Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

Poznaj mój niezawodny przepis na ciasto porzeczkowe z czerwoną lub czarną porzeczką. To ciasto z porzeczkami, które zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Pieczone z masłem i serem twarogowym jest idealne.

- prosty przepis na ciasto z porzeczkami
- szybkie ciasto ucierane z dodatkiem twarogu
- można do niego użyć też czarną porzeczkę lub jagody

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: około 970 gramów ciasta

Kaloryczność kcal: 280 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 3 średnie jajka
  • około pół szklanki cukru - do 120 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 100 g sera twarogowego
  • 1/3 szklanki mleka - około 85 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pełna szklanka porzeczek - 200 g

Ciasto z porzeczkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: mała keksówka o wymiarach 12 x 25 cm lub tortownica o średnicy do 22 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka, twaróg i mleko koniecznie wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto z porzeczkami polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Ciasto z porzeczkami, 1

Przepis na ciasto porzeczkowe

Przygotuj sobie 200 gramów porzeczek. Będzie to jedna, pełna szklanka samych owoców. Porzeczki przed zdjęciem z ogonka umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Kulki zdejmuj ręcznie lub przy pomocy widelca. Gotowe porzeczki możesz wysypać na ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru wody. 

Ciasto z porzeczkami, 2

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. 

Do misy miksera wbij trzy średniej wielkości jajka i wsyp mniej więcej pół szklanki cukru. Ja daję 100 gramów cukru i ciasto wychodzi nie za słodkie, czyli takie jakie my lubimy. Jeśli lubisz słodkie ciasta możesz dać śmiało nawet 3/4 szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów roztop w mikrofalówce, w  rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy.

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty miksera i dodaj też 100 gramów sera twarogowego. Konsystencja sera powinna być taka jak w twarogach kubełowych. Możesz zatem użyć twarogu w kostce lub z kubełka. Jeśli nie wiesz ile to jest 100 gramów, to twaróg porównaj z połową kostki masła. Ilość będzie bardzo podobna. Wlej jeszcze 1/3 szklanki mleka i po chwili wyłącz mikser. 

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

Ciasto z porzeczkami, 3

Do ciasta wsyp owoce i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy. Użyłam keksówki, więc wysmarowałam ją tylko od środka odrobiną masła i obsypałam bułką tartą. U mnie foremka o wymiarach 12 x 25 cm. Jeśli używasz małej tortownicy o średnicy 20-22 cm, to możesz dno oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta porzeczkowego możesz jeszcze wyłożyć garść porzeczek. 
Ciasto z porzeczkami, 4

Formę z ciastem porzeczkowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z porzeczkami jest już upieczone. Moje było upieczone po 50 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto z porzeczkami, 5

Ciasto z porzeczkami, 6

Po przestudzeniu ciasto z porzeczkami oprószyłam lekko cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe można też polać domowym lukrem. Polecam świetny i super pasujący do porzeczek lukier cytrynowy
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1940 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto porzeczkowe

Mam w swoim przydomowym ogrodzie dwa krzaki czerwonej porzeczki. Przynajmniej na moment, w którym piszę tę treść, ponieważ planuję obowiązkowo dokupić jeszcze czarną porzeczkę. Z porzeczek robię zatem sporo pyszności. Domowe lody z czerwoną porzeczką są cudowne. A swój własny dżem porzeczkowy to już raj. W zimę cudownie smakuje do naleśników, placków lub na kanapki. Piekę też serniki, babeczki i najróżniejsze ciasta. Ciasto z porzeczkami piekę na kilka sposobów. Zdecydowałam się jednak na ten mój ulubiony przepis na ciasto porzeczkowe, czyli ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną twarogu. Koniecznie zobacz też mój przepis na sernik z bezą. Rewelacyjne jest też moje ciasto orzechowiec na miodowych blatach. 

Ciasto z porzeczkami

Moje ciasto z czerwoną porzeczką ma porzeczki wymieszane w środku. Nie układam tym razem owców tylko na wierzchu. Ciasto z porzeczkami czerwonymi wygląda mega pysznie i kusi swoim cudny zapachem owoców i masła. To ciasto z porzeczkami piekę zazwyczaj w niedużej keksówce, ale możesz też zdecydować się na tortownicę o średnicy około 22 cm. Jeśli lubisz ciasta ucierane z owocami, to zapewne znasz też mój przepis na ciasto z truskawkami. To ciasto z porzeczkami jest równie pyszne. Ciasto porzeczkowe można po upieczeniu oprószyć tylko lekko cukrem pudrem. Bardzo fajnie będzie też smakowało z lukrem tradycyjnym lub też cytrynowym. Gorąco polecam Ci ten przepis na ciasto porzeczkowe, które mi wychodzi za każdym razem. Znajdziesz u mnie jeszcze dużo takich prostych i pysznych przepisów. Moje przepisy kulinarne czekają na Ciebie :)