Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami
Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym, czyli malinianki to bułeczki, które trzeba upiec latem. Te drożdżówki z malinami uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli.
Drożdżówki z malinami są wspaniałe do zaprania na każdy piknik!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 20 bułeczek
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka jaj i jedno całe jajko
- 60 g miękkiego masła
- nasionka z jednej laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
- szklanka ciepłego mleka - 250 ml
- 3 łyżki cukru
- saszetka suszonych drożdży - 7 g lub 30 g świeżych
- 300 g malin
Mało oraz jajko i żółtka wyjmij wcześniej z lodówki.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Malinianki, to takie delikatne bułeczki drożdżowe ze świeżymi malinami w środku. Te drożdżówki są bardzo podobne w przygotowaniu jak jagodzianka. Cudownie smakują polane domowym lukrem malinowym.
Malinianki
Drożdże, cukier i mleko umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie "pracować". Po zamieszaniu łyżką rozczyn/zaczyn powinien się pienić, jak tabletka musująca.
Jajo, żółtka oraz miękkie masło, wanilię, i mąkę dodaj do zaczynu drożdżowego. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Będzie one jednak nadal lepkie. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Obsyp ciasto z wierzchu odrobiną mąki i wyjmij z miski. Połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 20 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.
Spłaszcz lekko na placek. Na środek każdej bułki kładź po 1-3 malin. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Formę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut.
Po ostygnięciu bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem malinowym.
Smacznego!