Ciasto bez jajek

Ciasto bez jajek

Rewelacyjne i niezwykle pyszne, czekoladowe ciasto bez jajek, bez mleka i bez cukru, to prawdziwy hit! Jest błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. 

- ciasto bez użycia miksera
- słodzone erytrolem lub też zwykłym cukrem
- można użyć innych owoców: jagody, porzeczki, wiśnie..

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: tortownica 22 cm - 940 g

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g ciasta
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 240 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
  • 250 ml napoju/mleka roślinnego np. sojowego - 1 szklanka
  • 50 ml oleju roślinnego - 5 łyżek stołowych
  • 40 g klasycznego kakao - około 4 łyżki
  • 180 g erytrolu - trochę ponad pół szklanki
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 % - 10 ml
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej - około 5 g
  • spora szczypta soli
  • 300 g owoców - u mnie truskawki i maliny
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

Ciasto bez jajek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko roślinne koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęło temperaturę pomieszczenia. 

Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 22 cm lub większa foremka, ale ciasto wyjdzie wówczas niższe.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: 45-50 minut (pieczesz do suchego patyczka sprawdzając ciasto na środku).

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto o wadze około 940 gramów. Podczas liczenia kaloryczności ciasta nie uwzględniłam posypki w postaci cukru pudru, czy też dodatkowych owoców. Zanim zaczniesz szykować ciasto bez jajek i mleka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasto bez jajek, 1

Ciasto bez jajek, 2

Ciasto bez jajek przepis

W misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to 240 gramów mąki pszennej tortowej, 40 gramów kakao, łyżeczka sody oczyszczonej oraz spora szczypta soli. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką/rózgą kuchenną. 

Porady: Ciasto bez jajek piekę wyłącznie na mące pszennej tortowej. Jeśli sięgasz po nieco wyższy typ mąki, to bardzo możliwe, że trzeba będzie dodać do ciasta więcej mleka roślinnego. Używam tylko naturalnego, ciemnego kakao. Nie testowałam ciasta z użyciem karobu, ale pewnie dałabym go wagowo tyle samo, co kakao.

Ciasto bez jajek, 3

Do tej samej miski wsyp 180 gramów erytrolu. Od razu wlej też szklankę ulubionego mleka roślinnego (słodzone lub nie), 50 ml delikatnego oleju roślinnego i łyżkę octu spirytusowego 10 %. Mieszając składniki łyżką wlej też kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (może być też inny np. migdałowy, waniliowy). Składniki mieszaj dalej łyżką tak długo, aż otrzymasz jednolite ciasto. 

Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm lub inną formę o podobnych wymiarach. Można też użyć nieco większej formy. Ciasto wyjdzie wówczas niższe i zapewne szybciej się upiecze. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty wysmaruj od środka odrobiną masła, czy margaryny, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Na wierzchu rozłóż umyte i osuszone maliny oraz truskawki pokrojone w grube plastry. 

Porada 1: Erytrol można zastąpić zwykłym cukrem. Daję go odrobinę mniej, bo do 150 gramów. Zamiast ekstraktu możesz użyć saszetkę cukru wanilinowego lub około 15-20 gramów domowego cukru waniliowego, nasiona wydrążone z laski wanilii albo pół łyżeczki pasty lub esencji waniliowej. Mleko roślinne można zamienić na mleko krowie lub kozie. Dodatek octu sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i stabilne. Możesz go zastąpić dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. 

Porada 2: Można użyć owoców mrożonych. Należy je jednak wcześniej naturalnie rozmrozić, osuszyć i ogrzać do temperatury pomieszczenia. Maliny i truskawki można zastąpić jeżynami, porzeczkami, wiśniami lub leśnymi jagodami lub też dowolną mieszanką wymienionych wcześniej owoców. Łączna waga owoców to około 300 gramów na ciasto.

Ciasto bez jajek, 4

Formę z ciastem czekoladowym bez jajek umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół (lub 165 stopni z termoobiegiem). Ciasto piecz około 40-50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków (na środku wypieku). Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto bez jajek jest już upieczone. Moje było idealnie upieczone po około 45 minutach (foremka 22 cm). Jeśli używasz większej formy, to zapewne będzie upieczone nieco szybciej. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 2-3 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia. Przestudzone ciasto bez jajek oprószyłam lekko cukrem pudrem i udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami. 

Ciasto bez jajek, 5

Ciasto bez jajek, 6

Ciasto bez jajek i mleka można też polać domowym lukrem cytrusowym lub oblać polewą czekoladową. Można je też przekroić na dwa blaty i przełożyć plewą czekoladową lub kwaśnym dżemem z ciemnych owoców albo też powidłami śliwkowymi. 

Przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (206 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto bez jajek

Uwielbiam to ciasto bez jajek i mleka. jeśli ktoś piekł już ciasto z jeżynami, to ten przepis jest równie wspaniały. To super szybkie ciasto bez jajek jest bardzo podobne, do przepisu na wersję z jeżynami. Tym razem jednak, ciasto bez jajek z owocami nie zawiera w składzie zwykłego mleka. Ciasto bez jaj z dodatkiem napoju roślinnego jest fantastyczne. Mój przepis na ciasto bez jajek zrobiłam z lekko słodzonym napojem sojowym. Tak naprawdę, to ciasto bez jajek z jabłkami, czy też z innymi owocami można upiec na dowolnym mleku roślinny,  nawet na zwykłej wodzie. To ciasto bez jajek i masła piekłam też na mleku owsianym oraz na mleku kokosowym i za każdym razem było tak samo pyszne. Zapewne różne są przepisy na ciasto bez jajek, jednak mój przepis na ciasto bez jajek i mleka, to przepis z dodatkiem kakao, które bardzo dobrze pasuje do sody oczyszczonej, którą trzeba dodać do tego ciasta. Zapraszam też po przepis na prosty placek z rabarbarem

Ciasto bez jajek i mleka

Zapewne na ciasto bez jajek przepisy są bardzo, bardzo różne, jednak to ciasto bez jajek i mleka dla alergika jest wręcz idealne. To moje ulubione i zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek mleka i masła. Na ciasto bez jajek przepis jest wspaniały, ponieważ aby upiec to ciasto bez jajek nie potrzebujesz nawet używać miksera, Ciasto wystarczy wymieszać łyżką. To jest super proste ciasto bez jajek. Nie dajemy ani masła ani margaryny. Moje ciasto bez jajek i margaryny zawiera tylko 50 ml oleju roślinnego. Jeśli ktoś nie może jeść jajek, to ciasto bez jajka jest dla niego idealne. Nie mamy zatem w cieście jajek, nie mamy mleka oraz masła. Dodatkowo jeszcze zamiast zwykłego cukru, można tutaj śmiało wsypać erytrol, który nie ma kalorii. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić ciasto bez jajek, to gorąco polecam przepis na czekoladowe ciasto bez jajek, bez mleka i bez zwykłego cukru. Przy okazji polecam też kilka innych super przepisów na domowe słodkości. Z dań na słodko polecam przepis na pierogi z jagodami oraz pyszny ryż na mleku. Koniecznie zobacz też jak przygotować kluski kładzione, a także coś tak pysznego, jak sałatka owocowa na różne pory roku.