Ciasto dwukolorowe
Jeśli szukasz dobrego i prostego ciasta do kawy, to znalazłaś smaczny przepis. Ciasto dwukolorowe, kakaowo-waniliowe.. najlepsze pod słońcem. Zapraszam po przepis na to świetne ciasto dwukolorowe.
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 gramów mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru – około 100 gramów
- 3 jajka
- 120 gramów margaryny lub masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka kakao lub czekolady w proszku
Ciasto dwukolorowe z kakao
Dodatkowo:
• mała blacha lub okrągła tortownica o średnicy 20 cm.
• bułka tarta, jeśli nie używasz papieru do pieczenia
• ewentualnie cukier puder do oprószenia
• pół łyżeczki ekstraktu wanilii lub laska świeżej do jasnej masy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.
W drugiej misce umieść cukier, miękką margarynę i mleko. Ubijaj mikserem składniki do ich połączenia w gładką masę.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mokrej masy a białka ubij osobno na sztywną pianę.
Stopniowo wsypuj mieszankę z mąką do mokrej masy. Miksuj chwilę na małych obrotach. Dodaj białko i delikatnie połącz z ciastem szpatułką.
Ciasto podziel na dwie części w dowolnej proporcji. Do jednej części dodaj kakao i delikatnie wymieszaj, do drugiej zaś wanilię i również zamieszaj. Możesz też w ogóle nie dodawać wanilii do jasnej masy.
Resztką margaryny wysmaruj od środka formę, obsyp bułką tartą. Jeśli używasz zwykłej, podłużnej blaszki – posmaruj ją margaryną, a potem wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś jasne ciasto do formy i rozprowadź po dnie. Następnie przełóż masę kakaową.
Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na około 40 minut. Piecz bez termoobiegu do suchego patyczka.
Po ostudzeniu na kratce możesz lekko oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Ciasto dzień i noc
Smacznego :-)