Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Szybki, pyszny blok czekoladowy z czasów PRL-u. To blok czekoladowy z herbatnikami, szykowany na maśle i z mlekiem w proszku. Jest świetny zarówno bez dodatków, jak i z ulubionymi bakaliami. Gorąco zachęcam!

- deser idealny na chłodniejsze dni
- stary przepis na blok czekoladowy
- uwielbiany przez dzieci i dorosłych

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 6 godzin
Liczba porcji: mała keksówka - około 900 g

Kaloryczność kcal: 50 w 10 g
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • kostka masła - 200 g
  • 3 szklanki mleka w proszku - 400 g
  • 4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • dodatki: 10 herbatników, 100 g rodzynek (lub mieszaki: rodzynki, żurawina, miechunka)

Blok czekoladowy przepis

Z podanych składników wychodzi blok "salami": długość 30 cm, średnica 6,6 cm 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymałam około 900 gramów bloku czekoladowego.

 

Blok czekoladowy, 1

Przepis na blok czekoladowy

Kostkę prawdziwego masła umieść w sporym rondelku. Ustaw minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni dodaj do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość  mieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Płyn może się zagotować, jednak nie ma takiej potrzeby. W razie potrzeby rozcieraj niewymieszane kakao o brzegi rondla. 

Odmierz 3 szklanki mleka w proszku - 400 gramów. Użyj mleka w proszku pełnotłustego - 27 %. Łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszaj i rozcieraj masę. Możesz do tego użyć zaokrąglonej trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką.

Jakie bakalie dodać do bloku czekoladowego:
Masa do bloku czekoladowego jest już gotowa do schłodzenia. Polecam jednak wzbogacić ją o ulubione dodatki. U mnie były to rodzynki, miechunka, żurawina oraz 10 lekko pokruszonych herbatników. Można jednak dodać również: suche wafle, orzechy miękkie - włoskie, pekan. Dobrze sprawdzi się też ryż preparowany.

Masę wymieszaj i przełóż do wybranego naczynia, lub zawiń w folię. Masę czekoladową można umieścić w małej keksówce lub innym naczyniu wyłożonym folią. Idealna będzie również forma sylikonowa. Masa jest plastyczna, więc można ją również obsypać kakao i uformować w "salami" a następnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia. Końce zakręcić i związać. Wygodne są również gotowe tuby z folii plastikowej.

Blok czekoladowy odłóż do schłodzenia, do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest chłodzić blok czekoladowy przez całą noc. 

Blok czekoladowy, 2

Zobacz też mój przepis na blok czekoladowy z orzechami.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (2486 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Blok czekoladowy

Idealny blok czekoladowy jak PRL? Taki blok czekoladowy opiera się głównie na pełnotłustym mleku w proszku i kakao z dodatkiem tłuszczu. Można przygotować blok czekoladowy bez mleka w proszku, jednak to już nie będzie ten sam smak. Aby zrobić blok czekoladowy biały wystarczy pominąć w składnikach kakao. Blok będzie wówczas śmietankowy i jasny. Mój przepis na blok czekoladowy jest bardzo stary i sprawdzony. Tak, dodałam do niego kilka współczesnych bakalii, jednak sama baza jest od lat taka sama. To jest przepyszny blok czekoladowy z herbatnikami, który polecam każdemu miłośnikowi czekolady. Gorąca czekolada to przepis, który przy okazji bardzo polecam szykować na zimowe wieczory.

Blok czekoladowy przepis

Najczęściej sięgam po mleko w proszku właśnie wtedy, gdy mam ochotę na blok czekoladowy. Zaglądam do szafki i patrzę z czym tym razem go przygotować. Blok czekoladowy bez herbatników robię rzadko. Wolę już zrezygnować z suszonych owoców. Herbatniki przyjemnie chrupią i bardzo ładnie wyglądają. Czasem mam ochotę na prosty blok czekoladowy. Szykuję wtedy blok czekoladowy z amarantusem. Uwielbiam też miękką wersję bloku czekoladowego. Do takiego bloku dodaję śmietankę słodką oraz orzechy. Powstaje mój ulubiony blok czekoladowy z prażonymi orzechami. To jest jednak ten jedyny i ulubiony blok czekoladowy z mleka w proszku. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić blok czekoladowy, to zapraszam po mój sprawdzony przepis na tradycyjny blok czekoladowy z nowoczesną nutą. Jesteś miłośnikiem czekolady, to zrób też ciasto czekoladowe oraz moje ukochane babeczki czekoladowe