Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Zobacz jak zrobić najpyszniejszy domowy kompot z rabarbaru. To super prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Serdecznie zapraszam!

- tylko 3 podstawowe składniki
- świetny na gorąco i na zimno
- szybkie i proste wykonanie
- idealny kompot dla dzieci

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania kompotu: 30 minut
Liczba porcji: 2 litry kompotu

Kaloryczność kcal: 27 w 100 ml kompotu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 800 g rabarbaru - 4 średnie łodygi
  • 2 litry wody
  • 100 g cukru - 6 pełnych łyżek

Rabarbar kompot

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania kompotu użyj garnka o pojemności minimum czterech litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ esencjonalny kompot możesz rozcieńczyć w większej lub mniejszej ilości wody. Rabarbar ważony był przed odcięciem "niejadalnych" fragmentów łodyg. 

Kompot z rabarbaru to napój numer jeden na wiosnę. Rabarbar to wieloletnia roślina, która jest odporna na mróz. Jako jedna z pierwszych pojawia się w ogrodzie. Łodygi rosną super szybko, więc nie trzeba długo czekać na to, by móc zacząć piec rabarbarowe ciasta i szykować pyszne i orzeźwiające napoje. Swój kompot gotuję zawsze na mniejszej ilości wody i w miarę potrzeby rozcieńczam go zimną wodą. W wersji schłodzonej dolewam wodę gazowaną.
Zaczynajmy..

Kompot z rabarbaru, 1

Kompot rabarbarowy

Do ugotowania rodzinnej porcji kompotu potrzebujesz około 800-1000 gramów łodyg rabarbaru. Łodygi mają najróżniejszą grubość i długość, ale orientacyjnie będzie to od 4 do 6 średnich łodyg. Łodygi dokładnie umyj i osusz.

Kompot z rabarbaru, 2

Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu kompot będzie miał ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę pokrój na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musisz ich kroić równiutko. U mnie kawałki miały do 2 cm grubości. Pokrojone łodygi przenieś do garnka o pojemności minimum 4 l. 
Kompot z rabarbaru, 3

Łodygi zasyp cukrem. Idealny jest cukier zwykły, ale możesz też sięgnąć po cukier trzcinowy. 100 gramów, czyli około sześć pełnych łyżek cukru wystarczy.
Kompot z rabarbaru, 4

Nie smażę rabarbaru z cukrem, tylko od razu zalewam go wodą. W przepisie podałam dwa litry wody. Do gotowania dodaję jednak litr wody, czyli cztery szklanki o pojemności 250 ml. (Drugi litr dodaję po ugotowaniu) Garnek przykrywam przykrywką. Ustawiam wysoką moc palnika. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszam moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotuję tak przez 30 minut. 

Po tym czasie wyłączam go. Gdy kompot lekko przestygnie przecedzam go przez duże, ale gęste metalowe sitko. Owoce przecieram jeszcze dokładnie łyżką, by jak najwięcej mętnego soku przedostało się do kompotu. Wyrzucam tylko gęsty miąższ ze skórkami i włóknami.

Po przecedzeniu otrzymuję litr bardzo mocnego kompotu, esencji. W tym momencie możesz dodać drugi litr wody, by rozcieńczyć kompot i podać od razu do picia. Dodając wrzącą wodę otrzymasz gorący kompot. Jeśli dodasz wodę zimną, to kompot będzie letni. Po dodaniu do esencji drugiego litra wody nadal otrzymujesz mocny kompot. Esencję możesz zatem rozcieńczyć nawet większą ilością wody. 
Kompot z rabarbaru, 5

Kompot z rabarbaru, 6

Czemu nie dodaję od razu całych dwóch litrów wody, gdy zaczynam gotować kompot?

Lubię mieć wybór. Otrzymując litr esencji kompotowej mogę część kompotu od razu rozcieńczyć z gorącą wodą i podać dzieciom do picia. Część mogę odłożyć np. do lodówki i podać następnego dnia z wodą gazowaną i kostkami lodu. Schłodzony kompot z rabarbaru z lodem i listami mięty najbardziej mi smakuje. Podaję go w takiej wersji, gdy na dworze robi się cieplej lub, gdy szykujemy grilla i bawimy się w ogrodzie. 

Napiszcie jaki lubicie kompot.. taki gorący i parujący, czy raczej schłodzony?

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (848 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kompot z rabarbaru

Rabarbar to jedna z pierwszych jadalnych roślin jakie pojawiają się wiosną i są ochoczo używane w kuchni. Jadamy łodygi rabarbaru. Miąższ łodyg rabarbaru jest zaskakująco kwaśny. Idealnie nadaje się do robienia orzeźwiających napojów. Kompot z rabarbaru jest nie tylko super prosty, ale i bardzo szybki do zrobienia. Wiele owoców potrzebuje "towarzystwa" innych owoców lub dodatek soku z cytryny, by smak kompotu był wyraźny i atrakcyjny. Rabarbar ma bardzo intensywny smak i wystarczy go tylko dosłodzić, by wydobyć z niego to co najlepsze. Kompot rabarbarowy będzie miał idealny, pięknie różowo malinowy kolor, jeśli nie będziesz obierać łodyg. Moja Mama szykowała rabarbar od początku maja. To roślina, która jest odporna na mrozy. Zimuje pod ziemią i odrasta wczesną wiosną. Kompot z rabarbaru był w naszym domu tak ważny, jak kompot z jabłek na jesieni. Oprócz tego zawsze wyrywałam te największe łodygi z wielkim zielonym kapeluszem. Najpierw bawiłam się nim i stosowałam jako parasol. Po chwili jednak rabarbar obierałam i zajadałam "maczany" w cukrze. Pycha!

Rabarbar kompot

Nie ma chyba nic prostszego do zrobienia z rabarbarem jak właśnie kompot rabarbarowy. Łodygi rabarbaru, cukier i woda. Nic więcej nie potrzebujesz, by ugotować najlepszy na świecie kompot z rabarbarem. Kompot z rabarbaru smakuje cudownie zarówno na gorąco, jak i podany na zimno. Sama wolę tę schłodzoną wersję rabarbaru. Lubię pić kompot z rabarbaru z dodatkiem kilku kostek lodu i listem mięty. Kompot z rabarbaru jest super orzeźwiający. Ma zdecydowanie niepowtarzalny, świeży i bardzo orzeźwiający smak. Z łodyg rabarbaru piekę też ciasto z rabarbaru. Gotuję kisiel z rabarbaru, syrop z rabarbaru.. Piekę nawet serniki z sokiem rabarbarowym. Uwielbiam też moje ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jest pyszne, puchate i ma pyszną kruszonkę.  Świetne jest też półkruche ciasto z rabarbarem. A w sezonie na truskawki musisz upiec proste ciasto z truskawkami. Mój Blog Kulinarny to cała masa pysznych dań i dokładnie opisanych przepisów. Zapraszam do buszowania po stronie. Wspaniały będzie też chłodnik z botwiny, który polecam na upały! Wspaniała jest też tarta z rabarbarem