Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Bardzo puszyste i niesamowicie mięciutkie bułeczki z czekoladą w środku. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem z czekolady gorzkiej, deserowej, mlecznej, czy nawet białej. 

- przepis krok po kroku
- bez szykowania rozczynu
- bułeczki na drożdżach świeżych lub suszonych
- tylko kilka niezbędnych i łatwo dostępnych składników

Czas przygotowania: 30 minut
Czas czas wyrastania łącznie: 2 godziny
Czas pieczenia bułeczek: 20 minut
Ilość porcji: 8 dużych bułeczek

Kaloryczność kcal: 280 w 1 bułeczce

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • niecałe pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
  • 2 żółtka małych lub średnich jajek
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 4 pełne łyżki cukru - 70 g
  • 20 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
  • około 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej - 8 kafelków
  • do posmarowania bułek przed pieczeniem: odrobina mleka i żółtka

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, mleko oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. 

Z podanej ilości składników wychodzi osiem dużych drożdżowych bułeczek. 
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 20 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem drożdżówek z czekoladą polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki. W treści przepisu podaję czasem zamienniki oraz porady dotyczące składników oraz ich ilości, czy też kolejności wykonywania poszczególnych czynności z przepisu. Zapraszam!

Bułeczki z czekoladą, 1

Bułeczki z czekoladą, 2

Drożdżówki z czekoladą

Do tych bułeczek nie szykują rozczynu. Zatem do miski wsypa dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również cztery, pełne łyżki cukru, czyli około 70 gramów cukru. Dodaj też dwa żółtka małych lub średnich jajek oraz 50 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.

Bułeczki z czekoladą, 3

Do szklanki wlej trochę mniej, czyli około 120 ml mleka. Mleko polecam wcześniej lekko podgrzać do temperatury nie wyższej niż 30-35 stopni. Do mleka wsyp 7 gramów drożdży suszonych lub też dodaj 20 gramów drożdży świeżych. Bardzo dokładnie wymieszaj mleko i drożdże, by powstał Ci jednolity płyn. Mleko z drożdżami wlej do miski z resztą składników. 

Porada: Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel olejku pomarańczowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej. 
Bułeczki z czekoladą, 4

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. 
Bułeczki z czekoladą, 5

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60-90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.
Bułeczki z czekoladą, 6

Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na osiem równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kształtną kulkę. 
Bułeczki z czekoladą, 7

Przygotuj sobie czekoladę. Ja wybrałam czekoladę gorzką 70 %, ale możesz też sięgnąć po czekoladę deserową, mleczną lub też białą. Na jedną bułeczkę przypada 1-2 kafelków czekolady. Kawałek czekolady wciśnij delikatnie w środek bułeczki.  
Bułeczki z czekoladą, 8

Zamknij szczelnie czekoladę w cieście a bułeczkę odwróć na drugą stronę. W ten sam sposób umieść kawałki czekolady w każdej bułce. 

Porada: Zamiast czekolady możesz też zamknąć wewnątrz bułki łyżeczkę gęstej marmolady. Musisz wówczas najpierw wykonać małą dziurkę na środku (tak samo, jak przy kluskach śląskich) a następnie w utworzonym zagnębieniu umieścić marmoladę. Na koniec zamykasz bułeczkę i odwracasz na drugą stronę. 
Bułeczki z czekoladą, 9

Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi spore odstępy, ponieważ bułeczki mocno wyrastają. Bułeczki odstaw do wyrastania na przynajmniej 30 minut. 

Po tym czasie każdą bułeczkę posmaruj delikatnie mieszanką mleka i żółtka (wystarczy odrobinka). Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu, bułeczki są błyszczące. 
Bułeczki z czekoladą, 10

Bułeczki czekają a Ty zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 170-175 stopni. Gotową blaszkę z bułeczkami z czekoladą umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Drożdżówki z czekoladą piecz tak do 20 minut. Upieczone bułeczki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na 10 minut a następnie wyjmij blaszkę z bułeczkami. 
Bułeczki z czekoladą, 11

Bułeczki z czekoladą, 12

Bułeczki z czekoladą, 13

Jakie jest Twoje ulubione nadzienie do drożdżowych bułeczek?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (160 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bułeczki z czekoladą

Zapraszam po jedne z najbardziej puszystych i delikatnych bułeczek na drożdżach, jakie można znaleźć na moim blogu Kulinarnym. Te właśnie bułeczki drożdżowe z czekoladą szykuję dosłownie z kilku składników. Są to jednak najwyższej jakości składniki. Sięgam bowiem po prawdziwe masło, pełnotłuste mleko oraz dobrej jakości drożdże i mąkę. Nie zapominając o jajkach od szczęśliwej kurki oraz o najlepszej czekoladzie z dużą zawartością kakao oraz masła kakaowego. Aby zrobić bułeczki z czekoladą wybieram zazwyczaj czekoladę gorzką 70 % . Czasem jednak decyduję się też na czekoladę mleczną lub nawet białą. Tak naprawdę drożdżówki z czekoladą można nadziewać dowolną czekoladą. Jeśli zastanawiasz się ile możesz dać czekolady, to napiszę, że minimum jeden kafelek o wadze 5-6 gramów. Jeśli zatem dasz dwa kafelki, to bułeczki z czekoladą wyjdą tak samo pyszne. Będą miały wtedy więcej nadzienia.

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Moja pyszne drożdżówki z czekoladą szykuję na specjalne życzenie dzieci. Czasem piekę je również na przyjęcia urodzinowe oraz na imprezy w plenerze, ponieważ są to bułeczki z czekoladą, do którym nie używam lukrów, ani kruszonki. Idealnie zatem pakują się do koszyka i nic nie brudzą. Bułeczki z czekoladą to tylko sugestia na nadzienie. Jeśli zatem zastanawiasz się nad tym, czy możesz je nadziać dżemem lub marmoladą, to napiszę, że tak - śmiało możesz tak zrobić. Moje pyszne drożdżówki z czekoladą możesz przygotować zarówno na drożdżach świeżych, jak i na drożdżach suszonych. Gorąco polecam Ci też inne moje wypieki z udziałem drożdży. Przepyszne i bardzo proste do zrobienia jest moje ciasto drożdżowe z najlepszą kruszonką. Jeśli zaś planujesz pyszne śniadanie dla swoich dzieci, to polecam Ci puchate i smakowite racuszki drożdżowe, które możesz podać z syropem lub też z dżemem lub świeżymi owocami. Dla tych, co lubią wszelkie zakręcone wypieki ze słodkim nadzieniem mam też przepis na najpyszniejsze rogaliki drożdżowe. Te rogaliki również można dowolnie nadziewać.. także czekoladą.