Budyń

Budyń

Poznaj najlepszy przepis na tradycyjny domowy budyń. To pyszny i super prosty do zrobienia budyń waniliowy, który ugotujesz w kilka minut. Idealne proporcje, dokładny opis wykonania i wiele ciekawych porad! 

- prawdziwy budyń na żółtkach
- bez dodatku mąki pszennej 
- gotowy do jedzenia w kilka minut

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania budyniu: 8 minut
Ilość porcji: 600 ml budyniu

Kalorie: 140 w 100 ml budyniu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 4 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej - 30 g
  • łyżeczka masła

Budyń przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. 
Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego, ale bez dodatków smakowych typu: owoce, syropy, lub dżem. 

Aby zrobić domowy budyń waniliowy zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Możesz oczywiście sięgnąć też po mleko odtłuszczone. Wybór należy do Ciebie. Możesz też użyć mleka/napoju sojowego, migdałowego lub kokosowego.

Budyń to moje ulubione śniadanie z dzieciństwa. Nie wiem jak Ty, ale ja zawsze walczyłam z resztą rodzeństwa o resztki, które wyskrobywało się z garnka po gotowaniu budyniu. Moja Mama nie używała wanilii, ale dawała za to pełną łyżkę masła. Budyń pachniał przecudownie i miał wyjątkowy śmietanowy smak. Zimą mieszałam go z domowym dżemem a latem dodawałam maliny prosto z ogródka. Pamiętam, że malin i porzeczek było zawsze bardzo, bardzo dużo. Maliny rosły wzdłuż parkanu a krzaki porzeczek wzdłuż wjazdu na działkę. Wspaniałe wspomnienia...

Budyń, 1

Budyń

Bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Beza będzie super pomysłem na wykorzystanie białek po szykowaniu budyniu. Do rondelka z trzema żółtkami dodaj też łyżeczkę prawdziwego masła. Jeśli nie możesz jeść masła, to dodaj łyżeczkę oleju kokosowego. Wsyp też cztery płaskie łyżki domowego cukru waniliowego. Pamiętaj, by były to płaskie łyżki. Ten budyń będzie słodki.

Jeśli nie masz cukru z prawdziwą wanilią, to możesz też dać cztery łyżki zwykłego cukru + odrobinę esencji, pasty lub aromatu waniliowego. Polecam Ci jednak mój sposób na domowy cukier waniliowy. Możesz też dać trzy płaskie łyżki cukru i jedną płaską łyżkę cukru wanilinowego z torebki. 

Budyń, 2

Do rondelka wlej jedną szklankę mleka, czyli 250 ml mleka. Całość podgrzewaj chwilę na małej mocy palnika jednocześnie mieszając dokładnie wszystkie składniki. Najlepsza będzie kuchenna trzepaczka. Żółtka powinny być wymieszane z mlekiem na jednolity płyn. 
Budyń, 3

Gdy masło już roztopi się w mleku sięgam często po ręczny blender typu żyrafa, by dla pewności zmiksować mleko z żółtkami, masłem i cukrem na idealnie jednolity płyn. Nie robię tego od razu, ponieważ ziemne masło tylko oblepiłoby ostrza blendera. Na wierzchu powstaje wówczas pianka, która w trakcie gotowania budyniu sama zniknie. Możesz, ale nie musisz korzystać z mojego sposobu na dokładnie wymieszanie żółtek. Jeśli dokładnie wymieszasz je trzepaczką, to budyń też wyjdzie pysznie. 
Budyń, 4

Cały czas podgrzewaj słodkie mleko w rondelku. W tym czasie w mniejszym naczyniu wymieszaj dokładnie 30 gramów, czyli trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej z druga szklanką mleka. 
Budyń, 5

Gdy słodkie mleko zacznie się delikatnie gotować możesz zacząć wlewać mleko ze skrobią. Jeszcze na chwilę przed wlaniem mleka ze skrobią zamieszaj dokładnie tę mieszankę, by skrobia z dna naczynia całkowicie wmieszała się w mleko. Wlewaj takie mleko cienką strużką do garnka z gotującym się słodkim mlekiem. W tym samym czasie mieszaj słodkie mleko w garnku. Gdy wszystkie składniki są już połączone, nadal mieszaj budyń na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. 
Budyń, 6

Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Potem jeszcze chwilę i wyłącz palnik. Mieszany cały czas budyń (nie za szybko i nie za energicznie) nie powinien mieć grudek. Do "rozbijania" ewentualnych grudek bardzo dobrze sprawdza się rózga kuchenna. Polecam używać jej zamiast łyżki przez cały czas mieszania w garnku budyniu. 

Budyń po ugotowaniu przelej do przygotowanych pucharków lub miseczek. Z podanej porcji wyjdzie Ci 600 ml budyniu. Budyń możesz udekorować owocami, słodkim syropem lub domowym dżemem. Polecam Ci mój przepis na dżem truskawkowy oraz dżem morelowy. Ja pokroiłam plasterki bananów i wyłożyłam dżem porzeczkowy
Budyń, 7

Budyń, 8

Ten budyń możesz jeść na ciepło. Możesz go też odłożyć do lodówki i podawać schłodzony. Pamiętaj o tym, by niepotrzebnie nie mieszać budyniu po wyłożeniu go do miseczek. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (54 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-03-02 23:06
Aniu, podpowiedz mi proszę, jak zrobić domowy cukier waniliowy?
-- Ania z AniaGotuje.pl Dominiko... po weekendzie dodam wpis 🙂
2019-03-03 10:49
W takim razie czekam z niecierpliwością 😊 cieszę sie, że trafiłam na Twojego bloga. Jest w nim tyle genialnych przepisów, prostych porad i podpowiedzi😍 jestem Twoją wierną fanką!😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-03 12:00
Dziękuję Dominiko.. bardzo mi miło.. kochana jesteś!😍
2019-03-19 09:45
budyń i banany. Dwie rzeczy które uwielbiam 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-02 10:28
Budyń jest przepyszny! Zrobiłam na erytrytolu + 1 łyżka cukru wanilinowego i było dla mnie za słodkie, więc na drugi raz zrobię bez cukru wanilinowego🙂 nie zmienia to faktu, że dzieciaczki i mąż pochłonęli budyń w minutę🙂 dziękuję za kolejny super przepis Aniu❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-05-06 19:33
Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😊 Budyń pycha rodzinka zachwycona👌 Od dziś tylko twój Aniu będziemy jeść. Uwielbiam 😘
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
Reklama
2019-05-08 22:33
Najpyszniejszy budyń jaki kiedykolwiek jadłam! Polecam przepis wszystkim! Na pewno wyląduje w moim przepiśniku :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️🍨
2019-06-19 21:37
przepyszny, synek 2latka zjadl ze smakiem, wspaniały przepis 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-07-21 19:09
Aniu czy z tego budyniu mozna zrobic krem do przelozenia tortu ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak👍

Budyń

Budyń to jedno z pyszniejszych śniadań z mojego dzieciństwa. Moja Mama robiła najlepszy budyń. Domowy budyń zawsze znikał w kilka minut. Najwięcej chętnych było zawsze do wyskrobywania resztek z garnka, które najszybciej się chłodziły i gęstniały bardziej niż budyń na talerzu. Coś w tym musi być, że resztki zawsze smakują najlepiej i jest o nie bitwa. Budyń domowej roboty mojej Mamy miał więcej masła niż mój, ponieważ Mama nie dawała wanilii do budyniu. Wychodził wówczas bardzo śmietankowy, rozkosznie pyszny budyń śmietankowy. Mój domowy budyń waniliowy jest słodki.. słodszy niż większość moich przepisów. Kto bowiem zna dobrze mój Blog Kulinarny, to wie, że nie przesładzam ciast i deserów. 

Budyń domowy

Budyń domowej roboty w moim wykonaniu ma dużo prawdziwej wanilii i jak dla mnie sporo cukru (z tą właśnie wanilią). Budyń własnej roboty powstaje w kilka minut i chyba jeszcze szybciej znika z miseczek czy pucharków. Wiele osób boi się szykować budyń z żółtkami z obawy, że będzie je potem czuć w budyniu. Odpowiednio dobrane składniki i proporcje to podstawa. Dobrze zrobiony budyń domowy nie ma smaku jajek. 

Jak zrobić budyń

Uwielbiam robić budyń waniliowy i nigdy mi się on nie nudzi. Jak zrobić budyń? To super proste. Mój przepis na budyń jest opisany bardzo dokładnie, więc bez obawy możesz się za niego zabrać. Tak więc.. jak zrobić domowy budyń.. zerknij na mój przepis na budyń i zacznij działać. Jeśli spodoba Ci się gotowanie budyniu, to zobacz też inne moje przepisy na budynie domowe. Z tych klasycznych polecam Ci budyń czekoladowy. Z mniej klasycznych, ale również z czekoladą zobacz przepis na czekoladowy budyń jaglany