Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

To najbardziej uniwersalny przepis na bułeczki drożdżowe na słodko. Są maślane, puszyste, mleczne i bardzo, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na śniadanie, kolację. Możesz je zabrać do szkoły czy pracy.

Do ciasta przed wyrabianiem można dodać garść rodzynek lub kilka kropel esencji waniliowej lub śmietankowej. Możesz też dodać łyżeczkę cynamonu. A jeśli marzą Ci się puszyste pączki smażone, to zapraszam po najlepsze pączki z ziemniakami na drożdżach.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 22 minut
Liczba porcji: 12 bułeczek

Kaloryczność kcal: 260 w 1 bułeczce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 żółtka dużych jajek
  • szczypta soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: zaczyn - 15 minut + wyrastanie ciasta - 60 minut.
Kalorie policzone zostały bez glazury i bez dodatku cukru pudru. 

Bułeczki drożdżowe

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Z białek polecam zrobić blaty bezowe. Mleko lekko podgrzej a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odłóż do przestudzenia. Drożdże świeże możesz zastąpić dwiema saszetkami drożdży suchych, łącznie 14 gramów drożdży suchych. 

Moje uniwersalne bułeczki drożdżowe.. maślane, mleczne, pachnące! Świetne na weekendowe śniadanie. Cudowne dla dzieci do szkoły, czy dla Ciebie do pracy. Zapraszam do pieczenia.  

Bułeczki drożdżowe, 1

Bułeczki maślane

Bułeczki drożdżowe szykujemy w jednej misce. Wybierz zatem sporą miskę szklaną lub metalową. Wsyp dwie saszetki drożdży suchych lub wkrusz 50 gramów drożdży świeżych (w zależności od tego, jakich drożdży używasz). Dodaj też pięć łyżek cukru oraz cztery łyżki mąki pszennej, które zabierasz z odważonych 500 gramów mąki.

Tak, jeśli używasz drożdży suchych, to z nich również będziesz szykować buzujący zaczyn. Mimo, że teoretycznie nie ma takiej potrzeby, to suche drożdże łatwiej połączą się w ten sposób z reszta składników i będą lepiej pracować. 

Bułeczki drożdżowe, 2

Do miski wlej również całe mleko. Będzie to około 166 ml ciepłego mleka (temperatura mleka nie powinna przekraczać 30 stopni). Przy pomocy łyżki wymieszaj wszystkie składniki. Mąkę i drożdże rozetrzyj, by powstał jednolity, rzadki płyn. Zapewne zazwyczaj dajesz znacznie mniej mleka do zrobienia zaczyny na drożdżach, ale tutaj wlewamy całe ciepłe mleko.. tak ma być, wszystko się zgadza :)
Bułeczki drożdżowe, 3

Miskę z zaczynem przykryj ściereczką lub zakryj folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć, zgęstnieć i bardzo się spienić (w razie czego poczekaj jeszcze 10 minut). Miskę możesz też od razu włożyć do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Wówczas zaczyn szybciej zacznie pracować. Ta metoda sprawdza się szczególnie zimą, gdy w domu nie jest już tak ciepło.
Bułeczki drożdżowe, 4

Do miski z pieniącym się zaczynem dodaj niecałe 500 gramów mąki (bez 4 łyżek), roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz dwa żółtka jajek. Uwaga - masło można w ostateczności zastąpić też olejem roślinnym w tych samych proporcjach. 
Bułeczki drożdżowe, 5

Ciasto dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto drożdżowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj nawet 10 minut. Im dłużej, tym lepiej. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.
Bułeczki drożdżowe, 6

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Bułeczki drożdżowe, 7

Wyrośnięte ciasto na drożdżowe bułeczki wyłóż na czysty blat i podziel na dwanaście równych kawałków. Ciasto powinno ważyć około 1000 gramów, więc na jedną bułeczkę wypada około 83 gramów ciasta.

Ciasto nie powinno się kleić, więc nie ma potrzeby podsypywania mąką. Każdy kawałek uformuj w dłoniach w kulkę. Każdą kulkę kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między bułeczkami spore odstępy. Bułeczki drożdżowe już po uformowaniu zaczynają ponownie rosnąć.
Bułeczki drożdżowe, 8

Takie bułeczki są już gotowe do pieczenia. Możesz je jednak dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem. Możesz też do roztrzepanego jajka dodać trochę cukru trzcinowego lub też cukru waniliowego. 
Bułeczki drożdżowe, 9

Blaszkę z przygotowanymi do pieczenia bułeczkami drożdżowymi można od razu umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku i ustaw opcję grzania góra/dół. Bułeczki piecz około 22 minut. Bułeczki drożdżowe można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. 
Bułeczki drożdżowe, 10

Puszyste bułeczki drożdżowe smakują cudownie popijane ciepłym mlekiem. Po upieczeniu można je jeść bez żadnych dodatków. Możesz jednak oprószyć je cukrem pudrem, oblać czekoladą lub wysmarować lukrem, ponieważ nie są bardzo słodkie. Polecam lukier cytrynowy, chociaż tym razem zostałam tylko przy cukrze pudrze. 
Bułeczki drożdżowe, 11

Bułeczki drożdżowe, 12

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1598 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bułeczki drożdżowe

Moje ulubione bułeczki drożdżowe na słodko, które można przygotować na wiele sposobów, a raczej na wiele smaków. Przepis jest łatwy ponieważ wszystko szykujesz w jednej misce. Do zaczyny dodajesz resztę składników i wszystko wyrabiasz na gładkie ciasto. Do ciasta na bułeczki drożdżowe przed wyrastaniem można też dodać rodzynki i upiec babuszki, czyli bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Możesz też dodać trochę ulubionej esencji np. waniliowej lub też olejek migdałowy, czy arakowy. ciekawy pomysłem jest dodanie do ciasta odrobiny cynamonu. Super pyszne i delikatne są moje ukochane drożdżówki z jabłkiem, które piekę często na wycieczki piesze lub rowerowe. 

Bułeczki maślane

Moje słodkie bułeczki drożdżowe zawsze szykuję z mlekiem i z masłem. Można je jednak upiec również z olejem. Dajesz tyle samo oleju, co roztopionego masła. Twoje bułeczki drożdżowe będą smakowały wówczas bardzo podobnie. Z olejem zamiast masła bułki słodkie na drożdżach dłużej zachowują świeżość. Nie mają jednak zapachu i smaku prawdziwego masła. Z tego uniwersalnego ciasta na bułeczki drożdżowe możesz śmiało zrobić drożdżówki z owocami. Możesz też zamknąć w cieście ulubioną marmoladę lub kostkę czekolady.

Zobacz też mój przepis na ciasto na maślance