Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami

Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym, czyli malinianki to bułeczki, które trzeba upiec latem. Te drożdżówki z malinami uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. 

Drożdżówki z malinami są wspaniałe do zaprania na każdy piknik!

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 20 bułeczek

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka jaj i jedno całe jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • nasionka z jednej laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 3 łyżki cukru
  • saszetka suszonych drożdży - 7 g lub 30 g świeżych
  • 300 g malin

Mało oraz jajko i żółtka wyjmij wcześniej z lodówki.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Malinianki, to takie delikatne bułeczki drożdżowe ze świeżymi malinami w środku. Te drożdżówki są bardzo podobne do wszystkim znanych jagodzianek. Cudownie smakują polane domowym lukrem malinowym

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami, 1

Malinianki

Drożdże, cukier i mleko umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie "pracować". Po zamieszaniu łyżką rozczyn/zaczyn powinien się pienić, jak tabletka musująca.

Jajo, żółtka oraz miękkie masło, wanilię, i mąkę dodaj do zaczynu drożdżowego. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Będzie one jednak nadal lepkie. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Obsyp ciasto z wierzchu odrobiną mąki i wyjmij z miski. Połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 20 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek. Na środek każdej bułki kładź po 1-3 malin. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Formę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut.

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami, 2

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami, 3

Po ostygnięciu bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem malinowym.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12559
Reklama

Komentarze

2016-07-10 12:25
Wyglądają przepysznie:) mk
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-10 12:35
Dzięki Anito.. zachęcam do upieczenia :-)
2016-07-10 12:33
Wyglądają smakowicie i dość łatwe w przygotowaniu. Ślinka mi cieknie :).
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-10 12:35
Zapraszam do pieczenia Aniu!
2016-07-10 16:39
O rany jak ja kocham takie bułeczki, jutro kupuje maliny i biorę się do roboty :)))
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-11 08:09
Smacznego!
2016-07-10 21:28
pyszne sezonowe bułeczki :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-11 08:09
Dziękuję Aniu!
2016-07-11 09:14
Łooo matko jakie wspaniałe! Aż mi ślinka cieknie! Przypomniało mi się, że jak byłam dzieckiem to moja mama robiła podobne, tylko, że z jagodami. Uwielbiałam ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-11 09:23
Zachęcam do samodzielnego upieczenia :-)
2016-07-11 09:56
Boskie muszą być :) Mniam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-11 13:25
Dziękuję i polecam.
2016-07-11 21:47
Robię takie bułeczki, ale z wytrawnym nadzieniem. Moja córka uwielbia!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-12 08:20
Ciasto drożdżowe ma tyle zastosowań i możliwości.. Jakie nadzienie stosujesz? U mnie lubią pieczarkowe, z suszonymi pomidorami..
Zawsze lubimy się wgryzać w taką bułę aby dotrzeć jak najszybciej do nadzienia :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-12 14:27
:-)
2016-07-12 16:57
Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-12 18:04
Zapraszam do pieczenia :-)
2017-08-07 19:34
Pani Aniu, czy można je zamrozić? A jeśli tak to surowe czy już upieczone?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-08 09:22
Pani Martyno, mrozić lepiej przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe jeszcze przed wyrastaniem. Potem wyjąć i czekać aż naturalnie się rozmrozi, temperatura wewnątrz się wyrówna i zaczną wyrastać. Potem piec ;-)
2018-06-18 15:00
Siedzą w piekarniku.. Tylko mąki więcej mi poszło bo lepily się strasznie.. No zobaczymy ☺
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-06-19 20:11
Ciasto zrobione i leżakuje w lodówce do jutra. Jak ma się małego urwisa to trzeba robić na raty 😂 ogólnie to lubię tak robić drożdżowe ciasto. Spokojnie wyrośnie przez noc a na drugi dzień mniej roboty 😜👌❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-19 20:39
Brawo dla Ciebie!! Jestem pewna, że wyjdą super bułeczki drożdżowe z malinami. 🌼
2018-07-04 14:29
A my wersja zmodyfikowana. Bez mleka i z jagodami 🙂
Pachną cudownie. Właśnie muszą troszkę wystudzić się na podwieczorek 😍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-04 18:23
Bardzo smakowite malinianki! 🙂😍

Bułeczki drożdżowe z malinami

Wspaniałe bułki drożdżowe z malinami, zwane też ostatnio malinianki. Jeśli znasz i lubisz jagodzianki, to i malinianki Ci powinny posmakować. Są niezwykle delikatne i pyszne! Jeśli lubisz bardziej słodkie wypełnienie, to możesz maliny obsypać cukrem. Jeśli tylko mam bardzo słodkie maliny, to tego nie robię. Bułeczki drożdżowe z malinami robię bardzo często latem. W wakacje malinianki są wspaniałe do spakowania na wycieczkę czy na piknik. 

Malinianki

Bardzo lubię piec ciasto drożdżowe z rodzynkami, ale i te drobne bułeczki drożdżowe z malinami przypadły mi niezwykle do gustu. Zazwyczaj używam do nich lukru malinowego, by dopełnić ten prawdziwie malinowy smak. Zapraszam też po przepis na jagodzianki oraz przepis na lukier malinowy a także po inne moje przepisy na domowe ciasta