Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami

Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami

Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym ;-)

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 3 x 20-30 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość bułeczek: 20 sztuk

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej - 2,5 szklanki
• 2 żółtka jaj i jedno całe jajko
• 60 g miękkiego masła - dwie pełne łyżki
• nasionka z jednej laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

• szklanka ciepłego mleka - 250 ml
• 3 łyżki cukru
• saszetka suszonych drożdży - 7 g  lub 30 g świeżych

• 300 g malin


Mało oraz jajko i żółtka wyjmij wcześniej z lodówki.

Drożdże, cukier i mleko umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie "pracować". Po zamieszaniu łyżką rozczyn/zaczyn powinien się pienić, jak tabletka musująca :-)

Jajo, żółtka oraz miękkie masło, wanilię, i mąkę dodaj do zaczynu drożdżowego. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Będzie one jednak nadal lepkie. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Obsyp ciasto z wierzchu odrobiną mąki i wyjmij z miski. Połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 20 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek. Na środek każdej bułki kładź po 1-3 malin. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Formę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut.


malinianki-buleczki-drozdzowe-z-malinami-1

malinianki-buleczki-drozdzowe-z-malinami-2

malinianki-buleczki-drozdzowe-z-malinami-3

Po ostygnięciu bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem malinowym z tego przepisu.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Anita M
2016-07-10 12:25
Wyglądają przepysznie:) mk
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-10 12:35
Dzięki Anito.. zachęcam do upieczenia :-)
user pic
Anna
2016-07-10 12:33
Wyglądają smakowicie i dość łatwe w przygotowaniu. Ślinka mi cieknie :).
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-10 12:35
Zapraszam do pieczenia Aniu!
user pic
Patrycja Janicka
2016-07-10 16:39
O rany jak ja kocham takie bułeczki, jutro kupuje maliny i biorę się do roboty :)))
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-11 08:09
Smacznego!
user pic
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-07-10 21:28
pyszne sezonowe bułeczki :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-11 08:09
Dziękuję Aniu!
user pic
Agata
2016-07-11 09:14
Łooo matko jakie wspaniałe! Aż mi ślinka cieknie! Przypomniało mi się, że jak byłam dzieckiem to moja mama robiła podobne, tylko, że z jagodami. Uwielbiałam ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-11 09:23
Zachęcam do samodzielnego upieczenia :-)
user pic
super dzieciaczki
2016-07-11 09:56
Boskie muszą być :) Mniam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-11 13:25
Dziękuję i polecam.
user pic
Larte
2016-07-11 21:47
Robię takie bułeczki, ale z wytrawnym nadzieniem. Moja córka uwielbia!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-12 08:20
Ciasto drożdżowe ma tyle zastosowań i możliwości.. Jakie nadzienie stosujesz? U mnie lubią pieczarkowe, z suszonymi pomidorami..
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-07-12 13:03
Zawsze lubimy się wgryzać w taką bułę aby dotrzeć jak najszybciej do nadzienia :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-12 14:27
:-)
user pic
OCHASIA DIY
2016-07-12 16:57
Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-12 18:04
Zapraszam do pieczenia :-)
user pic
Martyna P.
2017-08-07 19:34
Pani Aniu, czy można je zamrozić? A jeśli tak to surowe czy już upieczone?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-08 09:22
Pani Martyno, mrozić lepiej przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe jeszcze przed wyrastaniem. Potem wyjąć i czekać aż naturalnie się rozmrozi, temperatura wewnątrz się wyrówna i zaczną wyrastać. Potem piec ;-)