Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady

Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Uwierzcie mi, że to będą najdelikatniejsze, najbardziej naturalne w smaku drożdżówki jakie piekliście i jedliście. Idealne ciasto, świeże i pachnące owoce i domowy lukier z białą czekoladą, który pasuje tu idealnie!

Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne dla każdego. Drożdże świeże będą najlepsze do tych drożdżówek, jednak suszone instant ewentualnie też dadzą radę. Użyj wówczas 7 gramową paczuszkę. 

Ten drożdżówki są jednym z moich Hitów tego roku :-)

Zapraszam!

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka jajek
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 24-30 świeżych truskawek
  • lukier z białą czekoladą do polania

Przygotuj sobie wszystkie składniki. Warto mieć od razu wszystko odmierzone. Polecam lekko podgrzać mleko oraz rozpuścić w rondelku masło, a żółtka jajek wyjąć wcześniej z lodówki. Z białek polecam upiec blaty bezowe czy też piankowe obłoczki :-)

Zacznij od zaczynu z drożdży
Nawet jeśli używasz drożdży suszonych, polecam zrobić z nich najpierw zaczyn. Bardzo często suszone drożdże nie rozpuszczają się łatwo w cieście i są długo widoczne. 
Do szklanki wkrusz lub wsyp drożdże. Dodaj jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i łyżkę mleka (wszystkie składniki uszczknij z odmierzonych wcześniej porcji do ciasta). Całość dobrze razem rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce. Możesz szklankę zakryć ręcznikiem papierowym. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę.

Ciasto
W sporej misce umieść 2 szklanki mąki (minus łyżka z zaczynu), 2 łyżki cukru, 3 żółtka, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz zaczyn. Ciasto wyrabiaj 3-4 minuty aż zamieni się w lśniącą, gładką i elastyczną kulę. 
Ciasto przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia na całą godzinę.

Po tym czasie kula podwoi swoją objętość :-) Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozciągnij i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj kulkę i umieść na papierze w równych, sporych odstępach. Możesz delikatnie oprószyć kule mąką, by nie przywarły do ręcznika, którym należy je przykryć do ponownego wyrastania. Odstaw bułeczki tak samo jak kulę ciasta, tym razem już tylko na 30 minut.

Ostatnim etapem jest nagrzewania pieca do temperatury 200 stopni i układania truskawek w bułeczkach. W każdej bułce zrób delikatnie wgłębienie na środku, by powstało gniazdko. Umyte, osuszone truskawki bez szypułek układaj po 3-4 w każdej drożdżówce. Ja użyłam bardzo dużych truskawek. Nie obawiaj się soku i jego wypływania. Ciasto wyrośnie mimo to, a syrop który gdzieniegdzie spłynie po drożdżówce jest pyszny :-) Jeśli jednak masz obawy, to przed ułożeniem truskawek możesz w zagłębienia wsypać odrobinę kaszy manny lub bułki tartej - ja tego nie robię. 

Drożdżówki umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 20-22 minut. Możesz je od razu wyjąć z pieca. Każdą sztukę przenieś na kratę do wystudzenia i lukrowania.

Ja użyłam domowego lukru z białą czekoladą. Zrobiłam go w trakcie pieczenia drożdżówek. Jest prosty, pyszny i idealnie pasuje do ciasta drożdżowego i truskawek. Tutaj przepis na uniwersalny lukier z białą czekoladą

drozdzowki-z-truskawkami-i-lukrem-z-bialej-czekolady-1

drozdzowki-z-truskawkami-i-lukrem-z-bialej-czekolady-2

drozdzowki-z-truskawkami-i-lukrem-z-bialej-czekolady-3

drozdzowki-z-truskawkami-i-lukrem-z-bialej-czekolady-4

Smacznego!
 

Candy Pandas
2017-06-09 13:00
One wyglądają tak pysznie, że nawet brak kruszonki nam nie przeszkadza :D