Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Zapraszam po super wilgotne, niesamowicie pyszne i puszyste ciasto czekoladowe z wiśniami. To bardzo prosty i szybki przepis, idealny nawet dla osób poczatkujących w kuchni.

- tylko najważniejsze i popularne składniki
- w treści porady dotyczące ciekawych dodatków
- dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków szykowania

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 40 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1400 g ciasta

Kaloryczność kcal: 260 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami

  • 250 g mąki pszennej tortowej - nieco ponad 1,5 szklanki
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 5 średniej wielkości jajek - około 280 g po rozbiciu
  • 30 g kakao - 6 całkiem płaskich łyżek
  • pół szklanki mleka - około 125 ml
  • pół szklanki oleju roślinnego - około 125 ml
  • 500 g świeżych wiśni - waga przed wydrylowaniem
  • po płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Składniki na czekoladowe mleko do polania ciasta

  • 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej - u mnie 70 %
  • 80 ml mleka - około 1/3 szklanki

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 
Forma na ciasto: u mnie wymiar 24 x 24 cm. 
Opcja pieczenia góra/dół; trochę niższa niż środkowa półka w piekarniku; temperatura: 180 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta czekoladowego z wiśniami zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.

Ciasto czekoladowe z wiśniami, 1

Ciasto czekoladowe z wiśniami przepis

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 

W  jednej misce umieścić wszystkie składniki sypkie i dokładnie wymieszać je np. przy pomocy rózgi kuchennej. Masz wówczas pewność, że kakao i proszek do pieczenia oraz soda będą idealnie rozłożone. Składniki sypkie to: 250 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej; 30 gramów kakao; po płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia oraz 1/3 płaskiej łyżeczki soli.

Porada: Do składników sypkich można też dodać płaską łyżeczkę cynamonu. Nie pomijaj soli, ponieważ ona podbija czekoladowy smak ciasta. 

Ciasto czekoladowe z wiśniami, 2

Do miski wbij pięć średniej wielkości jajek (u mnie łącznie 280 gramów po rozbiciu) i wsyp 150 gramów cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ w trakcie ubijania szybko rozpuszcza się w jajkach.

Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Kolejno dodaj też pół szklanki oleju oraz pół szklanki mleka (można na raz): np. połowę szklanki wypełnij mlekiem, do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami i miksuj chwilę nie dłużej niż do 5 sekund. 

Porady: Razem ze zwykłym cukrem lub też ujmując około 15 gramów cukru, można też wsypać do naczynia jedną, małą saszetkę cukru wanilinowego. Może to być też domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło nieco gęstsze i owoce nie zapadały się w ciecie w trakcie pieczenia, to daj o jedno jajko mniej lub o około 3 łyżki mniej mleka.

Ciasto czekoladowe z wiśniami, 3

Do miski ze składnikami płynnymi wsyp składniki sypkie. Całość już mieszaj powoli przy pomocy łyżki lub szpatułki, aż do połączenia się składników w jednolite ciasto. 

Dno formy o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki tylko natłuszczam przed pieczeniem, ale można je wyłożyć paskami papieru do pieczenia) lub też lekko natłuść olejem i obsyp od środka bułką tartą (jak u mnie). Wylej całe ciasto.

Na ciasto wyłóż wydrylowane wiśnie (dokładnie wcześniej umyte i osuszone). Wiśnie można zastąpić innymi owocami o wadze 400-500 gramów. Polecam pokrojone w mniejsze i cienkie kawałki gruszki, jabłka, truskawki, morele, śliwki, brzoskwinie lub też owoce w całości: maliny, jagody, borówki. 

Porady: Podczas mieszania ze sobą składników sypkich i płynnych można też wlać łyżkę rumu lub ulubionego likieru. Owoce można też całkowicie pominąć i piec ciasto bez nich. Można też na wierzch wyłożyć w kilku miejscach po łyżeczce ulubionego gęstego dżemu, np. z czarnej lub z czerwonej porzeczki. Jeśli chcesz sięgnąć po owoce mrożone, to pamiętaj o tym, by je najpierw rozmrozić, a następnie ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. 

Ciasto czekoladowe z wiśniami, 4

Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. U mnie po 35 minutach ciasto było jeszcze lekko mokre w środku, ale pięć minut później było już idealne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć ciasto czekoladowe z wiśniami z pieca. 

Nie jest to konieczne, ale polecam polać gorące ciasto mlekiem czekoladowym. Aby to zrobić lepiej nie wyjmować jeszcze ciasta z formy. Na całej powierzchni ponakłuwaj ciasto (od góry) przy pomocy szerszego patyczka do szaszłyków lub cieńszego patyczka do sushi. 

Do rondelka wlej około 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego (np. owsiane). Dodaj pokruszone 60 gramów czekolady. Mogą być też czekoladowe dropsy. Sama dałam czekoladę 70 %, ale śmiało sprawdzi się dobrej jakości czekolada deserowa lub nawet mleczna. Całość podgrzewaj na małej mocy mieszając mleko z czekoladą, aż połączą się w płyn (przy wysokoprocentowej czekoladzie płyn może nie być jednolity). Nie ustawiaj za wysokiej mocy, by nie zwarzyć i nie zagęścić za mocno czekolady z mlekiem. Ma powstać gorące lub ciepło mleko czekoladowe. Jeśli masz w domu gorącą czekoladę (sypką), to też możesz ją przygotować (w nieco gęstszej formie) i polać nią całe ciasto. I polewa i ciasto mogą, a nawet zalecam by były jeszcze bardzo ciepłe. 
Ciasto czekoladowe z wiśniami, 5

Gdy cała polewa wsiąknie w ciasto zdejmij obręcz, a ciasto przełóż na kratkę do studzenia wypieków. To ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do dwóch dni. Jeśli nie zostanie do tego czasu zjedzone, to przenieś je do lodówki i trzymaj pod kloszem przez 3-4 dni. 
Ciasto czekoladowe z wiśniami, 6

Ciasto czekoladowe z wiśniami, 7

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (464 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Różne smaki i zapachy unoszą się w powietrzu, zaczynasz odczuwać ekscytację i zniecierpliwienie, kiedy myślisz o pieczeniu czekoladowego ciasta z wiśniami. Czy przygoda z kulinariami może być jeszcze bardziej satysfakcjonująca? Skomponowanie składników, mieszanie, miksowanie, pieczenie i ostateczne spróbowanie to prawdziwa radość, zwłaszcza kiedy podzielisz się nią z bliskimi. To jest sztuka, która pozwala Ci wykorzystać kreatywność i mieć ostateczny produkt, który można zjeść. Domowe ciasto czekoladowe z wisniami pachnie, wygląda i smakuje wspaniale. Jest to bardziej ciasto kakaowe z wiśniami, ponieważ do samego ciasta wsypuje się kakao, ale nie ma to większego znaczenia. Dlaczego ciasto czekoladowe z wiśniami? Wyobraź sobie soczyste, ciepłe, lekko kwasowe wiśnie w czekoladowym cieście. To jest uczta dla podniebienia. Wiśnie i czekolada doskonale do siebie pasują. Moje ciasto czekoladowe z wiśniami przepis, który polecam szykować szczególnie latem, gdy mamy sezon na świeże wiśnie. Ciekawa może być wersja na ciasto czekoladowe z wiśniami i alkoholem, który bardzo dobrze pasuje i do wiśnie i do czekolady. Pieczenie własnego ciasta daje również satysfakcję, że wszystko, co tam jest, to Twój wybór. Ma to zasadnicze znaczenie dla osób z różnymi potrzebami dietetycznymi. Możesz dostosować każdy składnik, aby spełnić swoje preferencje. Lubisz ciasto bardziej słodkie? Dodaj więcej cukru. Lubisz ciasto mniej słodkie? Użyj mniej cukru i dodaj więcej kakao. Preferujesz zdrowe wersje? Użyj mąki pełnoziarnistej i cukru kokosowego. Lubisz więcej wiśni? Użyj ich więcej! Kontrolując składniki, możesz stworzyć własny, wyjątkowy smak ciasta czekoladowego. Jest to też szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami, o czym przekonasz się podczas szykowania składników. Poza sezonem można się skusić na ciasto czekoladowe z wiśniami w spirytusie lub z wiśniami z nalewki. Zdecydowanie jednak polecam to wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami świeżo zebranymi i wydrylowanymi. Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki tez będzie ciekawe, ale to już wersja dla dorosłych. Mój przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami to przepis który opiera się na najbardziej podstawowych składnikach, które każdy ma w swoim domu. Tak więc na ciasto czekoladowe z wisniami przepis jest prosty i raczej nie trzeba będzie nic dokupować z wyjątkiem świeżych wiśni. Jest to bardzo delikatne, puszyste i mokre ciasto czekoladowe z wiśniami, ponieważ pieczemy je na oleju ze sporą ilością jajek. To pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami znika błyskawicznie, zatem wątpię, by chociaż kawałek został do następnego dnia. Ciasto czekoladowe z wiśniami będzie idealne na każdą okazję. W połowie lata pojawiają się już śliwki. Polecam zatem przepis na pyszna ciasto ze śliwkami i bezą. A tutaj jeszcze kultowa ciasto Wuzetka - ciasto idealne!