Ciasto bez jajek
Rewelacyjne i niezwykle pyszne, czekoladowe ciasto bez jajek, bez mleka i bez cukru, to prawdziwy hit! Jest błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką.
- ciasto bez użycia miksera
- słodzone erytrolem lub też zwykłym cukrem
- można użyć innych owoców: jagody, porzeczki, wiśnie..
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: tortownica 22 cm - 940 g
Kaloryczność kcal: 190 w 100 g ciasta
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- 240 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
- 250 ml napoju/mleka roślinnego np. sojowego - 1 szklanka
- 50 ml oleju roślinnego - 5 łyżek stołowych
- 40 g klasycznego kakao - około 4 łyżki
- 180 g erytrolu - trochę ponad pół szklanki
- 1 łyżka octu spirytusowego 10 % - 10 ml
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej - około 5 g
- spora szczypta soli
- 300 g owoców - u mnie truskawki i maliny
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
Ciasto bez jajek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko roślinne koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęło temperaturę pomieszczenia.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 22 cm lub większa foremka, ale ciasto wyjdzie wówczas niższe.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: 45-50 minut (pieczesz do suchego patyczka sprawdzając ciasto na środku).
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto o wadze około 940 gramów. Podczas liczenia kaloryczności ciasta nie uwzględniłam posypki w postaci cukru pudru, czy też dodatkowych owoców. Zanim zaczniesz szykować ciasto bez jajek i mleka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Ciasto bez jajek przepis
W misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to 240 gramów mąki pszennej tortowej, 40 gramów kakao, łyżeczka sody oczyszczonej oraz spora szczypta soli. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką/rózgą kuchenną.
Porady: Ciasto bez jajek piekę wyłącznie na mące pszennej tortowej. Jeśli sięgasz po nieco wyższy typ mąki, to bardzo możliwe, że trzeba będzie dodać do ciasta więcej mleka roślinnego. Używam tylko naturalnego, ciemnego kakao. Nie testowałam ciasta z użyciem karobu, ale pewnie dałabym go wagowo tyle samo, co kakao.
Do tej samej miski wsyp 180 gramów erytrolu. Od razu wlej też szklankę ulubionego mleka roślinnego (słodzone lub nie), 50 ml delikatnego oleju roślinnego i łyżkę octu spirytusowego 10 %. Mieszając składniki łyżką wlej też kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (może być też inny np. migdałowy, waniliowy). Składniki mieszaj dalej łyżką tak długo, aż otrzymasz jednolite ciasto.
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm lub inną formę o podobnych wymiarach. Można też użyć nieco większej formy. Ciasto wyjdzie wówczas niższe i zapewne szybciej się upiecze. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty wysmaruj od środka odrobiną masła, czy margaryny, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Na wierzchu rozłóż umyte i osuszone maliny oraz truskawki pokrojone w grube plastry.
Porada 1: Erytrol można zastąpić zwykłym cukrem. Daję go odrobinę mniej, bo do 150 gramów. Zamiast ekstraktu możesz użyć saszetkę cukru wanilinowego lub około 15-20 gramów domowego cukru waniliowego, nasiona wydrążone z laski wanilii albo pół łyżeczki pasty lub esencji waniliowej. Mleko roślinne można zamienić na mleko krowie lub kozie. Dodatek octu sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i stabilne. Możesz go zastąpić dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Porada 2: Można użyć owoców mrożonych. Należy je jednak wcześniej naturalnie rozmrozić, osuszyć i ogrzać do temperatury pomieszczenia. Maliny i truskawki można zastąpić jeżynami, porzeczkami, wiśniami lub leśnymi jagodami lub też dowolną mieszanką wymienionych wcześniej owoców. Łączna waga owoców to około 300 gramów na ciasto.
Formę z ciastem czekoladowym bez jajek umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół (lub 165 stopni z termoobiegiem). Ciasto piecz około 40-50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków (na środku wypieku). Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto bez jajek jest już upieczone. Moje było idealnie upieczone po około 45 minutach (foremka 22 cm). Jeśli używasz większej formy, to zapewne będzie upieczone nieco szybciej.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 2-3 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia. Przestudzone ciasto bez jajek oprószyłam lekko cukrem pudrem i udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami.
Ciasto bez jajek i mleka można też polać domowym lukrem cytrusowym lub oblać polewą czekoladową. Można je też przekroić na dwa blaty i przełożyć plewą czekoladową lub kwaśnym dżemem z ciemnych owoców albo też powidłami śliwkowymi.
Przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.
Smacznego.