Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Najlepsza i najprostsza do zrobienia tarta z rabarbarem czeka na Ciebie! Przepis na to cudowne kruche ciasto z rabarbarem, to tylko kilka łatwo dostępnych składników. To wspaniałe ciasto idealne na wiosnę!

- ciasto kruche z 3 składników
- bez podpiekania i podsmażania rabarbaru
- przepis na ciasto nawet dla początkujących

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia ciasta kruchego: 1 godzina
Czas pieczenia tarty: 45 minut
Ilość porcji: 1100 g - forma średnicy 24 cm

Kalorie: 275 w 100 g tarty
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej - około 1 i 3/4 szklanki
  • kostka masła - 200 g
  • 6 łyżek cukru pudru - 80 g

Składniki na wsad rabarbarowy

  • 650 g rabarbaru - 4-6 łodyg
  • 2 płaskie łyżki cukru o grubej rafinadzie
  • płaska łyżeczka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: metalowa lub ceramiczna foremka do tarty o średnicy 24 cm lub tortownica o średnicy 20-24 cm. Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 45-50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka lub rodzaj użytego tłuszczu mogą mieć inną ilość kalorii niż te składniki, których użyłam ja. 

Tarta z rabarbarem w możliwie najprostszej wersji. Mało składników i łatwe wykonanie. To taki mój ideał, bo wiecie już, że zazwyczaj staram się nie komplikować przepisów. Czasem im mniej, tym lepiej i tutaj sprawdza mi się to idealnie. Zapraszam do pieczenia, bo jeszcze inne przepisy z rabarbarem w roli głównej czekają do wypróbowania :)

Tarta z rabarbarem, 1

Kruche ciasto z rabarbarem

Zacznijmy od przygotowania ciasta kruchego. Do miski przesiej lub zwyczajnie wsyp 300 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Będzie to około 1 i 3/4 szklanki o pojemności 250 ml, ale lepiej zważyć mąkę. Do tego konkretnie ciasta nie daję mąki krupczatki. 

Dodaj sześć łyżek cukru pudru. Bezie to około 80 gramów, czyli mniej więcej pół szklanki cukru. Użyj cukru pudru, by ciasto było idealnie gładkie. Zimne masło prosto z lodówki pokrój sobie w kostkę. Będzie Ci wygodniej zagnieść ciasto. Możesz jeszcze dodać symboliczną szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. I koniec.. więcej składników nie potrzeba. 

Tarta z rabarbarem, 2

Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na pełną godzinę. 
Tarta z rabarbarem, 3

W tym czasie możesz sobie przygotować foremkę na tartę. Wystarczy, że od środka wysmarujesz ją masłem. Ja użyłam formy ceramicznej do tarty o średnicy 24 cm, ale możesz też użyć foremki metalowej lub nawet tortownicę o średnicy do 24 cm.

Umyj dokładnie rabarbar i osusz łodygi. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu tarta będzie miała ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę pokrój na małe plasterki nie grubsze niż 1 cm. 
Tarta z rabarbarem, 4

Po godzinie chłodzenia ciasta kruchego odwiń je z folii i podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj na placek o średnicy trochę większej niż dno foremki. Ciasto warto rozwałkować na bardzo lekko oprószonym mąką blacie lub stopnicy. Wałek zawsze dodatkowo oprószam mąką przed użyciem. Drugą połówkę ciasta kruchego odłóż do lodówki. 

Placek z ciasta przełóż do formy i delikatnie wpasuj go w wewnętrzne ranty foremki. Nadmiar ciasta odetnij nożem od zewnątrz rantów. Odcięte ciasto możesz wykorzystać do uzupełnienia ewentualnych braków. Możesz też dołożyć je do drugiej połówki. 
Tarta z rabarbarem, 5

Na formę z ciastem kruchym wyłóż osuszony i pokrojony rabarbar. Całość oprósz płaską łyżeczką cynamonu oraz dwiema łyżkami cukru o grubej rafinadzie. Możesz też użyć cukier waniliowy, zwykły cukier lub pominąć cukier całkowicie. Jeśli nie lubisz cynamonu, to też możesz go pominąć.
Tarta z rabarbarem, 6

Drugą połówkę ciasta kruchego wyjmij z lodówki i rozwałkuj tak samo jak pierwszą. Tym razem ciasto podziel na plaski. Możesz to zrobić przy pomocy noża lub radełka do ciast. Na cieście ułóż kratkę z pasków ciasta. 
Tarta z rabarbarem, 7

Formę z tartą rabarbarową umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut, aż zrobi się rumiane. Polecam obserwować tartę w trakcie pieczenia. Pieczemy ją dość długo i w wysokiej temperaturze. Jeśli tarta mocno rumieni się już w połowie pieczenia, to znaczy, że w piekarniku jest za wysoka temperatura i należy ją zmniejszyć. Tarta rabarbarowa powinna się piec minimum 45 minut.

Jeśli Twój piekarnik nie pokazuje temperatury lub masz wątpliwości, że temperatura jest prawidłowa, to polecam zakupić termometr, który dodatkowo pokazuje prawdziwą temperaturę wewnątrz komory. 

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć tartę z piekarnika. Po przestudzeniu zawsze dodatkowo oprószam lekko tartę cukrem pudrem.

Tarta z rabarbarem, 8

Tarta rabarbarowa idealnie kroi się po całkowitym przestudzeniu. Jeśli zaczniesz nakładać ją jeszcze ciepłą, to będzie się ona kruszyć i rozpadać.
Tarta z rabarbarem, 9

Tarta z rabarbarem, 10

Jeśli podążysz za przepisem, to upiecze Ci się cudna tarta z rabarbarem. Kruche ciasto z rabarbarem powstanie jeśli użyjesz zwykłej tortownicy o średnicy 20-24 cm. Mniejsza średnica formy, to grubsze i wyższe ciasto. Czas pieczenia pozostaje taki sam, czyli 50 minut. Na górę zaś nie układasz wówczas kratki z pasków ciasta, jak przy tarcie. Drugą połówkę ciasta umieść wówczas na 20 minut do zamrażalnika a następnie zetrzyj na tarce prosto na wyłożone na cieście kawałki rabarbaru. Proste!

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (112 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-05-25 12:14
A czy z truskawkami wyjdzie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-25 15:16
Pewnie! Tylko truskawki w całości i te bardziej jędrne (nie za miękkie).
2019-05-25 16:34
Przepiękna! Zrobię🙂👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2019-05-25 17:17
Tarta z rabarbarem 🌞
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👏️
2019-05-26 10:08
Z bananami i malinami zamiast rabarberu👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Marto 👍👏️
2019-05-26 18:39
Kruche ciasto i soczyste owoce❤️ połączenie idealne😋👌☕🍓
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-26 19:34
Ale piękna tarta z rabarbarem!! Przepiękna Ci wyszła Kasiu! 😍😍
2019-05-26 20:53
Dziękuje Aniu😘 tarta jest przepyszna,narzeczony mówi"spróbowałaś już? Bo za chwilę nie bedziesz miała co próbować😂😂🙈
-- Ania z AniaGotuje.pl ha ha.. super👍😜
2019-05-27 08:47
Pychota 👏️😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!
2019-05-27 19:02
Pyszna :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie się prezentuje!😀
2019-05-27 20:40
Ciepła też pyszna ❤️ zawiesiłam się i ciasto zamiast do lodówki wstawiłam do mrożenia ale i tak się udało. Starym sposobem na tarke(malutką taką do czekolady bo duża się rozsypała) i jest super!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pysznie!!😀
2019-05-27 22:56
A można użyć mąki kokosowej?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie Madziu.
2019-05-28 08:16
Z rabarbarem z własnego ogrodu 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-28 09:40
Iwonko... Twoja tarta z rabarbarem wygląda jak marzenie 🌞🌞
2019-05-28 11:15
Z Twoich przepisów, Aniu, wszystko wychodzi cudne 🍰❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję ❤️
2019-05-28 08:21
Krucha, pyszna, jeden minus....szybko znika 😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-05-29 10:57
Super krucha i pyszna😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Agatko 🙂
Reklama
2019-05-29 13:22
Super! Pyszne!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna tarta!👍
2019-05-29 14:41
jeśli chcę dodać truskawki, to po prostu dodać je bez żadnego cukru itp?
2019-05-29 14:41
truskawki zamiast rabarbaru :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Aniu 🙂
2019-05-30 19:17
U mnie z kilkoma malinami, jeszcze przed posypaniem kruszonką. Właśnie się piecze, nie mogę się doczekać🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥🔥cudo!
2019-06-01 17:32
Moja dzisiejsza tarta, krucha i pyszna😋🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-06-02 11:05
Pani Aniu
Zrobiłam tartę dwukrotnie w minionym tygodniu. W jednej wersji do rabarbaru dodałam maliny, do drugiej truskawki i borówki. Obłędnie pyszne. Pierwsza była mała, zjadłam sama😂 Druga z podwójnej porcji zniknęła zjedzona przez gości. Po prostu pycha.
Oczywiście cd nastąpi👍
Dziękuję za pyszny przepis
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍🔥
2019-06-12 14:18
Skąd forma ma tartę?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-12 15:57
Przyznam szczerze Marto, że kompletnie nie pamiętam gdzie ją kupiłam.
2019-06-19 22:09
Czy to normalne, że tego ciasta nie da rozwałkować? Robię je już któryś raz i nieważne czy leży w lodówce godzinę, dwie czy więcej zawsze się kruszy na drobne kawałeczki. Przestałam używać wałka tylko kroje w plastry i układam w formie. Może to być wina mąki? Używam mąki pszennej torfowej.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-20 08:54
Mąka tortowa jest ok. A dajesz cukier zwykły, czy cukier puder? Nic się nie martw. Krojenie ciasta w plastry też jest ok. Robię tak przy pieczeniu sernika królewskiego 🙂👍
2019-06-20 22:09
Cukier puder oczywiście i za każdym razem. Masło zimne z lodówki. Wszystko odmierzone na wadze.
2019-07-01 13:22
U mnie to samo niestety:(
2019-07-05 19:14
Pyszności 😍
Po raz kolejny dziękuję za przepis 😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥🔥
2019-07-17 23:30
Ciasto rewelacja , już trzecie zrobiłam w ciągu ostatniego tyg 😍 polecam przepis !!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-09-10 22:17
Witam a jak zrobić ze śliwkami?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-11 09:14
Dokładnie tak samo.. Możesz śliwki podzielić na pół lub na ćwiartki w kształcie łódek i ułożyć miąższem do góry, Można je piec bez niczego lub oprószyć cynamonem, cukrem trzcinowym lub kokosowym..

Tarta z rabarbarem

Uwielbiam piec tarty z owocami. To jeden z najprostszych deserów jaki można upiec. Kruche ciasto z rabarbarem to wielki hit wiosenny. Zagniatam szybko ciasto i odkładam na godzinę do lodówki. Potem tylko wykładam je na foremce, układam owoce i znów ciasto. Myk do piekarnika i gotowe. Ciasto kruche z rabarbarem jest tak proste, że jeśli tylko będziesz podążać za moim przepisem, to zawsze Ci się uda. Tarta rabarbarowa to wyjątkowo ekspresowe ciasto z udziałem rabarbaru, którego nie trzeba nawet obierać. Nie mówiąc już o dodatkowym podsmażaniu, pieczeniu czy duszeniu rabarbaru. Wspaniała jest też moja ulubiona tarta z owocami w wersji rustykalnej. 

Kruche ciasto z rabarbarem

Ta tarta to nic innego jak ciasto kruche z rabarbarem upieczone w finezyjnej foremce na tartę. Możesz je też upiec w tortownicy o mniejszej średnicy, by ciasto wyszło trochę grubsze. Kruche z rabarbarem będzie bardziej jak kruche ciasto z rabarbarem jeśli na górze nie ułożysz kratki z ciasta a zetrzesz ciasto na tarce. Tak naprawdę bowiem tarta z rabarbarem i ciasto kruche z rabarbarem to to samo. Różnica polega na użyciu innego rodzaju foremki, od grubości ciasta oraz tego czy ułożysz na nim kratkę, czy zetrzesz ciasto na tarce i użyjesz go w formie kruszonki. To tego ciasta nie podsmażam i nie szykuję jakoś szczególnie łodyg rabarbaru. Wystarczy je umyć, osuszyć i pokroić. Szukam zawsze łodyg rabarbaru w kolorze malinowym. Takie znacznie lepiej wyglądają w tarcie i są smaczniejsze. Rabarbar cudownie smakuje z dodatkiem cynamonu lub też z prawdziwą wanilią. Tarta z rabarbarem to ciasto typowo wiosenno letnie. Jeśli mam dużo rabarbaru to gotuję też od razu kompot z rabarbaru. Piekę też ciasto z rabarbarem i budyniem. Jeśli lubisz piec i gotować, to zachęcam do zaglądania do mnie. Mój Blog Kulinarny to setki pysznych, prostych i sezonowych przepisów dla każdego miłośnika dobrej, sprawdzonej kuchni. Koniecznie zobacz przepis na ciasto z truskawkami