Ciasto z owocami
To ciasto z owocami jest przepyszne! Bardzo wilgotne, puszyste i pełne owoców, a do tego wychodzi za każdym razem. Szykuję je z jogurtem naturalnym i olejem. Do ciasta pasuje również rabarbar, borówki i morele.
Jeśli zaś szukasz podobnego przepisu, ale z czerwonymi owocami, to gorąco zapraszam po ciasto jogurtowe z truskawkami.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej - 2 x 180 g
- 4 większe jajka
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki cukru - 130 g
- 1 jabłko - 200 g
- 1 gruszka - 200 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
Forma na ciasto: u mnie wymiar 20/30 cm.
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami upiekłam z jabłkiem i gruszką. Możesz również użyć innych owoców o łącznej wadze do 350 gramów (już po ewentualnym obraniu i wydrążeniu). Polecam: jagody, borówki, morele, brzoskwinie, banany, rabarbar.

Ciasto z owocami na oleju
Do miski wbij cztery jajka. Dodaj też pół szklanki cukru. Polecam cukier drobny. Taki cukier błyskawicznie rozpuszcza się w płynach i każda masa szybciej się ubija.

Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w kremie. Cukier z jajkami ubijaj nie krócej niż 4 minuty i na najwyższych obrotach miksera. Kolejno dodaj też jogurt naturalny i olej roślinny np. rzepakowy. Połowę szklanki wypełnij jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami i miksuj chwilę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj krótko na najniższych obrotach lub wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.

Do miski z ciastem dodaj też pokrojone w kostkę owoce. Jabłko i gruszkę obierz, podziel na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój w kostkę nie mniejszą niż 1 x 1 cm.


Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej odrobinę oleju i rozprowadź go pędzelkiem po wewnętrznej powierzchni formy. Formę obsyp od środka bułką tartą. Wylej ciasto i rozprowadź równo po całej powierzchni formy.

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Środkowa półka z opcją grzania góra/dół. Ciasto piecz 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto z owocami.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto z owocami można jeść jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu należy zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w folię i trzymać w temperaturze pokojowej do 4 dni.

Serdecznie polecam również bardzo wilgotne i wyjątkowo pyszne ciasto poduszkowiec
Smacznego.