Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Tylko pięć składników, a tak pyszne ciastka! Ten prosty przepis na ciastka orzechowe zostanie już z nami na długi czas. Robi się je szybko, a smakują nieziemsko. Maślane, kruche, pachnące.. po prostu wspaniałe!

Te ciasteczka bardzo miło szykuje się z dziećmi. Polecam też mój przepis na ciastka owsiane, które są jednym z najpopularniejszych przepisów na moim Blogu.  

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 13 minut
Ilość porcji: 32 ciastka średnicy 6 cm

Kalorie: 115 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 120 g orzechów włoskich łuskanych - 3 spore garście
  • 60 g cukru pudru - niecała 1/3 szklanki
  • 2 żółtka jajek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.  
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut.
Kalorie policzone zostały bez cukru pudru, którym oprószyłam ciasteczka orzechowe przed podaniem. 

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było Ci łatwiej połączyć je z resztą składników. Możesz też użyć zimnego masła.
Potrzebujesz również: papier do pieczenia, wałek drewniany, foremka do wykrawania ciastek o średnicy 6 cm, drewniana wykałaczka lub widelec.

Przepis na te ciastka orzechowe znalazłam już lata temu w niepozornej książce "Pyszne ciasta". Skusiłam się na nie, gdy pewnego dnia dostałam na jesieni mały worek niełuskanych orzechów włoskich. Nie miałam wyboru, jak tylko upiec z nich coś pysznego. 

Ciasteczka orzechowe, 1

Ciasteczka orzechowe

Zacznij od orzechów włoskich. Jeśli masz orzechy niełuskane, to musisz się najpierw dostać do środka. Nie używaj orzechów świeżych i mokrych, które mają jeszcze elastyczną i gorzką otoczkę. Te suche sprawdzą się idealnie. Orzechy włoskie łuszczone zawsze wysypuj na blat i oglądaj dokładnie. Może się bowiem trafić kawałek łupinki od orzechów. Bardzo często takie niespodzianki czekają na nas w gotowych paczkach, które kupujemy w sklepie. Potrzebujesz 120 gramów łuszczonych orzechów włoskich.

Orzechy włoskie można też zastąpić orzechami pekan. Te jednak są znacznie drożdże i szkoda je miażdżyć do ciastek.

Ciasteczka orzechowe, 2

Oczyszczone orzechy włoskie należy zmiksować na mokry piasek. Najlepszy do tego będzie blender z nakładką z ostrzami. Jeśli nie masz blendera, to uda Ci się pokruszyć dobrze orzechy również w moździerzu. Staraj się jednak ubijać orzechy, nie rozcierać. W ostateczności można je umieścić w mocnym woreczku strunowym spożywczym lub pod ściereczką bawełnianą i rozbić tłuczkiem lub wałkiem. 

Ponieważ użyłam blendera, moje orzechy zamieniły się w idealny, drobniutki żwirek. Jeśli nie uda Ci się osiągnąć takiego efektu, to nic nie szkodzi. Większe kawałki będą bardziej widoczne w ciasteczkach. Może to tylko trochę utrudnić szykowanie na nich wzorku słoneczka.
Ciasteczka orzechowe, 3

W szerokiej, wygodnej do wyrabiania misce umieść dwie szklanki mąki pszennej. Będzie to 320 gramów mąki. Dodaj dwa żółtka jajek oraz kostkę masła. Masło warto pokroić sobie w kostkę. Wsyp jeszcze 60 gramów cukru pudru. 

Jeśli lubisz używać aromatów, to możesz też dodać kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub migdałowej. Z białek, które Ci zostały możesz zrobić śliczne mini bezy
Ciasteczka orzechowe, 4

Wszystkie składniki wyrób dokładnie na jednolite ciasto. Czasem używam miksera z hakami, jednak ciasto na te ciastka orzechowe zawsze wyrabiam rękami. Ciasto wyrabiaj się kilka minut. Na początku może Ci się wydawać, że jest za dużo mąki. Z czasem jednak, podczas rozcierania masła otrzymasz idealne ciasto. Pod koniec rozcierania dodaj też zmielone orzechy włoskie. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zamieni się w jednolitą bryłę.

Takie ciasto jest lepkie i ciężko robić z niego foremce ciasteczka.. szczególnie przy użyciu wykrawaczki. Dlatego też polecam zawinąć je w woreczek spożywczy lub folię i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Masło pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i będzie Ci łatwiej z nim pracować.
Ciasteczka orzechowe, 5

Ciasto po wyjęciu z lodówki umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat możesz lekko oprószyć mąką. Odcinaj plastry ciasta i dodatkowo wałkuj je na grubość około 7 mm. 
Ciasteczka orzechowe, 6

Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy 6 cm wycinaj kształty. Drewnianą wykałaczką wykonaj wzorek słoneczka. Możesz tego nie robić lub użyć patyczka do szaszłyków lub też końcówki widelca. 

Gotowe do pieczenia ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja przenoszę je przy użyciu łopatki do tortów. Zachowaj między ciastkami niewielkie odstępy. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie ciasteczka. Mi wyszło równo 32 ciastka orzechowe. 
Ciasteczka orzechowe, 7

Ciastka orzechowe piekłam w dwóch turach. Pierwszą formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 10-15 minut, do zarumienienia ciastek. Polecam więc po dziesięciu minutach pieczenia obserwować ciastka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciastka piekły równo po 13 minut, do lekkiego zarumienienia. 

Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Po przestudzeniu ciasteczka orzechowe można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało przynajmniej pięć dni.

Ciasteczka orzechowe, 8

Ciasteczka orzechowe, 9

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (18 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/142533

Komentarze

2018-11-14 09:16
Korzystam często z twoich przepisów są super i zawsze się udają
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję ❤️
2018-11-06 18:02
wyglądają pieknie i "pachna" mi na sam ich widok! Skusze sie by je zrobic👍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-06 19:50
Super Moniko.. napisz potem jak wyszły 👌
2018-10-31 15:28
Bez proszku do pieczenia?
-- Ania z AniaGotuje.pl Bez proszku.
2018-10-27 23:22
Wyglądają jak orzechowe słoneczka :) Cudowne na umilenie jesiennych dni!
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, jak słoneczka 🙂

Ciastka orzechowe

Ciasteczka orzechowe szykuję z orzechów włoskich. Takie łuskane orzechy włoskie są dość tanie. Wystarczy je zmiksować na drobny żwirek i wmieszać w ciasto na ciastka kruche. Ciasteczka orzechowe piekę najczęściej od późnej jesieni. Orzechy włoskie zdążą się już wysuszyć i są wtedy idealne do wypieków. Przepis na ciastka orzechowe znalazłam już dawno temu w jednak z książek wydawnictwa Prószyński Media, "Pyszne Ciasta". Jeśli masz dzieci, to wspólne szykowanie ciasteczek orzechowych będzie najlepszą zabawą na weekend. Są to bowiem banalne do zrobienia ciasteczka orzechowe.

Ciasteczka orzechowe

Domowe ciastka orzechowe to jedna pyszniejszych słodkich przekąsek. Ciastka kruche orzechowe są nieziemsko smaczne. Prosty skład, proste wykonanie a smak niebanalny. Maślane ciasteczka orzechowe można zabrać do szkoły lub do pracy. Będą to świetne ciasteczka na szkolny piknik lub każdą inną imprezę. Domowa kruszonka oraz faworki z mascarpone to przepisy, które gorąco polecam. To też jedne z popularniejszych przepisów na ciastka i desery na moim Blogu Kulinarnym. Jesienią polecam też zupy.. zupa krem z dyni będzie najlepsza. A cos na słodko i w klimatach Halloween - bezowe duszki. A ciasteczka możecie udekorować kremem.. krem kakaowy z mascarpone będzie idealny.