Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy z herbatnikami

Szybki, pyszny blok czekoladowy z czasów PRL-u. Szykowany na maśle i mleku w proszku. Świetny zarówno bez dodatków, jak i z ulubionymi bakaliami i herbatnikami. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 6 godzin
Ilość porcji: mała keksówka

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 3 szklanki mleka w proszku - 400 g
  • 4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • dodatki: 10 herbatników, 100 g rodzynek (lub mieszaki: rodzynki, żurawina, miechunka)

Z podanych składników wychodzi blok "salami": długość 30 cm, średnica 6,6 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

W czym schłodzić blok czekoladowy?
Masę czekoladową można umieścić w małej keksówce lub innym naczyniu wyłożonym folią. Idealna będzie również forma sylikonowa. Masa jest plastyczna, więc można ją również obsypać kakao i uformować w "salami" a następnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia. Końce zakręcić i związać. Wygodne są również gotowe tuby z folii plastikowej. 

WYKONANIE
Kostkę prawdziwego masła umieść w sporym rondelku. Ustaw minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni dodaj do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość  mieszaj dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Płyn może się zagotować, jednak nie ma takiej potrzeby. W razie potrzeby rozcieraj niewymieszane kakao o brzegi rondla. 

Odmierz 3 szklanki mleka w proszku - 400 gramów. Szukaj mleka pełnotłustego mleka w proszku - 27 %. Łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszaj i rozcieraj masę. Możesz do tego użyć zaokrąglonej trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką.

BAKALIE I INNE DODATKI
Masa do bloku czekoladowego jest już gotowa do schłodzenia. Polecam jednak wzbogacić ją o ulubione dodatki. U mnie były to rodzynki, miechunka, żurawina oraz 10 lekko pokruszonych herbatników. Można jednak dodać również: suche wafle, orzechy miękkie - włoskie, pekan, czy też ryż preparowany.

Masę wymieszaj i przełóż do wybranego naczynia, lub zawiń w folię. Blok czekoladowy odłóż do schłodzenia, do lodówki na minimum sześć  godzin. Najlepiej jednak na całą noc. 

blok-czekoladowy-z-herbatnikami-1

blok-czekoladowy-z-herbatnikami-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (13 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-12-01 15:55
Prawdziwy przysmak naszego dzieciństwa i wakacji u dziadków :D
Teresa
2017-12-08 20:59
Znam ten przepis ale ja mam na blogu inną wersje
Magdalena
2017-12-10 12:38
Na baize podobnego przepisu zrobilam domowe trufle na prezenty swiateczne :-) Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:16
Gratulacje Magdaleno! Trufle to fantastyczny pomysł.

Szybki blok czekoladowy

Idealny blok czekoladowy jak PRL? Taki blok czekoladowy opiera się głównie na pełnotłustym mleku w proszku i kakao z dodatkiem tłuszczu. Można przygotować blok czekoladowy bez mleka w proszku, jednak to już nie będzie ten sam smak. Aby zrobić blok czekoladowy biały wystarczy pominąć w składnikach kakao. Blok będzie wówczas śmietankowy i jasny.

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku

Najczęściej sięgam po mleko w proszku właśnie wtedy, gdy mam ochotę na blok czekoladowy. Zaglądam do szafki i patrzę z czym tym razem go przygotować. Blok czekoladowy bez herbatników robię rzadko. Wolę już zrezygnować z suszonych owoców. Herbatniki przyjemnie chrupią i bardzo ładnie wyglądają. Czasem mam ochotę na prosty blok czekoladowy. Szykuję wtedy blok czekoladowy z amarantusem. Uwielbiam też miękką wersję bloku czekoladowego. Do takiego bloku dodaję śmietankę słodką oraz orzechy. Powstaje mój ulubiony blok czekoladowy z prażonymi orzechami