Ciasteczka orzechowe
Tylko pięć składników, a tak pyszne ciastka! Ten prosty przepis na ciastka orzechowe zostanie już z nami na długi czas. Robi się je szybko, a smakują nieziemsko. Maślane, kruche, pachnące.. po prostu wspaniałe!
Te ciasteczka bardzo miło szykuje się z dziećmi. Polecam też mój przepis na ciastka owsiane, które są jednym z najpopularniejszych przepisów na moim Blogu.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 13 minut
Liczba porcji: 32 ciastka średnicy 6 cm
Kaloryczność kcal: 115 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
- kostka masła - 200 g
- 120 g orzechów włoskich łuskanych - 3 spore garście
- 60 g cukru pudru - niecała 1/3 szklanki
- 2 żółtka jajek
Ciasteczka orzechowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut.
Kalorie policzone zostały bez cukru pudru, którym oprószyłam ciasteczka orzechowe przed podaniem.
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było Ci łatwiej połączyć je z resztą składników. Możesz też użyć zimnego masła.
Potrzebujesz również: papier do pieczenia, wałek drewniany, foremka do wykrawania ciastek o średnicy 6 cm, drewniana wykałaczka lub widelec.
Przepis na te ciastka orzechowe znalazłam już lata temu w niepozornej książce "Pyszne ciasta". Skusiłam się na nie, gdy pewnego dnia dostałam na jesieni mały worek niełuskanych orzechów włoskich. Nie miałam wyboru, jak tylko upiec z nich coś pysznego.
Ciasteczka orzechowe przepis
Zacznij od orzechów włoskich. Jeśli masz orzechy niełuskane, to musisz się najpierw dostać do środka. Nie używaj orzechów świeżych i mokrych, które mają jeszcze elastyczną i gorzką otoczkę. Te suche sprawdzą się idealnie. Orzechy włoskie łuszczone zawsze wysypuj na blat i oglądaj dokładnie. Może się bowiem trafić kawałek łupinki od orzechów. Bardzo często takie niespodzianki czekają na nas w gotowych paczkach, które kupujemy w sklepie. Potrzebujesz 120 gramów łuszczonych orzechów włoskich.
Oczyszczone orzechy włoskie należy zmiksować na mokry piasek. Najlepszy do tego będzie blender z nakładką z ostrzami. Jeśli nie masz blendera, to uda Ci się pokruszyć dobrze orzechy również w moździerzu. Staraj się jednak ubijać orzechy, nie rozcierać. W ostateczności można je umieścić w mocnym woreczku strunowym spożywczym lub pod ściereczką bawełnianą i rozbić tłuczkiem lub wałkiem.
Ponieważ użyłam blendera, moje orzechy zamieniły się w idealny, drobniutki żwirek. Jeśli nie uda Ci się osiągnąć takiego efektu, to nic nie szkodzi. Większe kawałki będą bardziej widoczne w ciasteczkach. Może to tylko trochę utrudnić szykowanie na nich wzorku słoneczka.
W szerokiej, wygodnej do wyrabiania misce umieść dwie szklanki mąki pszennej. Będzie to 320 gramów mąki. Dodaj dwa żółtka jajek oraz kostkę masła. Masło warto pokroić sobie w kostkę. Wsyp jeszcze 60 gramów cukru pudru.
Jeśli lubisz używać aromatów, to możesz też dodać kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub migdałowej. Z białek, które Ci zostały możesz zrobić śliczne mini bezy.
Wszystkie składniki wyrób dokładnie na jednolite ciasto. Czasem używam miksera z hakami, jednak ciasto na te ciastka orzechowe zawsze wyrabiam rękami. Ciasto wyrabiaj się kilka minut. Na początku może Ci się wydawać, że jest za dużo mąki. Z czasem jednak, podczas rozcierania masła otrzymasz idealne ciasto. Pod koniec rozcierania dodaj też zmielone orzechy włoskie. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zamieni się w jednolitą bryłę.
Takie ciasto jest lepkie i ciężko robić z niego foremce ciasteczka.. szczególnie przy użyciu wykrawaczki. Dlatego też polecam zawinąć je w woreczek spożywczy lub folię i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Masło pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i będzie Ci łatwiej z nim pracować.
Ciasto po wyjęciu z lodówki umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat możesz lekko oprószyć mąką. Odcinaj plastry ciasta i dodatkowo wałkuj je na grubość około 7 mm.
Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy 6 cm wycinaj kształty. Drewnianą wykałaczką wykonaj wzorek słoneczka. Możesz tego nie robić lub użyć patyczka do szaszłyków lub też końcówki widelca.
Gotowe do pieczenia ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja przenoszę je przy użyciu łopatki do tortów. Zachowaj między ciastkami niewielkie odstępy. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie ciasteczka. Mi wyszło równo 32 ciastka orzechowe.
Ciastka orzechowe piekłam w dwóch turach. Pierwszą formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 10-15 minut, do zarumienienia ciastek. Polecam więc po dziesięciu minutach pieczenia obserwować ciastka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciastka piekły równo po 13 minut, do lekkiego zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Po przestudzeniu ciasteczka orzechowe można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało przynajmniej pięć dni.
Smacznego!