Ciasto budyniowe na oleju

Ciasto budyniowe na oleju

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto budyniowe z olejem. Ciasto zawiera w składzie dużo jajek oraz proszek budyniowy. Ma przyjemną, puszystą konsystencję. Nie zawiera masła, więc zrobienie go wychodzi znacznie taniej.

Gorąco polecam również pyszną babkę budyniową oraz sernik gotowany budyniowy :-)

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na ciasto

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe - 2 x 40 g proszek bez cukru
  • szklanka oleju roślinnego - 250 ml
  • 6 średnich jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na lukier mango

  • 3 łyżki gęstej pulpy z mango
  • pół szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

CIASTO
Do małej miski przesiej proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do większej miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puch. Stopniowo, cienką strużką wlewaj olej - ciągle ubijaj masę mikserem. 

Do kremu jajecznego dodawaj po jednej łyżce mieszankę mączną. Miksuj ciasto na małych obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy (u mnie 20/30 cm) wysmarowanej olejem  wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce z grzaniem góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 40 minutach ciasto powinno być już gotowe. Sprawdź je drewnianym patyczkiem. 

Po wyłączeniu pieca, lekko uchyl drzwiczki. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto.

LUKIER
Pulpę z mango (z puszki lub zblendowany miąższ z dojrzałego owocu) umieść w rondelku. Dodaj cukier puder. Całość podgrzewaj na minimalnej mocy palnika. Cały czas mieszaj lukier i rozcieraj go łyżką. Nic się nie stanie, jeśli lukier się lekko zagotuje. Po kilku minutach zdejmij lukier z palnika i odstaw go do przestudzenia. Powinien być już gładki. 

Gdy ciasto przestygnie, można je polukrować i posypać świeżo startą skórką z pomarańczy lub z cytryny. 

Ciasto budyniowe na oleju, 1

Ciasto budyniowe na oleju, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (49 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/18613
Reklama

Komentarze

2017-10-24 12:12
Ale pięknie wyrośnięte! :D
2017-11-16 12:47
Ale pyszności. Muszę koniecznie wypróbować.
2018-02-25 14:54
Robiłem wszystko według przepisu i ciasto po wystudzeniu jest twardawe
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 15:12
Jakiej formy użyłeś? Ciasto mogło być tylko pieczone trochę za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze (za blisko grzałki).
2018-02-25 15:19
Piekłem w formie troszkę większej , w czasie dodawania mąki ciasto zaczęło robić się bardzo gęste , czy dodałem za dużo mąki ???
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 15:21
Mogłeś dać również z dużo mąki. Dodatkowo ciasto pieczone w większej formie będzie się piekło krócej.
2018-02-25 15:27
Czyli musztarda po obiedzie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 19:42
Do kawy będzie dobre 👍

Ciasto ucierane z olejem i budyniem

Ciasta ucierane są proste i szybkie do zrobienia. To takie idealne ciasta do kawy i herbaty. Ciasto na oleju z proszkiem budyniowym robi się błyskawicznie. Nie bez powodu nazywa się je "ciastem last minute". Ciasto bez masła, bez margaryny.. za to z olejem, który zawsze każdy ma w domu.

Szybkie ciasto na oleju

Co prawda nie jest to przepis na ciasto ucierane z jabłkami i budyniem, jednak jeśli masz ochotę, to śmiało możesz do niego wkroić kawałki jabłek. Inne super połączenie, to ciasto na oleju z budyniem i brzoskwiniami. Tutaj jednak zawsze wygrywa przepis na sernik z brzoskwiniami. A po więcej przepisów na super ciasta zapraszam do mnie na kategorię przepisy na ciasta i torty :-)