Ciasto budyniowe
Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto budyniowe z olejem. Ciasto zawiera w składzie dużo jajek oraz proszek budyniowy. Ma przyjemną, puszystą konsystencję. Nie zawiera masła, więc zrobienie go wychodzi znacznie taniej.
Gorąco polecam również przepisy babka budyniowa oraz sernik gotowany z budyniem :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe - 2 x 40 g proszek bez cukru
- szklanka oleju roślinnego - 250 ml
- 6 średnich jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na lukier mango
- 3 łyżki gęstej pulpy z mango
- pół szklanki cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto na oleju
CIASTO
Do małej miski przesiej proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do większej miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puch. Stopniowo, cienką strużką wlewaj olej - ciągle ubijaj masę mikserem.
Do kremu jajecznego dodawaj po jednej łyżce mieszankę mączną. Miksuj ciasto na małych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy (u mnie 20/30 cm) wysmarowanej olejem wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce z grzaniem góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 40 minutach ciasto powinno być już gotowe. Sprawdź je drewnianym patyczkiem.
Po wyłączeniu pieca, lekko uchyl drzwiczki. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto.
LUKIER
Pulpę z mango (z puszki lub zblendowany miąższ z dojrzałego owocu) umieść w rondelku. Dodaj cukier puder. Całość podgrzewaj na minimalnej mocy palnika. Cały czas mieszaj lukier i rozcieraj go łyżką. Nic się nie stanie, jeśli lukier się lekko zagotuje. Po kilku minutach zdejmij lukier z palnika i odstaw go do przestudzenia. Powinien być już gładki.
Gdy ciasto przestygnie, można je polukrować i posypać świeżo startą skórką z pomarańczy lub z cytryny.
Smacznego :-)