Bajaderki
Bajaderki to rewelacyjny pomysł na pyszny deser, który zrobisz z mieszanki różnych ciast, w tym nawet zakalców. Przepis sprawdzi się po każdych Świętach i większych imprezach.
- deser bez pieczenia
- z mieszanki ciast, babek i muffinek
- można je zrobić nawet z użyciem zakalca
Czas przygotowania: 30 minut
Czas moczenia rodzynek w rumie: 1 godzina
Czas chłodzenia bajaderek minimum: 2 godziny
Liczba porcji: 18 dużych bajaderek
Kaloryczność kcal: 300 w 1 bajaderce
Dieta: wegetariańska
- łącznie 600 g różnych ciast - np. drożdżowe, piaskowe, czekoladowe (bez kremów i bez galaretek)
- 200 g gęstych powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki (mniej niż pół szklanki)
- 100 g dowolnych, suchych herbatników lub ciastek owsianych
- 100 g czekolady gorzkiej 60-70 % - cała tabliczka (w ostateczności krem typu Nutella)
- 100 g orzechów włoskich - około dwie garście
- do pół szklanki mleka - 100-120 ml
- 80 g rodzynek - dwie małe garście
- 100 g prawdziwego masła 82 % - pół klasycznej kostki
- 100 ml ciemnego rumu (w ostateczności wódki lub likieru)
- do obtoczenia bajaderek: około pół szklanki wiórków kokosowych
Bajaderki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc bardzo orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bajaderek zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.


Bajaderki przepis
Około 80 gramów rodzynek umieść w niedużej misce. Do rodzynek wlej 100 ml dowolnego, ciemnego rumu. Rodzynki zostaw tak w rumie na około godzinę (lub dłużej). Miska może leżeć na blacie kuchennym bez przykrywania. Po tym czasie rodzynki ładnie zmiękną i wchłoną trochę rumu.
Porada: Rodzynki można zamienić na żurawinę suszoną w całości (bez cukru lub z cukrem). Jeśli nie masz ciemnego rumu, to wlej zwykłą wódę lub też ulubiony likier (albo mieszankę wódki i likieru). W wersji dla dzieci rodzynki moczymy w zwykłej, czarnej herbacie (również 100 ml).

Przepis na bajaderki opiera się na mieszance różnych ciast. Ciasta mogą być świeżo pieczone lub też takie, które były pieczone niedawno, jednak nie masz już na nie ochoty, czy też leżały długo np. na stole i wysuszyły się lub stwardniały. Mają to jednak być nadal ciasta świeże, czyli takie, które można śmiało podawać przez kilka następnych dni. Wśród ciast mogą się znaleźć ciasta mniej udane (takie, które lekko osiadły) lub nawet zakalce. Nie mogą to być jednak ciasta z kremami, czyli ciasta przedkładane i torty oraz ciasta z użyciem galaretek. Możesz użyć zarówno ciast, biszkoptów, jak i babek piaskowych, babeczek i muffinek, ale bez kremów i bez galaretki. W ciastach mogą być bakalie, czekolada i mak.
Sama użyłam tym razem:
200 gramów ciasta marchewkowego bez kremu
200 g klasycznego ciasta drożdżowego
200 g babki marmurkowej z kakao
Użyte do przepisu ciasta piekłam na dwa dni przed szykowaniem z nich bajaderek. Ciasto marchewkowe było ciastem najcięższym i mokrym i zawierało sporo bakalii oraz cynamon. Ciasto drożdżowe to typowy drożdżowiec, zaś babka marmurkowa to lekki wypiek z użyciem skrobi ziemniaczanej i kakao. Łączna waga ciast to 600 gramów.

Ciasta pokruszyłam w dłoniach na mniejsze kawałki. Do miski z mieszanką ciast dodałam 100 gramów pokruszonych herbatników. Herbatniki kruszyłam w dłoniach na spore kawałki. Jeśli jednak chcesz formować znacznie mniejsze niż ja bajaderki, to zalecam pokruszyć je drobniej, np. przy użyciu malaksera lub też zwykłego wałka przez woreczek spożywczy.
Porada: Na wypadek, gdyby Twoja masa pod bajaderki wyszła zbyt rzadka/luźna, miej przygotowany zapas herbatników. Pokruszone herbatni dobrze chłoną nadmiar płynu z masy. Bardzo gorąco polecam też zwykłe, suche wafle (sprzedawane w formie małych lub bardzo dużych kwadratów lub okrągłych blatów). Je również można pokruszyć i dodać do masy. Świetnie chłoną płyn, ale nie dosładzają bajaderek, tak jak herbatniki.

Do miski dodaj też 100 gramów drobno posiekanych (np. nożem) orzechów włoskich, które są orzechami miękkimi i idealnie pasują do bajaderek. Możesz też użyć orzechów pekan lub nerkowców. Sprawdzą się też zmielone na piasek orzechy laskowe. Orzechy nie są jednak obowiązkowym dodatkiem do bajaderek i ostatecznie można je też pominąć.
100 gramów czekolady gorzkiej bardzo drobno posiekaj lub nawet zetrzyj na tarce i roztop w kąpieli wodnej lub ewentualnie w rondelku na minimalnej mocy palnika, a następnie wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Do masy dodaję zatem 200 gramów powideł wymieszanych z czekoladą (czekolada szybciej stygnie w powidłach i od razu można dodać całość do miski z kawałkami ciast i herbatników).
Porada: Powidła można zamienić na gesty dżem z czarnej porzeczki. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć nieco mniej (80 gramów) kremu czekoladowo orzechowego typu Nutella lub też dodać tylko dwie łyżki zwykłego kakao.

Do głównej miski (z ciastami itd.) dodaj na koniec cały rum z rodzynkami oraz 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub bardzo miękkiego masła. Zacznij mieszać masę wlewając do niej odmierzone niecałe pół szklanki mleka. Nie wlewaj go jednak całego na raz. Wlej połowę porcji i wymieszaj masę. Jeśli masa pod bajaderki jest zbyt gęsta, to wlej resztę. Masa powinna wyjść na tyle plastyczna, by można z niej było formować nieodkształcające się kule.
Jeśli masa pod bajaderki wyszła za sucha, to dolej do nie więcej mleka (może być też dowolny napój rośliny). Jeśli masa pod bajaderki wyszła za moka, to dodaj do niej pokruszone herbatniki, najsuchsze ciasto lub też zwykłe wafle (pokruszone w dłoniach).
Z masy formowałam w dłoniach spore kule o średnicy około 5,5 cm (można i mniejsze). Każdą bajaderkę umieszczałam na talerzu z wiórkami kokosowymi. Obtaczam dokładnie kulę w wiórkach, apotem jeszcze raz w dłoniach, by była idealnie okrągła. W ten sposób wykonaj wszystkie bajaderki. U mnie było ich osiemnaście.
Porada: Wiórki kokosowe można w ostateczności zamienić na herbatniki lub ciasteczka owsiane pokruszone na drobny "żwirek". Sprawdzi się też mąka 100 % z migdałów.

Bajaderki polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym, czy w misce pod przykryciem. Przechowuj je w lodówce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni lub dłużej (jeśli użyte ciasta były świeżutkie).



Smacznego!