Ciasto pomarańczowe
Zobacz jak smakuje najlepsze ciasto pomarańczowe. Przepis na to pyszne, egzotyczne ciasto jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze galaretkę i świetną masę śmietanową. Powstał tropikalny pomarańczowy mech.
- ciasto pomarańczowe z kilku składników
- proste do zrobienia warstwy z galaretki i kremu
- dokładny opis i kroki wykonania ciasta
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia ciasta : 1 godzina
Czas tężenia galaretki i masy: 4 godziny
Liczba porcji: 1600 g ciasta - tortownica 18 cm
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
350 kcal
Składniki na ciasto pomarańczowe
- niecałe dwie szklanki mąki pszennej - 300 g
- 5 średnich jajek
- 1 duża pomarańcza
- kostka masła - 200 g
- około pół szklanki cukru - 150 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na galaretkę pomarańczową
- 1 torebka galaretki o smaku pomarańczy
- 1,5 szklanki wrzątku - około 380 ml
Składniki na biały krem
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- płaska łyżka żelatyny w proszku
- 100 ml wrzątku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 18 cm lub blaszka 20 x 20 cm.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 60 minut.
Samo ciasto pomarańczowe jest bardzo proste do upieczenia. Jest na to nawet kilka sposobów. Opiszę Ci dokładnie jak ja piekę je najczęściej i dodam jeszcze w skrócie dwa inne sposoby.. ale to potem.
Ciasto pomarańczowe
Bardzo dokładnie umyj i wyszoruj jedną dużą pomarańczę. Zetrzyj z niej całą skórkę i wyciśnij sok. Powinno Ci powstać około 1/4 szklanki soku. Możesz oczywiście użyć soku z pomarańczy z kartonu, jednak ładny kolor ciasta uzyskasz tylko dzięki skórce otartej z pomarańczy. To samo dotyczy smaku. Tak niewielka ilość soku nie wpłynie znacząco na smak ciasta. Skórka otarta z pomarańczy jest najważniejsza.
Do miski wbij pięć średnich lub cztery duże jajka. Wsyp też około pół szklanki drobnego cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Do słodkiego puchu dodaj sok z pomarańczy wraz z otartą skórką. Cienką strużką wlej roztopione i przestudzone masło. Użyj całej kostki masła o wadze 200 gramów. Masło możesz zamienić na olej roślinny w tej samej ilości. Wlewając masło mieszaj powoli całą zawartość miski. Na koniec porcjami wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Użyj dwie niepełne szklanki mąki pszennej tortowej lub ewentualnie uniwersalnej, czyli około 300 gramów mąki.
Całość mieszaj powoli szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy około 18 cm. Wcześniej dno wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj resztkami masła i obsyp lekko bułką tartą.
Formę z ciastem pomarańczowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 55-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Jeśli użyjesz większej formy, to ciasto będzie niższe. Będzie się wówczas krócej piec.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.
Ciasto pomarańczowe jest już gotowe i w takiej formie można je podać. Na początku obiecałam, że podam jeszcze dwa sposoby na upieczenie ciasta pomarańczowego.
A zatem sposób numer jeden: Miękkie masło ubijaj z cukrem (łatwiej z cukrem pudrem) na jasny puch. Stopniowo wbijaj do puchu po jednym jajku. Po każdym jajku miksuj masę przez chwilę. Po dodaniu wszystkich jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej sok z pomarańczy i dodaj też otartą skórkę. Delikatnie wymieszaj ciasto i wylej do formy.
Sposób numer dwa: Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z roztopionym i przestudzonym masłem. Białka jajek ubij na sztywno z cukrem. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zmiksuj z masłem i żółtkami oraz sokiem z pomarańczy i skórką. Na koniec stopniowo dodawaj do ciasta ubite na sztywno białko. Ciasto przelej do formy.
Kolejne etapy szykowania ciasta pomarańczowego
Od razu po umieszczeniu ciasta w piekarniku zacznij szykować galaretkę i białą masę śmietanową. Pomarańczową galaretkę zalej wrzątkiem - 1,5 szklanki. Galaretkę mieszaj aż do momentu, gdy żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie. Odstaw ją do przestudzenia.
W wysokim naczyniu umieść razem śmietankę słodką 30 % (200 gramów) oraz małe opakowanie serka mascarpone - 250 gramów. Naczynie odłóż do lodówki.
Po przestudzeniu ciasta odetnij grzybek, który wyrósł w cieście. Część grzybka z ciasta możesz zjeść a część pokruszyć na drobne kawałki i odłożyć do miseczki na potem, do udekorowania ciasta. Miseczkę w okruszkami przykryj przykrywką, by nie wyschło. Równy spód ciasta umieść ponownie w czystej tortownicy.
Gdy galaretka jest już przestudzona możesz odstawić ją do lodówki i kontrolować stopień jej stężenia. Galaretka będzie gotowa do wyłożenia na ciasto dopiero wtedy, gdy zacznie gęstnieć, ale nie na tyle, by nie można jej było rozłożyć na cieście. Ciasto nie powinno być już wtedy ciepłe.
Wyłóż tężejąca galaretkę do formy z ciastem. Tortownicę odstaw do lodówki. Nie wylewaj rzadkiej galaretki na ciasto. Taka galaretka wsiąknie w ciasto.
Do małej miseczki lub szklanki wsyp płaską łyżkę żelatyny w proszku lub daj dwa listki żelatyny. Żelatynę zalej wrzątkiem z czajnika. Wlej najpierw około 50 ml wrzątku i mieszaj całość. Dodawaj stopniowo odrobinę wrzątku. Ważne jest to, by żelatyna całkowicie rozpuściła się we wrzątku oraz to, by rozpuściła się ona w jak najmniejszej ilości wody. Wodę z żelatyną odstaw do przestudzenia.
W tym czasie wyjmij z lodówki naczynie z serkiem mascarpone i śmietanką. Wsyp trzy łyżki cukru pudru i od razu zacznij miksować całość na wysokich obrotach miksera. W ciągu maksymalnie dwóch minut powstanie Ci jednolity, puszysty krem. Zmniejsz obroty do minimum i wlej do kremu przestudzoną żelatynę. Po chwili miksowania masa śmietanowa jest już gotowa. Możesz do niej dodać jeszcze odrobinę aromatu pomarańczowego.
Ciasto pomarańczowe z galaretką wyjmij na chwilę z lodówki. Krem śmietanowy wyłóż na ściętą już galaretkę i wyrównaj powierzchnię. Ciasto ponownie umieść w lodówce na minimum trzy godziny, by masa śmietanowa stężała.
Przed podaniem nie zapomnij wyłożyć jeszcze na ciasto odstawione wcześniej okruszki z ciasta.
Zanim uwolnisz ciasto z formy pamiętaj o tym, by najpierw obkroić ciasto szpatułką lub cienkim i długim nożem przy samych rantach wewnętrznych foremki. Możesz też dodatkowo zetrzeć jeszcze trochę skórki z pomarańczy i wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Smacznego.