • 100 g czekolady gorzkiej 60-70 % - cała tabliczka (w ostateczności krem typu Nutella)
  • 100 g orzechów włoskich - około dwie garście
  • do pół szklanki mleka - 100-120 ml
  • 80 g rodzynek - dwie małe garście
  • 100 g prawdziwego masła 82 % - pół klasycznej kostki
  • 100 ml ciemnego rumu (w ostateczności wódki lub likieru)
  • do obtoczenia bajaderek: około pół szklanki wiórków kokosowych

Bajaderki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc bardzo orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bajaderek zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. 

Bajaderki, 1

Bajaderki, 2

Bajaderki przepis

Około 80 gramów rodzynek umieść w niedużej misce. Do rodzynek wlej 100 ml dowolnego, ciemnego rumu. Rodzynki zostaw tak w rumie na około godzinę (lub dłużej). Miska może leżeć na blacie kuchennym bez przykrywania. Po tym czasie rodzynki ładnie zmiękną i wchłoną trochę rumu. 

Porada: Rodzynki można zamienić na żurawinę suszoną w całości (bez cukru lub z cukrem). Jeśli nie masz ciemnego rumu, to wlej zwykłą wódę lub też ulubiony likier (albo mieszankę wódki i likieru). W wersji dla dzieci rodzynki moczymy w zwykłej, czarnej herbacie (również 100 ml). 

Bajaderki, 3

Przepis na bajaderki opiera się na mieszance różnych ciast. Ciasta mogą być świeżo pieczone lub też takie, które były pieczone niedawno, jednak nie masz już na nie ochoty, czy też leżały długo np. na stole i wysuszyły się lub stwardniały. Mają to jednak być nadal ciasta świeże, czyli takie, które można śmiało podawać przez kilka następnych dni. Wśród ciast mogą się znaleźć ciasta mniej udane (takie, które lekko osiadły) lub nawet zakalce. Nie mogą to być jednak ciasta z kremami, czyli ciasta przedkładane i torty oraz ciasta z użyciem galaretek. Możesz użyć zarówno ciast, biszkoptów, jak i babek piaskowych, babeczek i muffinek, ale bez kremów i bez galaretki. W ciastach mogą być bakalie, czekolada i mak.

Sama użyłam tym razem:
200 gramów ciasta marchewkowego bez kremu
200 g klasycznego ciasta drożdżowego 
200 g babki marmurkowej z kakao

Użyte do przepisu ciasta piekłam na dwa dni przed szykowaniem z nich bajaderek. Ciasto marchewkowe było ciastem najcięższym i mokrym i zawierało sporo bakalii oraz cynamon. Ciasto drożdżowe to typowy drożdżowiec, zaś babka marmurkowa to lekki wypiek z użyciem skrobi ziemniaczanej i kakao. Łączna waga ciast to 600 gramów. 
Bajaderki, 4

Ciasta pokruszyłam w dłoniach na mniejsze kawałki. Do miski z mieszanką ciast dodałam 100 gramów pokruszonych herbatników. Herbatniki kruszyłam w dłoniach na spore kawałki. Jeśli jednak chcesz formować znacznie mniejsze niż ja bajaderki, to zalecam pokruszyć je drobniej, np. przy użyciu malaksera lub też zwykłego wałka przez woreczek spożywczy. 

Porada: Na wypadek, gdyby Twoja masa pod bajaderki wyszła zbyt rzadka/luźna, miej przygotowany zapas herbatników. Pokruszone herbatni dobrze chłoną nadmiar płynu z masy. Bardzo gorąco polecam też zwykłe, suche wafle (sprzedawane w formie małych lub bardzo dużych kwadratów lub okrągłych blatów). Je również można pokruszyć i dodać do masy. Świetnie chłoną płyn, ale nie dosładzają bajaderek, tak jak herbatniki. 
Bajaderki, 5

Do miski dodaj też 100 gramów drobno posiekanych (np. nożem) orzechów włoskich, które są orzechami miękkimi i idealnie pasują do bajaderek. Możesz też użyć orzechów pekan lub nerkowców. Sprawdzą się też zmielone na piasek orzechy laskowe. Orzechy nie są jednak obowiązkowym dodatkiem do bajaderek i ostatecznie można je też pominąć. 

100 gramów czekolady gorzkiej bardzo drobno posiekaj lub nawet zetrzyj na tarce i roztop w kąpieli wodnej lub ewentualnie w rondelku na minimalnej mocy palnika, a następnie wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Do masy dodaję zatem 200 gramów powideł wymieszanych z czekoladą (czekolada szybciej stygnie w powidłach i od razu można dodać całość do miski z kawałkami ciast i herbatników). 

Porada: Powidła można zamienić na gesty dżem z czarnej porzeczki. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć nieco mniej (80 gramów) kremu czekoladowo orzechowego typu Nutella lub też dodać tylko dwie łyżki zwykłego kakao.  
Bajaderki, 6

Do głównej miski (z ciastami itd.) dodaj na koniec cały rum z rodzynkami oraz 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub bardzo miękkiego masła. Zacznij mieszać masę wlewając do niej odmierzone niecałe pół szklanki mleka. Nie wlewaj go jednak całego na raz. Wlej połowę porcji i wymieszaj masę. Jeśli masa pod bajaderki jest zbyt gęsta, to wlej resztę. Masa powinna wyjść na tyle plastyczna, by można z niej było formować nieodkształcające się kule. 

Jeśli masa pod bajaderki wyszła za sucha, to dolej do nie więcej mleka (może być też dowolny napój rośliny). Jeśli masa pod bajaderki wyszła za moka, to dodaj do niej pokruszone herbatniki, najsuchsze ciasto lub też zwykłe wafle (pokruszone w dłoniach). 

Z masy formowałam w dłoniach spore kule o średnicy około 5,5 cm (można i mniejsze). Każdą bajaderkę umieszczałam na talerzu z wiórkami kokosowymi. Obtaczam dokładnie kulę w wiórkach, apotem jeszcze raz w dłoniach, by była idealnie okrągła. W ten sposób wykonaj wszystkie bajaderki. U mnie było ich osiemnaście. 

Porada: Wiórki kokosowe można w ostateczności zamienić na herbatniki lub ciasteczka owsiane pokruszone na drobny "żwirek". Sprawdzi się też mąka 100 % z migdałów. 
Bajaderki, 7

Bajaderki polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym, czy w misce pod przykryciem. Przechowuj je w lodówce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni lub dłużej (jeśli użyte ciasta były świeżutkie). 

Bajaderki, 8

Bajaderki, 9

Bajaderki, 10

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (34 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bajaderka

Bajaderki, czyli "rumowe kule", to kartofelki, kuleczki wykonane z mieszanki ciast. W cukierniach i piekarnikach bajadery robione są zazwyczaj z cukierniczych odpadów i resztek ciast. Brzmi to może nieciekawie, ale to, że są to resztki, nie oznacza, że nie są jadalne. To bardziej okrawki, które zostają np. podczas szykowania tortów. Wyobraźcie sobie, że cukiernia ma zamówienie na tort w kształcie misia lub piłki do siatkówki. Aby uformować odpowiedni kształt bardzo często wycina się go nożem z większego kawałka upieczonego ciasta. Z takich resztek może śmiało powstać potem pyszna bajadera. Na bajaderka przepisy są dość różne i nigdy Twoje bajaderki nie wyjdą takie same, ponieważ aby zrobić super przepis na bajaderki używasz mieszanki różnych ciast. Wiemy już, że na bajaderki przepis potrzebujesz np. resztek ciast. Jakie to mogą być ciasta. Dobry przepis na bajaderkę powstanie z ciast, które nie mają w składnikach kremów. Zatem nie używamy ciast przekładanych masami. Drugi warunek jest taki, że bajaderka przepis nie może być szykowana z ciasta z galaretką. Na bajaderki przepisy mogą być zatem robione z ciast drożdżowych z bakaliami lub bez. Super przepis na bajaderka wychodzi z ciast czekoladowych i korzennych. Super bajaderki wychodzą z różnych babek i zwykłych ciast ucieranych. Super ciasto bajaderka powstanie z mieszanki właśnie takich ciast. Im więcej połączeń, tym ciekawszy smak gotowych bajaderek. Na bajaderka ciasto może się też składać nie tylko ciasto. Dobre też będą babeczki i muffinki. Moje bajaderki powstały np. tym razem z ciasta marchewkowego, drożdżowego oraz z ciasta piaskowego zebra. Bardzo ważne jest też to, że kula rumowa, czyli bajaderka nie może być szykowana z ciasta, które chcemy już wyrzucić, czyli ze starego ciasta. Swoje bajaderki robię albo z bardzo świeżych ciast, albo z takich, które już jedliśmy, ale nie mamy już na nie ochoty. Jednak muszą to być nadal świeże wypieki, które same zachowałyby świeżość przez przynajmniej kilka kolejnych dni. Ciasto może być nieco wysuszone, czy nawet twardawe bo np. długo stało na stole. Nie może być jednak nieświeże. 

Bajaderki

Super istotną informacją jest również to, że bajaderka, to deser, który można też zrobić z użyciem zakalca. Jeśli zatem nie udał Ci się jakiś wypiek, to nic się nie martw, ponieważ z zakalcami wychodzą świetne bajaderki. Zatem bajaderki z zakalca są pyszne i nikt nawet nie zorientuje się, że to co zajada, to bajaderka z zakalca. Wiemy już co jest głównym składnikiem, gdy szykujemy bajaderki. Co jeszcze dodajemy do mieszanki ciast, by powstały super pyszne bajaderki. Otóż są to herbatniki i różne suche ciastka owsiane bez dodatków. Bajaderki z herbatników są super, ponieważ herbatniki stanowią dodatkowe wypełnienie w bajaderkach. Bajaderka z herbatników jest świetna również dlatego, że herbatniki wchłaniają wilgoć ciast. Jeśli zatem masa pod bajaderki wyjdzie Ci za luźna, bo ciasta nie były tak suche lub dodane było za dużo mleka, to pokruszone herbatniki mogą wchłonąć nadmiar płynu i uratować sytuację. Dodatkowo bajaderki bardzo ładnie wyglądają w przekroju, gdy widać kawałki miękkich herbatników. Ciasto bajaderka na herbatnikach to podstawa. Dodatkowo polecam mieć jednak pod ręką również zwykłe suche wafle, które również są świetne, gdy trzeba wchłonąć nadmiar płynu, a do tego nie dodajesz więcej cukru do bajaderek, bo w składnikach wafli cukru nie ma lub prawie nie ma. 

Bajaderka przepisy

Zatem mamy już mieszanki ciast, babek i babeczek, również tych z zakalce, ale bez kremów i bez galaretek. Mamy też wśród składników herbatniki i ewentualnie awaryjne suche wafle. Na bajaderki składa się również czekolada, kakao, lub w ostateczności jakiś gotowy krem czekoladowo orzechowy. Bajaderki robimy też z użyciem miękkich orzechów. Bajaderki z orzechami włoskimi są według mnie najlepsze, ale można też użyć innych orzechów. Do tego u mnie są jeszcze rodzynki lub ewentualnie suszona w całości żurawina, którą moczymy w alkoholu. Zawsze sięgam po ciemny rum, ale da radę użyć też i zwykłej wódki lub też likieru. Moje bajaderki zawierają jeszcze powidła śliwkowe, ale teoretycznie nie jest to konieczny składnik. Do obtoczenia jednak zawsze używane są wiórki kokosowe. Muszę przyznać, że nie używam niczego innego. Wiórki są zdecydowanie najlepsze do obtaczania bajaderek. Co jeśli chodzi o kalorie. Bajaderka kalorie mają i to konkretne, nie ma co ukrywać. A swoje bajaderki robię dość duże, bo mają u mnie ponad 5,5 cm średnicy. Z podanej przeze mnie ilości składników wychodzi mi ich osiemnaście. Aby zrobić bajaderki możesz użyć np. takich przepisów: szybkie ciasto bez owoców, ciasto cytrynowe i inne. Przy okazji polecam też takie pyszności jak: kokosanka oraz Ciasto Shrek, które do zrobienia bajaderek się nie sprawdzą, ale są również pyszne i warte wypróbowania. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić bajaderki, to bardzo gorąco polecam mój przepis na bajaderki, który nie jest tylko przepisem. To poradnik oraz szczegółowy instruktaż, który z pewnością przyda się choćby dlatego, że każdy z nas będzie używał różnych ciasta. Ciasta bywają bardzo suche i bardzo mokre. U mnie, bajaderki prosty przepis, to naprawdę prosty przepis. Zanim zastanowisz się, by o coś spytać, postaram się, by w treści była już na to odpowiedź. Co zrobić, gdy masa wyszła za sucha lub odwrotnie oraz inne pytania i wątpliwości.