Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami

Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym, czyli malinianki to bułeczki, które trzeba upiec latem. Te drożdżówki z malinami uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. 

Drożdżówki z malinami są wspaniałe do zaprania na każdy piknik!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 20 bułeczek

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka jaj i jedno całe jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • nasionka z jednej laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 3 łyżki cukru
  • saszetka suszonych drożdży - 7 g lub 30 g świeżych
  • 300 g malin

Mało oraz jajko i żółtka wyjmij wcześniej z lodówki.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Malinianki, to takie delikatne bułeczki drożdżowe ze świeżymi malinami w środku. Te drożdżówki są bardzo podobne w przygotowaniu jak jagodzianka. Cudownie smakują polane domowym lukrem malinowym

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami, 1

Malinianki

Drożdże, cukier i mleko umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie "pracować". Po zamieszaniu łyżką rozczyn/zaczyn powinien się pienić, jak tabletka musująca.

Jajo, żółtka oraz miękkie masło, wanilię, i mąkę dodaj do zaczynu drożdżowego. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Będzie one jednak nadal lepkie. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Obsyp ciasto z wierzchu odrobiną mąki i wyjmij z miski. Połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 20 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek. Na środek każdej bułki kładź po 1-3 malin. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Formę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut.

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami, 2
Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami, 3

Po ostygnięciu bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem malinowym.
Smacznego!
Średnia 4.7 / 5 (128 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułeczki drożdżowe z malinami

Wspaniałe bułki drożdżowe z malinami, zwane też ostatnio malinianki. Jeśli znasz i lubisz jagodzianki, to i malinianki Ci powinny posmakować. Są niezwykle delikatne i pyszne! Jeśli lubisz bardziej słodkie wypełnienie, to możesz maliny obsypać cukrem. Jeśli tylko mam bardzo słodkie maliny, to tego nie robię. Bułeczki drożdżowe z malinami robię bardzo często latem. W wakacje malinianki są wspaniałe do spakowania na wycieczkę czy na piknik. 

Malinianki

Bardzo lubię piec ciasto babka drożdżowa wilgotna, ale i te drobne bułeczki drożdżowe z malinami przypadły mi niezwykle do gustu. Zazwyczaj używam do nich lukru malinowego, by dopełnić ten prawdziwie malinowy smak. Zapraszam też po przepis na jagodzianki oraz przepis na lukier malinowy a także po inne moje przepisy na domowe ciasta