Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Zobacz jak smakuje najlepsze ciasto pomarańczowe. Przepis na to pyszne, egzotyczne ciasto jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze galaretkę i świetną masę śmietanową. Powstał tropikalny pomarańczowy mech.  

- ciasto pomarańczowe z kilku składników
- proste do zrobienia warstwy z galaretki i kremu
- dokładny opis i kroki wykonania ciasta

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia ciasta : 1 godzina
Czas tężenia galaretki i masy: 4 godziny
Ilość porcji: 1600 g ciasta - tortownica 18 cm

Kalorie: 350 w 100 g ciasta

Składniki na ciasto pomarańczowe

  • niecałe dwie szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 5 średnich jajek
  • 1 duża pomarańcza
  • kostka masła - 200 g
  • około pół szklanki cukru - 150 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na galaretkę pomarańczową

  • 1 torebka galaretki o smaku pomarańczy
  • 1,5 szklanki wrzątku - około 380 ml

Składniki na biały krem

  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżka żelatyny w proszku
  • 100 ml wrzątku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 18 cm lub blaszka 20 x 20 cm. 
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 60 minut.

Samo ciasto pomarańczowe jest bardzo proste do upieczenia. Jest na to nawet kilka sposobów. Opiszę Ci dokładnie jak ja piekę je najczęściej i dodam jeszcze w skrócie dwa inne sposoby.. ale to potem. 

Ciasto pomarańczowe, 1

Ciasto pomarańczowe

Bardzo dokładnie umyj i wyszoruj jedną dużą pomarańczę. Zetrzyj z niej całą skórkę i wyciśnij sok. Powinno Ci powstać około 1/4 szklanki soku. Możesz oczywiście użyć soku z pomarańczy z kartonu, jednak ładny kolor ciasta uzyskasz tylko dzięki skórce otartej z pomarańczy. To samo dotyczy smaku. Tak niewielka ilość soku nie wpłynie znacząco na smak ciasta. Skórka otarta z pomarańczy jest najważniejsza. 

Ciasto pomarańczowe, 2

Ciasto pomarańczowe, 3

Do miski wbij pięć średnich lub cztery duże jajka. Wsyp też około pół szklanki drobnego cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Ciasto pomarańczowe, 4

Do słodkiego puchu dodaj sok z pomarańczy wraz z otartą skórką. Cienką strużką wlej roztopione i przestudzone masło. Użyj całej kostki masła o wadze 200 gramów. Masło możesz zamienić na olej roślinny w tej samej ilości. Wlewając masło mieszaj powoli całą zawartość miski. Na koniec porcjami wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Użyj dwie niepełne szklanki mąki pszennej tortowej lub ewentualnie uniwersalnej, czyli około 300 gramów mąki. 
Ciasto pomarańczowe, 5

Całość mieszaj powoli szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy około 18 cm. Wcześniej dno wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj resztkami masła i obsyp lekko bułką tartą. 
Ciasto pomarańczowe, 6

Formę z ciastem pomarańczowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 55-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.

Jeśli użyjesz większej formy, to ciasto będzie niższe. Będzie się wówczas krócej piec. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto pomarańczowe, 7

Ciasto pomarańczowe jest już gotowe i w takiej formie można je podać. Na początku obiecałam, że podam jeszcze dwa sposoby na upieczenie ciasta pomarańczowego.

A zatem sposób numer jeden: Miękkie masło ubijaj z cukrem (łatwiej z cukrem pudrem) na jasny puch. Stopniowo wbijaj do puchu po jednym jajku. Po każdym jajku miksuj masę przez chwilę. Po dodaniu wszystkich jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej sok z pomarańczy i dodaj też otartą skórkę. Delikatnie wymieszaj ciasto i wylej do formy. 

Sposób numer dwa: Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z roztopionym i przestudzonym masłem. Białka jajek ubij na sztywno z cukrem. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zmiksuj z masłem i żółtkami oraz sokiem z pomarańczy i skórką. Na koniec stopniowo dodawaj do ciasta ubite na sztywno białko. Ciasto przelej do formy.  

Kolejne etapy szykowania ciasta pomarańczowego

Od razu po umieszczeniu ciasta w piekarniku zacznij szykować galaretkę i białą masę śmietanową. Pomarańczową galaretkę zalej wrzątkiem - 1,5 szklanki. Galaretkę mieszaj aż do momentu, gdy żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie. Odstaw ją do przestudzenia. 

W wysokim naczyniu umieść razem śmietankę słodką 30 % (200 gramów) oraz małe opakowanie serka mascarpone - 250 gramów. Naczynie odłóż do lodówki.

Po przestudzeniu ciasta odetnij grzybek, który wyrósł w cieście. Część grzybka z ciasta możesz zjeść a część pokruszyć na drobne kawałki i odłożyć do miseczki na potem, do udekorowania ciasta. Miseczkę w okruszkami przykryj przykrywką, by nie wyschło. Równy spód ciasta umieść ponownie w czystej tortownicy. 

Ciasto pomarańczowe, 8

Ciasto pomarańczowe, 9

Gdy galaretka jest już przestudzona możesz odstawić ją do lodówki i kontrolować stopień jej stężenia. Galaretka będzie gotowa do wyłożenia na ciasto dopiero wtedy, gdy zacznie gęstnieć, ale nie na tyle, by nie można jej było rozłożyć na cieście. Ciasto nie powinno być już wtedy ciepłe. 

Wyłóż tężejąca galaretkę do formy z ciastem. Tortownicę odstaw do lodówki. Nie wylewaj rzadkiej galaretki na ciasto. Taka galaretka wsiąknie w ciasto. 
Ciasto pomarańczowe, 10

Do małej miseczki lub szklanki wsyp płaską łyżkę żelatyny w proszku lub daj dwa listki żelatyny. Żelatynę zalej wrzątkiem z czajnika. Wlej najpierw około 50 ml wrzątku i mieszaj całość. Dodawaj stopniowo odrobinę wrzątku. Ważne jest to, by żelatyna całkowicie rozpuściła się we wrzątku oraz to, by rozpuściła się ona w jak najmniejszej ilości wody. Wodę z żelatyną odstaw do przestudzenia.

W tym czasie wyjmij z lodówki naczynie z serkiem mascarpone i śmietanką. Wsyp trzy łyżki cukru pudru i od razu zacznij miksować całość na wysokich obrotach miksera. W ciągu maksymalnie dwóch minut powstanie Ci jednolity, puszysty krem. Zmniejsz obroty do minimum i wlej do kremu przestudzoną żelatynę. Po chwili miksowania masa śmietanowa jest już gotowa. Możesz do niej dodać jeszcze odrobinę aromatu pomarańczowego.

Ciasto pomarańczowe z galaretką wyjmij na chwilę z lodówki. Krem śmietanowy wyłóż na ściętą już galaretkę i wyrównaj powierzchnię. Ciasto ponownie umieść w lodówce na minimum trzy godziny, by masa śmietanowa stężała.
Ciasto pomarańczowe, 11

Przed podaniem nie zapomnij wyłożyć jeszcze na ciasto odstawione wcześniej okruszki z ciasta. 
Ciasto pomarańczowe, 12

Zanim uwolnisz ciasto z formy pamiętaj o tym, by najpierw obkroić ciasto szpatułką lub cienkim i długim nożem przy samych rantach wewnętrznych foremki. Możesz też dodatkowo zetrzeć jeszcze trochę skórki z pomarańczy i wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Ciasto pomarańczowe, 13

Ciasto pomarańczowe, 14

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-03-10 22:24
Ciasto udane i pyszne. Nie dałam tylko galaretki 😜 chyba spróbuje z olejem zamiast masła następnym razem.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️
2019-03-12 13:17
Pyszne ciacho. Sztos! Upieczone i zjedzone bez dodatków 😀😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-03-17 21:34
Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo samo ciasto wyszło twarde i zbite jak myślisz Aniu czemu?😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-18 11:26
Zuziu.. może jajka były zimne? Najczęściej to jednak za mało ubite jajka z cukrem lub za długo mieszane ciasto do połączenia składników.
2019-03-26 10:10
Ciasto wygląda świetnie, ale ja zazwyczaj używam formy 25x35 ( niestety mniejsze formy za szybko się opróżniają) . Czy w tym przypadku powinienem podwoić liczbę składników?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Kubo.. śmiało. 👍
Reklama
2019-03-28 17:58
Hejka, właśnie zrobiłam ciasto pomarańczowe 😀 może sam placek wyszedł trochę twardawy ale rodzince bardzo smakuje. To kolejny Twój przepis Aniu, z którego skorzystałam, dziękuję 😊.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-28 18:33
Świetnie Kingo! A to ciasto faktycznie nie należy do takich prostych.
2019-11-12 12:24
Bo lepiej takie ciasto zrobic na biszkopcie , bez proszków do pieczenia,
- 5 jaj rozdzielić na żółtka i białka
- 3/4 kubka (ok 250 ml) mąki pszennej dopełnić mąka
kartoflana.
- 1/2 kubka zwykłego cukru
- ubić białka, dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po
jednym żółtku. I zapachy, waniliowy, maslany, jaki kto woli
można zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy , wtedy
biszkopt nie jest mdły.
Na koniec ubijania wsypujemy pomału zmieszane i
przesiane ze szczyptą soli mąki.
Tortownica na spodzie wyłożona papierem, boków niczym nie smarować. Do piekarnika nagrzanego do 165 stopni, góra-dół, na srodkowa półkę, piec okolo 40, 50 minut.
Zawsze wychodzi śliczny biszkopt, porcja na trzy krążki to tortownica o wymiarach 22 cm. Życzę dobrej zabawy 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-03-31 12:27
Witam zrobiłam ciasto biszkoptowe i na to ciasto zrobiłam masę z gotowanej pomarańczy z żelatyna , wszystko jest pyszne ale w tej masie wyczuwalny jest smak goryczki mimo że pomarańcze wyszorowalam i ugotowałam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-31 18:52
To zależy od pomarańczy.. Możesz następnym razem zdjąć skórkę przy pomocy ostrego nożyka.
2019-10-04 21:17
czy zelatyna dodawana do kremu ze smietanki i mascarpone jest konieczna?
pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-05 08:59
Nie jest konieczna, ale krem nie będzie wtedy bardzo stabilny.

Ciasto pomarańczowe

Gdy nie ma sezonu na świeże owoce sięgam częściej po owoce cytrusowe. Ciasto pomarańczowe to bardzo dobry wybór. Bardzo lubię piec domowe ciasta. Uwielbiam łączyć ze sobą różne smaki i faktury. Zazwyczaj stawiam na proste rozwiązania i piekę ciasta bez kremów i bez przekładania masą czekoladową, czy też śmietanową. To ciasto z pomarańczami można śmiało zajadać zaraz po upieczeniu nawet bez żadnych dodatków. Skusiłam się jednak na to, by dodać do tego ciasta trochę więcej warstw. Nie wiem, czy znasz przepis na ciasto leśny mech? Tutaj powstało ciasto pomarańczowy mech :)

Ciasto pomarańczowe przepis

Zapraszam Cię po egotyczne ciasto pomarańczowe, które udekorowałam dodatkowo galaretką pomarańczową oraz masą śmietanową z serkiem mascarpone. To chyba zostanie już moje ulubione ciasto z pomarańczami. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu odcięłam nożem wystający grzybek z ciasta. Część ciasta pokruszyłam i odstawiłam na potem, by udekorować ciasto pomarańczowe okruszkami ciasta. Część ciasta zniknęła w kilka sekund w brzuchach Męża i Synów. Ile było radości, że trafiło im się trochę tego pysznego ciasta z pomarańczami. Już się bali, że będą musieli czekać aż wszystkie warstwy dodatkowe stężeją. Zapraszam Cię też po inne moje przepisy na ciasta. Mój Blog Kulinarny aż pęka w szwach od pysznych przepisów na domowe pyszności! Zobacz koniecznie inne pomysły na wykorzystanie mascarpone w kuchni :)