Blok czekoladowy
Szybki, pyszny blok czekoladowy z czasów PRL-u. To blok czekoladowy z herbatnikami, szykowany na maśle i z mlekiem w proszku. Jest świetny zarówno bez dodatków, jak i z ulubionymi bakaliami. Gorąco zachęcam!
- deser idealny na chłodniejsze dni
- stary przepis na blok czekoladowy
- uwielbiany przez dzieci i dorosłych
Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 6 godzin
Liczba porcji: mała keksówka - około 900 g
Kaloryczność kcal: 50 w 10 g
Dieta: wegetariańska
Składniki
- kostka masła - 200 g
- 3 szklanki mleka w proszku - 400 g
- 4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- dodatki: 10 herbatników, 100 g rodzynek (lub mieszaki: rodzynki, żurawina, miechunka)
Blok czekoladowy przepis
Z podanych składników wychodzi blok "salami": długość 30 cm, średnica 6,6 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymałam około 900 gramów bloku czekoladowego.
Przepis na blok czekoladowy
Kostkę prawdziwego masła umieść w sporym rondelku. Ustaw minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni dodaj do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość mieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Płyn może się zagotować, jednak nie ma takiej potrzeby. W razie potrzeby rozcieraj niewymieszane kakao o brzegi rondla.
Odmierz 3 szklanki mleka w proszku - 400 gramów. Użyj mleka w proszku pełnotłustego - 27 %. Łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszaj i rozcieraj masę. Możesz do tego użyć zaokrąglonej trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką.
Jakie bakalie dodać do bloku czekoladowego:
Masa do bloku czekoladowego jest już gotowa do schłodzenia. Polecam jednak wzbogacić ją o ulubione dodatki. U mnie były to rodzynki, miechunka, żurawina oraz 10 lekko pokruszonych herbatników. Można jednak dodać również: suche wafle, orzechy miękkie - włoskie, pekan. Dobrze sprawdzi się też ryż preparowany.
Masę wymieszaj i przełóż do wybranego naczynia, lub zawiń w folię. Masę czekoladową można umieścić w małej keksówce lub innym naczyniu wyłożonym folią. Idealna będzie również forma sylikonowa. Masa jest plastyczna, więc można ją również obsypać kakao i uformować w "salami" a następnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia. Końce zakręcić i związać. Wygodne są również gotowe tuby z folii plastikowej.
Blok czekoladowy odłóż do schłodzenia, do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest chłodzić blok czekoladowy przez całą noc.
Zobacz też mój przepis na blok czekoladowy z orzechami.
Smacznego.