Pampuszki
Domowe pampuszki drożdżowe to bardzo ciekawy pomysł na pyszne bułeczki, które można podać na wiele sposobów. Takie pampuszki podaję często do barszczu ukraińskiego, ale nie tylko.
- urocze bułeczki na drożdżach
- super pomysł na śliczną przekąskę
- wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia bułeczek: 25 minut
Liczba porcji: 19 bułeczek
Kaloryczność kcal: 70 w 1 bułeczce
Dieta: wegetariańska
Składniki na pampuszki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 żółtka średnich jajek
- 150 ml mleka - około 3/5 szklanki
- 1 łyżka oleju
- pół płaskiej łyżeczki cukru
- szczypta soli
Składniki na sos ziołowy
- 2 łyżki oleju, oliwy lub masła
- łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku - około 4 g
- szczypta soli
Pampuszki drożdżowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Naczynie do upieczenia bułeczek: niska forma o średnicy zewnętrznej 25 cm.
Z podanej ilości składników wychodzi 19 bułeczek o średnicy około 6-7 cm po upieczeniu.
Pieczenie: 185 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 25 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem pampuszków polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki.

Pampuszki przepis
Do tego przepisu zazwyczaj nie robię rozczynu, ponieważ używam drożdży instant. Zatem do miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Dodaj również pół płaskiej łyżeczki cukru oraz sporą szczyptę soli i około 5 gramów drożdży instant. Będzie to mała, nieczubata łyżeczka. Teraz pora na "mokre" składniki. Do miski wlej 150 ml lekko tylko ciepłego mleka, czyli około 3/5 szklanki, dorzuć dwa żółtka średniej wielkości jajek i wlej łyżkę oleju lub oliwy (ewentualnie roztopionego masła).
Porada: Jeśli masz drożdże świeże, to potrzebujesz nie więcej niż 15 gramów takich drożdży. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w osobnym, niedużym naczynku umieść razem: 15 gramów drożdży świeżych; łyżkę mąki; pół płaskiej łyżeczki cukru; 4 łyżki mleka. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut albo na dłużej. Rozczyn ma zacząć buzować. Taki rozczyn dodajesz potem do miski z pozostałymi składnikami.

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, ale pamiętaj, że ma to trwać dość długo.
Jeśli wyrobione ciasto trochę Ci się klei, to wystarczy obsypać je odrobiną mąki i wyjąć z naczynia. Dalej tylko uformować kulę i będzie idealnie :)
Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 60 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) lub czekaj cierpliwie nawet do 90 minut.

Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat. Jeśli ciasto jest lekko klejące, to posyp je odrobiną mąki również od góry. Ciasto podziel na w miarę równe kawałki o wadze około 25 gramów. Każdy kawałek ciasta bardzo dokładnie uformuj w dłoniach na kształt idealnej kulki. Jeśli ciasto nie będzie gładkie, to w miejscach nierówności może popękać w trakcie pieczenia.
Kuleczki ciasta układaj obok siebie w lekko natłuszczonym od środka naczyniu. U mnie była to ceramiczna forma do tarty o średnicy zewnętrznej 25 cm. Formę posmarowałam od środka odrobiną masła. Formę z pampuszkami przykryj czystą ściereczką bawełnianą, by spokojne wyrastały przez 20 minut (lub w razie potrzeby trochę dłużej).

W połowie wyrastania bułeczek można już zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wyrośnięte bułeczki można przed umieszczeniem w piecu posmarować odrobiną białka (dwa białka zostały Ci z szykowania ciasta).

Formę z pampuszkami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. 185 stopni z pieczeniem góra/dół. Pampuszki piecz tak około 25 minut. Powinny jeszcze urosnąć i ładnie się od góry zarumienić.
W trakcie pieczenia pampuszków przygotuj sobie sosik koperkowy. Wystarczy, że w małej miseczce wymieszasz razem: dwie łyżki oleju, oliwy lub roztopionego masła; szczyptę soli; łyżkę świeżo siekanego koperku, natki pietruszki lub nawet oregano; mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
Upieczone pampuszki można od razu wyjąć z piekarnika. Na jeszcze gorące pampuszki wyłóż całą papkę z oleju, koperku i czosnku. Mieszankę rozprowadź po wszystkich bułeczkach, by od razu w nie wsiąkła. W sezonie polecam też siekany czosnek niedźwiedzi zamiast koperku lub natki pietruszki.


Pampuszki podawaj do barszczu lub też nawet jako samodzielną przekąskę. Takie odrywane bułeczki można jeść na śniadanie lub na podwieczorek z dodatkiem ulubionego serka puszystego. Sprawdzą się na każdym przyjęciu i zupełnie bez okazji.
Warto wiedzieć, że można je też upiec i podać na słodko. Aby to zrobić do ciasta dajemy nie pół płaskiej łyżeczki cukru a trzy pełne łyżki cukru. Zamiast polewy koperkowej oblewamy pampuszki gorącą czekoladą lub ulubionym lukrem. Jaka wersja bardziej Ci się podoba?
Zobacz też mój przepis na puszyste rogale oraz delikatne langosze. Polecam też wspaniałe gruzińskie chaczapuri.
Jeśli zaś szukasz przepisu na drożdżowe bułeczki na parze, to zapraszam po bardzo dokładnie opisany przepis na domowe pampuchy.
Smacznego.