Drożdżowe gniazdka z kiwi

Drożdżowe gniazdka z kiwi

Zgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 24 sztuki

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka jaj
  • pół szklanki cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki miękkiego masła - 100 g
  • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g

Dodatkowo:
mały słoik dowolnego dżemu lub powideł.

Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem bułeczek.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków.

Wszystkie składniki oprócz dżemu umieść w misce. Wymieszaj dobrze ręcznie lub mikserem z hakami.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i ręcznie rozciągnij. Podziel na 20-24 równych kawałków. Każdy rozciągnij, zroluj i połącz oba koce. Po środku powstanie wgłębienie. Umieść w nim łyżkę dżemu. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bułeczki w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piecz 20-25 minut w dwóch partiach, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Jeśli masz termoobieg możesz piec bułki razem na dwóch blaszkach, jedna pod drugą.

Drożdżowe gniazdka z kiwi, 1

Drożdżowe gniazdka z kiwi, 2

Drożdżowe gniazdka z kiwi, 3

Dżem z kiwi
Aby zrobić nadzienie do bułeczek wystarczy miąższ z 5 owoców kiwi umieścić w rondelku z trzema łyżkami cukru oraz sokiem z jednaj limonki. Gotować/smażyć bez przykrycia do 10 minut na małej mocy palnika. Mieszać co kilka minut. Ostudzić.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13652

Komentarze

2016-11-22 12:23
Śliczne, a dżem kiwi dodaje im uroku.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-22 13:38
Dziękuję.
2016-11-22 12:32
Wyglądają obłędnie :D Już wiem co będę piekła w weekend - tylko zrobię je standardowo z dżemem truskawkowym, bo ostatnio takowy za mną chodzi ;) Myślisz, że wyjdą równie dobre jeśli zwykle mleko zastąpię roślinnym, bo zwykłe niestety mi nie służy :( ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-22 13:38
Tak, śmiało możesz użyć ryżowego, sojowego, migdałowego..
Haha a myślałyśmy na początku, że to cebularze xD xD Ale skoro na słodko z kiwi to dla nas tylko lepiej :D