Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

Poznaj mój niezawodny przepis na ciasto porzeczkowe z czerwoną lub czarną porzeczką. To ciasto z porzeczkami, które zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Pieczone z masłem i serem twarogowym jest idealne.

- prosty przepis na ciasto z porzeczkami
- szybkie ciasto ucierane z dodatkiem twarogu
- można do niego użyć też czarną porzeczkę lub jagody

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: około 970 gramów ciasta

Kalorie: 280 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 3 średnie jajka
  • około pół szklanki cukru - do 120 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 100 g sera twarogowego
  • 1/3 szklanki mleka - około 85 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pełna szklanka porzeczek - 200 g

Ciasto z porzeczkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: mała keksówka o wymiarach 12 x 25 cm lub tortownica o średnicy do 22 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka, twaróg i mleko koniecznie wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto z porzeczkami polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Ciasto z porzeczkami, 1

Przepis na ciasto porzeczkowe

Przygotuj sobie 200 gramów porzeczek. Będzie to jedna, pełna szklanka samych owoców. Porzeczki przed zdjęciem z ogonka umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Kulki zdejmuj ręcznie lub przy pomocy widelca. Gotowe porzeczki możesz wysypać na ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru wody. 

Ciasto z porzeczkami, 2

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. 

Do misy miksera wbij trzy średniej wielkości jajka i wsyp mniej więcej pół szklanki cukru. Ja daję 100 gramów cukru i ciasto wychodzi nie za słodkie, czyli takie jakie my lubimy. Jeśli lubisz słodkie ciasta możesz dać śmiało nawet 3/4 szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów roztop w mikrofalówce, w  rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy.

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty miksera i dodaj też 100 gramów sera twarogowego. Konsystencja sera powinna być taka jak w twarogach kubełowych. Możesz zatem użyć twarogu w kostce lub z kubełka. Jeśli nie wiesz ile to jest 100 gramów, to twaróg porównaj z połową kostki masła. Ilość będzie bardzo podobna. Wlej jeszcze 1/3 szklanki mleka i po chwili wyłącz mikser. 

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

Ciasto z porzeczkami, 3

Do ciasta wsyp owoce i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy. Użyłam keksówki, więc wysmarowałam ją tylko od środka odrobiną masła i obsypałam bułką tartą. U mnie foremka o wymiarach 12 x 25 cm. Jeśli używasz małej tortownicy o średnicy 20-22 cm, to możesz dno oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta porzeczkowego możesz jeszcze wyłożyć garść porzeczek. 
Ciasto z porzeczkami, 4

Formę z ciastem porzeczkowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z porzeczkami jest już upieczone. Moje było upieczone po 50 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto z porzeczkami, 5

Ciasto z porzeczkami, 6

Po przestudzeniu ciasto z porzeczkami oprószyłam lekko cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe można też polać domowym lukrem. Polecam świetny i super pasujący do porzeczek lukier cytrynowy
Smacznego. 

Średnia 4.5 / 5 (248 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-07-06 15:50
Miałam podobną małą foremkę. Pięknie wyrosło i super pachnie, bo na maśle. Jeszcze gorące, ale już nie możemy wytrzymać by nie ukroić 😍😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-07-06 20:22
Super przepis Aniu! 😊 nie mogłam nie spróbować 😘 miałam tyko borówki i też super.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne wyszło 😍
2019-07-06 20:49
Ciekawe ciacho, robię podobne na maślance
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-07-07 10:44
Normalnie można dać twaróg z kostki??
2019-07-07 13:48
Ja dałam czekam jak ostygnie właśnie, dam znać 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-07-07 13:49
Ja dałam czekam jak ostygnie właśnie, dam znać 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-07 16:44
Tak, ale nie może być za chudy i najlepiej zmielić go lub dokładnie ugnieść widelcem.
2019-07-07 14:53
Nie wytrzymałam i ukroiłam jeszcze ciepłe :) Ciacho puszyste, porzeczki kwaskowe, ale ciasto łagodzi to swoją słodkością. :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Gosiu 😍
2019-07-07 16:33
Zrobione 😋, nie miałam sera twarogowego więc zrobiłam bez 😃
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-07 16:47
Twoje ciasto z porzeczkami wygląda świetnie!😍
2019-07-13 16:30
❤️ wyszło bez sera? Bo właśnie wróciłam ze sklepu i zorientowałam się że zapomniałam go kupić
2019-07-07 16:34
Pyszne z jagodami 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Ewo😍😍
2019-07-07 17:25
Ciasto wyszło puszyste i przepyszne, następnym razem zrobię w keksowce, bo tortownica okazała się za duża🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda pysznie Moniko 😍
2019-07-07 17:55
Pyszneeee :) napewno będę często wracać do przepisu I zmieniać owoce :)
Ja przepis robiłam na mące krupczacce I oleju kokosowym :)
Dziewczyny spróbujcie:)❤️🍰🌷
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-07-07 18:02
Ciasto jest przepyszne, myślę że na stałe zagości na moim stole😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-07 19:07
Wyszło świetnie.. Ciasto z porzeczkami stało się popularnym ciastem z borówkami 🌞🌞👍👍
2019-07-07 18:16
Zrobiłam i polecam!! Przepyszne😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-07 19:08
Bardzo mi miło! Twoje ciasto z porzeczkami super wyrosło i pięknie się prezentuje. 🌞🙂❤️
2019-07-08 12:06
Cudownie pyszne ciasto z nutka kwaśnej porzeczki. Super przepis! 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-07-08 15:55
Czy zamiast sera twarogowego mogę użyć homogenizowanego? Bo mam mega ochotę na to ciacho, porzeczki leżą w lodówce, a nie opłaca mi się kupować 1kg sera, żeby zużyć 100g 😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 🙂
2019-07-09 10:41
A czy to ciasto udało by się na mace bezglutenowej ? Ciasto zachęca do jego wykonania. Porzeczki i inne owoce mam własne, ale obawiam się, że na bezglutenowej mące to się nie uda. Ośmielam się za tym prosić o podpowiedź. Pozdrawiam🙂🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-09 13:18
Nie próbowałam Teresko.. ale może ktoś??
2019-07-15 10:34
Ubolewam, ale to ciasto konsumowała bym nawet z Twojej fotki, tak pięknie wygląda 👏️. Muszę spróbować na mieszance mąk bezglutenowych, może się uda. Dziękuję za odp. i cieplutko pozdrawiam.🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
2019-07-09 14:36
Super przepis! 👍 Zrobiłam z malinami. Jest jeszcze ciepłe, ale obłędnie pachnie. 😍😋😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne ciasto 😀😍
2019-07-16 12:54
Zrobiłam jeszcze raz. Tym razem z porzeczkami w wersji bezglutenowej. Jeszcze nie próbowałam, ale wyrosło znakomicie. 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Cudo!😍😍
2019-07-09 15:34
Bardzo szybki i bardzo smaczny😊Takie przepisy lubie😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
Reklama
2019-07-09 15:37
I drugie zdjęcie😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pycha 😍😍
2019-07-09 18:07
Ja zrobiłam z borówkami🍰 jest pyszne😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-07-10 13:29
Pyszności❤️
Dałam 3/4 (160g) cukru i nie jest za słodkie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍😍
2019-07-12 08:16
To ciasto jest rewelacyjne. Przepyszne. Nigdy nie umiałam piec a dzięki Twoim przepisom wszytko mi się udaje.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂 Bardzo mi miło 😍
2019-07-12 18:10
Ciasto jest pyszne polecam 👍🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀🔥
2019-07-13 10:51
No i jak tu się odchudzać??? Pyszne ciasto! Wilgotne, lekkie, biszkoptowe. Słodycz przełamana kwaskowymi porzeczkami.... pycha! Dziękuję za fajny przepis na szybkie ciasto. Wszystkim smakowało! Może ma Pani jakiś sprawdzony, fajny przepis na zwykłe ucierane ciasto bo jakoś nie mam szczęścia do tego wypieku. Albo cienkie jak naleśnik, albo zakalcowate, albo ciężkie jak kamień... nie jestem laikiem w tej materii ale ucierane to chyba nie moja bajka.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-13 13:28
Super Aga! Ciasto ucierane ze śliwkami można stosować do różnych owoców. 👍👍
2019-07-13 19:08
Dziękuję, na pewno wypróbuję przepis, oraz pewnie wiele innych. Wczoraj przeglądając Pani bloga trafiłam na leśny mech i mi się przypomniało, że robiłam to przemytnicze ciasto ostatnio w średniowieczu (czyli dawno bardzo) i dziś zrobiłam na jutrzejszą okazję więc pewnie jutro podzielę się zdjęciem :)
Fajne tu rzeczy u Pani tak w ogóle....
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Aga 🌞🌼
2019-07-13 12:28
U nas z borówkami i do dekoracji porzeczka. Już 1 zjedzone 😂 -zamiast twarogu dałam serek waniliowy homogenizowany. Smak obłędny.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-07-13 12:31
I zdjęcie środka.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👏️❤️
2019-07-13 13:22
A to moje ciacho🤩. Bardzo delikatne,nie za slodkie. Pycha
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-07-13 16:47
Aniu, Twój blog to najlepsze miejsce do jakiego kiedykolwiek trafiłam w całym internecie ❤️🙂Przepis perfect 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo dziękuję 😀😍
2019-07-13 19:09
Upieklam..przepyszne😋😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-07-13 22:26
Aniu ciasto przepyszne. Smakuje wszystkim. Dziękuję za przepis. To pierwszy kawałek ukrojony. Dalej jest więcej owoców.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super ciacho 😀😀
2019-07-13 22:30
Ja robiłam w trochę większej foremce.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pysznie 👍😍
2019-07-13 23:03
Robiłam już z czerwoną porzeczką, pycha. Dziś robię z czarną porzeczką. Jutro wam pokażę, jak zdążę i nie będzie zjedzone 😊, bo znika szybciutko.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ciasto super 😍😀
2019-07-14 11:51
Zgodnie z obietnicą jest i z porzeczkoagrestem 🙂 , pychotka.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-07-14 18:58
Pachnie obłędnie 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😍
2019-07-19 12:08
Witam,
Z racji braku twarogu na obczyźnie, ale za to z dużym wysypem porzeczek, użyłem serka wiejskiego przetartego przez sitko od mąki. Wyszło super!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Brawo👏️❤️
2019-07-20 18:28
Od koloru do wyboru... Malinowy i borówkowy placuszek 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super🔥👍
2019-07-21 12:31
Ciasto pyszne - smaki lata i dzieciństwa ❤️Dziękuję Aniu 👌🌷🌞 Pozdrawiam z Wrocławia 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale cudne ciasto 😍
Reklama

Ciasto porzeczkowe

Mam w swoim przydomowym ogrodzie dwa krzaki czerwonej porzeczki. Przynajmniej na moment, w którym piszę tę treść, ponieważ planuję obowiązkowo dokupić jeszcze czarną porzeczkę. Z porzeczek robię zatem sporo pyszności. Domowe lody z czerwoną porzeczką są cudowne. A swój własny dżem porzeczkowy to już raj. W zimę cudownie smakuje do naleśników, placków lub na kanapki. Piekę też serniki, babeczki i najróżniejsze ciasta. Ciasto z porzeczkami piekę na kilka sposobów. Zdecydowałam się jednak na ten mój ulubiony przepis na ciasto porzeczkowe, czyli ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną twarogu. Koniecznie zobacz też mój przepis na sernik z bezą

Ciasto z porzeczkami

Moje ciasto z czerwoną porzeczką ma porzeczki wymieszane w środku. Nie układam tym razem owców tylko na wierzchu. Ciasto z porzeczkami czerwonymi wygląda mega pysznie i kusi swoim cudny zapachem owoców i masła. To ciasto z porzeczkami piekę zazwyczaj w niedużej keksówce, ale możesz też zdecydować się na tortownicę o średnicy około 22 cm. Jeśli lubisz ciasta ucierane z owocami, to zapewne znasz też mój przepis na ciasto z truskawkami. To ciasto z porzeczkami jest równie pyszne. Ciasto porzeczkowe można po upieczeniu oprószyć tylko lekko cukrem pudrem. Bardzo fajnie będzie też smakowało z lukrem tradycyjnym lub też cytrynowym. Gorąco polecam Ci ten przepis na ciasto porzeczkowe, które mi wychodzi za każdym razem. Znajdziesz u mnie jeszcze dużo takich prostych i pysznych przepisów. Moje przepisy kulinarne czekają na Ciebie :)