Ciasto murzynek

Ciasto murzynek

Mój najlepszy i sprawdzony przepis na tradycyjnego murzynka. Ten przepis na ciasto murzynek krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Do murzynka zawsze dawało się 5 jajek i 5 łyżek kakao oraz pół szklanki wody.

Z biegiem lat zmieniały się tylko proporcje cukru. Kiedyś było to aż 1,5 szklanki. Teraz wystarczy dodać 3/4 szklanki cukru, by murzynek był wystarczająco słodki i czekoladowy. Jeśli lubicie takie wilgotne ciasta czekoladowe, to z pewnością spodoba Wam się też przepis na moje wilgotne ciasto z dżemem, czyli ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 38 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24-25 cm

Składniki:
  • 5 średnich jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej - 360 g
  • 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 łyżek kakao
  • pół szklanki wody
  • po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia murzynka użyj formy: tortownica o średnicy 24-25 cm lub forma 25/25 cm, albo foremka 23/28 cm.

Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.

Jak upiec tradycyjnego murzynka:

Murzynek jest jednym z ciast, które najczęściej pojawia się wśród słodkości w prawie każdym domu. Najważniejsze do zrobienia murzynka jest dobrej jakości kakao oraz świeże jajka i dobrze przesiana mąka.

Ciasto murzynek, 1

W małym rondelku umieść kostkę masła - 200 gramów, 3/4 szklanki cukru oraz pół szklanki wody i 5 łyżek kakao. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika. Krem czekoladowy mieszaj co kilka minut aż zrobi się całkiem płynny i gładki. U mnie nie trwa to zazwyczaj więcej niż 5 minut. Kremu czekoladowego nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Rondelek odstaw do przestudzenia. Możesz też przelać całość do innego naczynia, by przyspieszyć studzenie.
Ciasto murzynek, 2

Ciasto murzynek, 3

Aby zrobić polewę do murzynka zawsze odlewam od gorącego kremu czekoladowego 1/4 szklanki płynu. Następnie dodaję 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady i mieszam całość, aż powstanie gęsty krem. Taką polewę odstawiam na bok, by czekała do momentu przykrywania nią upieczonego murzynka. Polewa zgęstnieje, jednak w niczym to nie przeszkadza. Taką polewę wykładam bowiem na jeszcze lekko ciepłe ciasto czekoladowe. Pod wpływem ciepła murzynka polewa zaczyna sama rozpływać się po cieście.  
Ciasto murzynek, 4

Umyj jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka odłóż na bok a białka zmiksuj na sztywno ze szczyptą soli. Białka miksuj zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Pamiętaj też o tym, by użyć czystej i suchej szklanej lub metalowej miski i czystych mieszadeł. Białek nie miksuj dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Dodaj wszystkie żółtka i miksuj dalej masę, ale już tylko 10 sekund.
Ciasto murzynek, 5

Ciasto murzynek, 6

Następnie cienką strużką wlewaj całkiem przestudzony krem czekoladowy (ten rzadszy bez czekolady, którego jest znacznie więcej). Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość miksuj jak najkrócej, tylko do całkowitego połączenia się składników w ciasto. 
Ciasto murzynek, 7

Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja boki i dno dodatkowo wysmarowałam lekko resztkami masła i obsypałam bułką tartą.
Ciasto murzynek, 8

Ciasto murzynek, 9

Murzynka umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Formę umieść na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Ciasto murzynek piecz około 35-40 minut.

Po 35 minutach lekko uchyl drzwi piekarnika i przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek umieść po skosie na środku ciasta. Po wyjęciu nie powinien być mokry. Bardzo ważne, by murzynka nie piec dłużej niż jest taka potrzeba. Będzie wówczas wilgotny i pachnący.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 5 minut. Następnie otwórz całkiem drzwi piecyka i po kilku minutach wyjmij ciasto. Po lekkim przestudzeniu zdejmij obręcz i wyjmij ciasto na kratkę. Na jeszcze ciepłe ciasto wyłóż gęstą polewę. Polewa pod wpływem ciepła ciasta zacznie się rozlewać po murzynku.
Ciasto murzynek, 10

Możesz dodatkowo zetrzeć wiórki czekoladowe bezpośrednio na ciasto. Można to zrobić, gdy jest jeszcze ciepłe (jak u mnie) lub gdy będzie całkowicie przestudzone. Wówczas wiórki czekoladowe nie rozpuszczą się na cieście i będą się odcinać kolorystycznie od polewy. 
Ciasto murzynek, 11

Tak jak pisałam wcześniej, miłośnikom ciast czekoladowych z nutą owocową polecam mój przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek
Ciasto murzynek, 12

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (45 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Evlin
2018-03-09 07:52
Witam, mam zamiar wykonać tego przepięknie wyglądającego murzynka. Niestety z poprzednich przepisów wychodzą same zakalce. Liczę na to że ten bedzie idealny. Ale mam pytanie czy za miast masła można dodać margaryny? Jaką Pani proponuje do murzynka? Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-09 10:04
Witaj. Murzynka można też piec na margarynie. Tutaj polecam Ci margarynę Kasia. Rzadziej w sklepach można dostać margarynę Mlokovita i tą też polecam. Proporcje takie same, jak przy maśle - czyli 200 gramów. Życzę powodzenia!👍
Dratini
2018-03-09 18:20
Dlaczego margaryny? jak widzę przepisy z margaryną , od razu je pomijam 🍰
Aneta Kamińska
2018-03-11 16:15
A tak upiekł się mój murzynek z przepisu Ani! Pachnie w całym domu i jest wilgotny, czyli udało się na milion procent!😀😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-11 16:39
Piękny murzynek Anetko 💐
Wiwianna
2018-03-23 11:31
Wygląda pięknie i pewnie pięknie pachniało :) Dzisiaj i ja spróbuję go upiec...więc trzymajcie kciuki !😜 pozdrawiam 😀
Natalia M
2018-03-12 09:52
Polecam przepis. 👏 Zdjęcia niestety nie mam bo u nas wszystko znika w mig.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-12 12:27
Taki powód jestem w stanie wybaczyć 😜 Wszystkiego dobrego Natalio!
Wiwianna
2018-03-23 14:14
Wyszedł ! 👍 jeszcze ciepły jest ale ja już musiałam go spróbować 😀. Piekłam w formie keksówce 35x12. Pachnie mmmm ! Jest wilgotny i nie bardzo słodki co tylko podkreśla jego smak 😀.Dziękuję za przepis !
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-23 17:30
Jaki piękny murzynek! Smacznego❤️❤️
Wiwianna
2018-03-24 12:52
Dziękuję:) Zmodyfikowałam go trochę. Zrobiłam krem z masła, kefiru i cukru pudru. Przekroiłam murzynek wzdłuż i przełożyłam tym kremem. Chwila w lodówce i ....palce lizać! To jedno z moich ulubionych ciast :) Pozdrawiam❤️
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-24 19:12
Cudnie! Dziękuję, że napisałaś o swoich modyfikacjach. Wielu Czytelników korzysta z takich rad. 👍
:)
2018-04-02 13:00
rewelacja
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję🌼
Elżbieta Ślaska
2018-04-21 20:49
Aniu ciasto murzynek z Twojego przepisu pyszotka miłego weekendu pozdrawiam cieplutko❤️❤️❤️😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Elu👏️
Joasia
2018-05-12 23:05
Z przykrością muszę przyznać, że jak dla mnie wyszedł za mało słodki 😔
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-13 11:04
Zawsze takie ciasto można polać czekoladą lub przełożyć konfiturą 👍

Ciasto murzynek przepis

Ciasto murzynek to jedno z ciast czekoladowych, które w naszej rodzinie pieczeni się od pokoleń. Bardzo tradycyjny murzynek zawsze składa się u nas z takiej samej liczby jajek w stosunku do łyżek kakao. Murzynek to bardzo proste ciasto czekoladowe, które idealnie upieczone będzie pachnące i wilgotne. Polecam je piec od razu na dużą blachę.. jest tak pyszne. Murzynek to bardzo dobre ciasto kakaowe, które można upiec na wiele okazji. 


Wilgotne ciasto z dżemem

Skoro spodobał Ci się przepis na ciasto murzynek, to zapewne sięgniesz też po inne moje przepisy na proste ciasta. Ciasto zebra lub ciasto murzynek brownie z porzeczkami to tylko dwie z wielu propozycji jakie czekają na moim blogu kulinarnym. Zapraszam więc po moje przepisy na proste ciasta