Bułeczki drożdżowe z dżemem
Bułeczki drożdżowe z dżemem w środku są tak proste do zrobienia i tak pyszne, że musisz je upiec. Mój przepis sprawdzi się nawet u osób, które bardzo rzadko lub wcale nie pieką.
- bez szykowania rozczynu
- z drożdży świeżych lub suszonych instant
- można dać do środka dowolny, ulubiony dżem
Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia bułeczek: 22 minut
Liczba porcji: 10 sporych bułeczek
W 1 bułeczce:
Wartość energetyczna
340 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej np. luksusowej typ. 550
- 35 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
- 1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego - 270 g
- 3 pełne łyżki cukru drobnego - 60 g
- pół kostki masła - 100 g
- 2 żółtka średnich jajek
- 100 g dowolnego dżemu - np. morelowy
Bułeczki drożdżowe z dżemem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 22-25 minut.
Jajka, jogurt i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatku w postaci cukru pudru, którym oprószyłam po przestudzeniu upieczone drożdżówki z dżemem. Przed szykowaniem bułeczek zapraszam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania tych pyszności. Z podanej ilości składników otrzymasz 10 bułeczek drożdżowych z dżemem wielkościowo zbliżonych do sporych jagodzianek.
Drożdżówki z dżemem
Do dużej miski wsyp całe 500 gramów mąki pszennej. Wsyp też szczyptę soli oraz 3 pełne łyżki cukru, czyli 60 gramów cukru. Następnie dodaj też dwa żółtka jajek (białka możesz użyć do innego przepisu - np. rolada bezowa), drożdże (pokruszone świeże o wadze 35 gramów lub 10 gramów suszonych instant), 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub miękkiego masła oraz szklankę kremowego jogurtu naturalnego (270 gramów).
Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak około pięciu minut. Po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźniejsze. Będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić masę ręcznie, ale potrwa to trochę dłużej.
Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po godzinie powinno ładnie urosnąć. W razie potrzeby wydłuż czas wyrastania nawet o 30 minut.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na obsypany mąką blat. Jeśli ciasto jest lekko klejące, to podsyp je odrobiną mąki również od góry. Uformuj zgrabną kulę i podziel ją na 10 równych kawałków. Moje ciasto ważyło 960 gramów, więc na jedną bułeczkę przypadło 96 gramów. Każdy kawałek ciasta bardzo dokładnie uformuj w dłoniach na kształt idealnej kulki. Jeśli ciasto nie będzie gładkie, to w miejscach nierówności może popękać w trakcie pieczenia.
Każdą kulkę rozpłaszczaj lekko na kształt grubszego placka. Na środek wykładaj po łyżeczce (10 gramów) dowolnego, gęstego dżemu (u mnie morelowy). Zamykaj dżem w bułce zupełnie tak samo, jak pieroga, a następnie ponownie delikatnie formuj ciasto na kształt kulki.
Bułeczki przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi spore odstępy. Blaszkę z drożdżówkami przykryj delikatnie czystą ściereczką bawełnianą, by spokojne wyrastały lub tylko odstaw je na bok w nieprzewiewne miejsce. Bułeczki wyrastają około 20 minut, więc można w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik. Przypominam, że ustawiamy 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Porada: Zanim formę z bułeczkami drożdżowymi z dżemem umieścisz z nagrzanym piekarniku, możesz je posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka (super sprawdza się małe jajko przepiórcze + łyżka mleka). Nie jest to jednak konieczne i nie uwzględniłam tego w składnikach.
Blachę z wyrośniętymi bułkami umieść w nagrzanym piekarniku (175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół). Bułeczki piecz tak około 22-25 minut, aż zrobią się rumiane. Blaszkę z upieczonymi bułeczkami wyjmujemy od razu po upieczeniu. Bułeczki drożdżowe z dżemem polecam przełożyć na kratkę do przestudzenia.
Całkowicie przestudzone drożdżówki z dżemem polecam przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem (ciasto na bułeczki nie jest bardzo słodkie). Jeśli wolisz polukrować bułki, to zapraszam po przepis na domowy lukier cytrynowy.
Jeśli bułeczki drożdżowe z dżemem nie zostaną zjedzone w dnu pieczenia, to wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy. Nie trzeba ich trzymać w lodówce. Można je śmiało odłożyć do chlebaka lub do kuchennej szafki. Na następnym dzień również będą pyszne... chociaż najlepsze są w dniu pieczenia.
Jakie są Twoje ulubione drożdżówki na słodko?
Smacznego!