Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Doskonały i niezwykle prosty w przygotowaniu placek z rabarbarem, to idealnie sezonowy wypiek. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto, które zawsze się udaje. 

- tylko kilka popularnych składników
- super wilgotnie i niezwykle puszyste ciasto
- dokładny opis oraz zdjęcia kroków wykonania

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 40 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1250 g ciasta

Kaloryczność kcal: 280 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 700 g świeżego rabarbaru - około 4-5 grubszych łodyg
  • 4 duże lub 5 małych jajek - około 270 g po rozbiciu
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 150 ml oleju roślinnego - około 3/5 szklanki
  • 3-4 krople ulubionego aromatu do ciast - u mnie pomarańczowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Placek z rabarbarem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub też forma 18 x 27 cm. Sprawdzi się także tortownica o średnicy 23-24 cm.
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Łodygi rabarbaru ważone były przed obcięciem liści i końców. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem placka z rabarbarem zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.

Placek z rabarbarem, 1

Placek z rabarbarem przepis

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a odrobiną tłuszczu wysmaruj sobie boki formy i obsyp odrobiną bułki tartej, otrębami lub nawet mąką. Boki formy możesz też wyłóż wysokimi paskami papieru do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 24 x 24 cm. 

Do miski wbij pięć małych lub cztery duże jajka (u mnie łącznie 270 gramów po rozbiciu) i wsyp 150 gramów (około 3/5 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Porada: Razem ze zwykłym cukrem lub też ujmując około 15 gramów cukru, można też wsypać do naczynia jedną, małą saszetkę cukru wanilinowego. Może to być też domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. Olej można zastąpić masłem. Należy wówczas najpierw roztopić 150 gramów masła i odstawić je do przestudzenia. 

Placek z rabarbarem, 2

Do puchu jajecznego wlej 150 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego lub roztopione i przestudzone masło (150 gramów) i miksuj całość, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera.
Placek z rabarbarem, 3

W osobnej, mniejszej misce wymieszaj lub przesiej mąkę z dwiema, płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Do tego ciasta używam zazwyczaj mąki pszennej tortowej. Daję też symboliczną szczyptę soli. Odmierz nie więcej niż 320 gramów mąki. Jeśli zaś sięgasz po mąkę o nieco wyższym typie, to użyj jej nawet o 50-100 gramów mniej niż w przepisie, by ciasto nie wyszło za gęste.
Placek z rabarbarem, 4

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 

W dużym naczyniu umieść razem słodki puch jajeczny z olejem oraz mieszankę sypkich składników. Dodaj jeszcze 3-4 krople ulubionego aromatu do ciast, a następnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki.

Placek z rabarbarem, 5

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Umyj dokładnie rabarbar i osusz łodygi. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu ciasto będzie miał ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę pokrój na małe plasterki nie grubsze niż 1 cm. Kawałki rabarbaru rozłóż równo po cieście. Wyszło mi około 500 gramów pokrojonego rabarbaru. 

Porada: Rabarbar można śmiało zatopić głębiej lub nawet wymieszać wcześniej z ciastem (o ile kawałki rabarbaru nie są zbyt mokre i miękkie). Jeśli okazało się, że masz nawet o 200 gramów więcej rabarbaru, to placek też śmiało udźwignie łącznie 700 gramów kawałków łodyg rabarbaru. Pamiętaj o tym, że placek z rabarbarem wyjdzie pysznie jeśli rabarbar nie będzie ani za młody i zbyt soczysty, ani też za stary i włóknisty. 

Placek z rabarbarem, 6

Formę z plackiem z rabarbarem umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40-45 minut (krócej lub dłużej). Po około 40 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy placek jest już gotowy. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że placek się nie dopiekł i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij placek z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Porada 1: Formę z plackiem umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek). 

Porada 2: Możesz też śmiało upiec placek z rabarbarem i kruszonką. Wówczas na górze wyłożonego do formy ciasta rozłóż równo kruszonkę. Możesz ją zrobić wcześniej i trzymać w lodówce lub też przygotować w kilka minut przed samym pieczeniem ciasta. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach (70 g mąki pszennej tortowej; 60 g drobnego cukru;
50 g masła). Masło ma być zimne, czyli wyjęte prosto z lodówki. Dla ułatwienia warto pokroić je na mniejsze kawałki. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. Placek z dodatkiem kruszynki może się piec o około 5 minut dłużej, niż ten bez dodatków.
Placek z rabarbarem, 7

Placek z rabarbarem, 8

Przestudzony placek rabarbarowy polecam oprószyć obficie cukrem pudrem lub też pokryć domowym lukrem cytrynowym. Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki.

Placek z rabarbarem bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć placek luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do około trzech dni lub nawet dłużej. 
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (607 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placek z rabarbarem

Zapraszam po przepis na placek z rabarbarem w roli głównej. Jest to pyszny i placek z rabarbarem na oleju, który warto upiec w maju i na początku czerwca. Placek z rabarbarem przepis, który będzie idealny w tym okresie, ponieważ rabarbar jest jednym z pierwszych "owoców", którym można się rozkoszować z początkiem sezonu. Ten szybki placek z rabarbarem sprawdzi się praktycznie u każdego. Oczywiście trzeba też lubić sam smak rabarbaru. Mój placek z rabarbarem ucierany to placek rabarbarowy z niewielką ilością cukru. Dlatego też po upieczeniu, placek rabarbar należy raczej oprószyć cukrem pudrem lub też oblać domowym lukrem. Można też oczywiście upiec placek z rabarbarem i kruszonka. Przepis na kruszonkę podałam na końcu przepisu na placek z rabarbarem. Czy wyobrażasz sobie uczucie soczystego, delikatnego ciasta o idealnej konsystencji i niepowtarzalnym smaku, z przyjemnym dodatkiem kwaskowatych kawałków rabarbaru? Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, to koniecznie musisz spróbować upiec proste ciasto na oleju z dodatkiem rabarbaru! To perfekcyjne rozwiązanie dla fanów łatwych w wykonaniu, ale jednocześnie spektakularnych wypieków. Ponadto, jego niezwykłe połączenie smaków sprawia, że to ciasto jest idealne na każdą okazję! Bez względu na to, czy szykujesz się na rodzinne spotkanie, czy na przytulny wieczór z filmem, to ciasto na pewno zachwyci swoim smakiem i zapachem. Placek rabarbarem wizualnie podbija serca gości kontrastem między błyszczącymi kawałkami rabarbaru a warstwą puszystego ciasta. Olej sprawia, że ciasto jest wilgotne i miękkie, nawet długo po upieczeniu, co czyni je cudownie praktycznym wyborem dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na świeże wypieki, ale pragną ich nieprzeciętnej jakości. Prosty przepis ułatwia również przygotowanie, więc nawet początkujący kucharz będzie mógł doświadczyć w pełni aromatu i smaku radosnego połączenia tradycyjnego ciasta i świeżego rabarbaru. Placek z rabarbarem pyszne rozwiązanie na co dzień i nie tylko. Cukier można tu zastąpić erytrolem i ciasto rabarbarowe będzie mniej kaloryczne. Na placek z rabarbarem przepisy mogą być różne, ale ja gorąco polecam Ci mój sprawdzony przepis na placek z rabarbarem, który zawsze się udaje. Koniecznie zobacz tez przepis na placuszki bananowe, idealne na śniadanie. Tak samo omlet, który w lecie podajemy zazwyczaj z owocami. Do picia warto przygotować sobie sok z buraka, zaś na kanapki mój ulubiony, domowy paprykarz. Na obiad sprawdzi się leczo z dużą ilością warzyw. Uniwersalny przepis na risotto może być bazą do wielu dań obiadowych i kolacyjnych. Zaraz po przepisie na placek rabarbarowy można powoli szykować inne nowalijki. Fasolka szparagowa z bułka tartą jest najpyszniejsza. Zapraszam po wszystkie przepisy.