Przepis na murzynka

Przepis na murzynka

Mój najlepszy i sprawdzony przepis na tradycyjnego murzynka. Ten przepis na murzynka krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Do murzynka zawsze dawało się 5 jajek i 5 łyżek kakao oraz pół szklanki wody. 

Z biegiem lat zmieniały się tylko proporcje cukru. Kiedyś było to aż 1,5 szklanki. Teraz wystarczy dodać 3/4 szklanki cukru, by murzynek był wystarczająco słodki i czekoladowy. Jeśli lubicie tego typu ciasto to ciasto czekoladowe będzie idealne. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 38 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24-25 cm

Składniki:
  • 5 średnich jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej - 360 g
  • 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 łyżek kakao
  • pół szklanki wody
  • po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody

Przepis na ciasto murzynek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia murzynka użyj formy: tortownica o średnicy 24-25 cm lub forma 25/25 cm, albo foremka 23/28 cm.

Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
Gotowe murzynka można również polać dodatkowo gęstszym kremem. Moja polewa czekoladowa z trzech składników będzie świetna. 

Murzynek jest jednym z ciast, które najczęściej pojawia się wśród słodkości w prawie każdym domu. Najważniejsze do zrobienia murzynka jest dobrej jakości kakao oraz świeże jajka i dobrze przesiana mąka.

Przepis na murzynka, 1

Przepis na murzynka

W małym rondelku umieść kostkę masła - 200 gramów, 3/4 szklanki cukru oraz pół szklanki wody i 5 łyżek kakao. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika. Krem czekoladowy mieszaj co kilka minut aż zrobi się całkiem płynny i gładki. U mnie nie trwa to zazwyczaj więcej niż 5 minut. Kremu czekoladowego nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Rondelek odstaw do przestudzenia. Możesz też przelać całość do innego naczynia, by przyspieszyć studzenie.

Przepis na murzynka, 2

Przepis na murzynka, 3

Aby zrobić podstawową polewę do murzynka zawsze odlewam od gorącego kremu czekoladowego 1/4 szklanki płynu. Następnie dodaję 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady i mieszam całość, aż powstanie gęsty krem. Taką polewę odstawiam na bok, by czekała do momentu przykrywania nią upieczonego murzynka. Polewa zgęstnieje, jednak w niczym to nie przeszkadza. Taką polewę wykładam bowiem na jeszcze lekko ciepłe ciasto czekoladowe. Pod wpływem ciepła murzynka polewa zaczyna sama rozpływać się po cieście.
Przepis na murzynka, 4

Umyj jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka odłóż na bok a białka zmiksuj na sztywno ze szczyptą soli. Białka miksuj zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Pamiętaj też o tym, by użyć czystej i suchej szklanej lub metalowej miski i czystych mieszadeł. Białek nie miksuj dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Dodaj wszystkie żółtka i miksuj dalej masę, ale już tylko 10 sekund.
Przepis na murzynka, 5

Przepis na murzynka, 6

Następnie cienką strużką wlewaj całkiem przestudzony krem czekoladowy (ten rzadszy bez czekolady, którego jest znacznie więcej). Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość miksuj jak najkrócej, tylko do całkowitego połączenia się składników w ciasto. 
Przepis na murzynka, 7

Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja boki i dno dodatkowo wysmarowałam lekko resztkami masła i obsypałam bułką tartą.
Przepis na murzynka, 8

Przepis na murzynka, 9

Murzynka umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Formę umieść na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Ciasto murzynek piecz około 35-40 minut.

Po 35 minutach lekko uchyl drzwi piekarnika i przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek umieść po skosie na środku ciasta. Po wyjęciu nie powinien być mokry. Bardzo ważne, by murzynka nie piec dłużej niż jest taka potrzeba. Będzie wówczas wilgotny i pachnący.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 5 minut. Następnie otwórz całkiem drzwi piecyka i po kilku minutach wyjmij ciasto. Po lekkim przestudzeniu zdejmij obręcz i wyjmij ciasto na kratkę. Na jeszcze ciepłe ciasto wyłóż gęstą polewę. Polewa pod wpływem ciepła ciasta zacznie się rozlewać po murzynku.
Przepis na murzynka, 10

Możesz dodatkowo zetrzeć wiórki czekoladowe bezpośrednio na ciasto. Można to zrobić, gdy jest jeszcze ciepłe (jak u mnie) lub gdy będzie całkowicie przestudzone. Wówczas wiórki czekoladowe nie rozpuszczą się na cieście i będą się odcinać kolorystycznie od polewy. 
Przepis na murzynka, 11

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (403 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepis na murzynka

Przepis na murzynka duża blacha to jedno z ciast czekoladowych, które w naszej rodzinie pieczeni się od pokoleń. Bardzo tradycyjny murzynek zawsze składa się u nas z takiej samej liczby jajek w stosunku do łyżek kakao. Murzynek to bardzo proste ciasto czekoladowe, które idealnie upieczone będzie pachnące i wilgotne. Polecam je piec od razu na dużą blachę.. jest tak pyszne. Murzynek to bardzo dobre ciasto kakaowe, które można upiec na wiele okazji. To bardzo prosty przepis na murzynka


Przepis na ciasto murzynek

Skoro spodobał Ci się przepis na ciasto murzynek, to zapewne sięgniesz też po inne moje przepisy na proste ciasta. Ciasto zebra lub ciasto murzynek brownie z porzeczkami to tylko dwie z wielu propozycji jakie czekają na moim blogu kulinarnym. Zapraszam więc po moje przepisy na proste ciasta takie jak sernik oraz beza