Drożdżowe gniazdka z kiwi
Zgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: około 24 sztuki
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka jaj
- pół szklanki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- pół kostki miękkiego masła - 100 g
- jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
Dodatkowo:
mały słoik dowolnego dżemu lub powideł.
Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem bułeczek.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia pianek jak desery piankowe.
Wszystkie składniki oprócz dżemu umieść w misce. Wymieszaj dobrze ręcznie lub mikserem z hakami.
Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i ręcznie rozciągnij. Podziel na 20-24 równych kawałków. Każdy rozciągnij, zroluj i połącz oba koce. Po środku powstanie wgłębienie. Umieść w nim łyżkę dżemu.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bułeczki w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piecz 20-25 minut w dwóch partiach, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Jeśli masz termoobieg możesz piec bułki razem na dwóch blaszkach, jedna pod drugą.
Dżem z kiwi
Aby zrobić nadzienie do bułeczek wystarczy miąższ z 5 owoców kiwi umieścić w rondelku z trzema łyżkami cukru oraz sokiem z jednaj limonki. Gotować/smażyć bez przykrycia do 10 minut na małej mocy palnika. Mieszać co kilka minut. Ostudzić.
Polecam sprawdź również drożdżowe ciasto z mleka w proszku.
Smacznego!