Drożdżówki z morelami
Drożdżówki z morelami oraz chrupiącą kruszonką i idealnie cytrynowym lukrem, to prawdziwa rozkosz. Zapraszam po mój ulubiony przepis na puszyste i mięciutkie bułeczki na drożdżach.
- można je upiec z innymi z owocami
- dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków
- rewelacyjne drożdżówki do szykowania przez cały rok
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia jednej partii: 25 minut
Liczba porcji: 12 dużych drożdżówek
Kaloryczność kcal: 455 w 1 dużej drożdżówce
Dieta: wegetariańska
Składniki na drożdżówki
- 4 niepełne szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 650 g
- 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
- 150 g cukru - Polski Cukier biały kryształ - około pół szklanki
- 4 żółtka sporych jajek - około 70 g
- 250 ml mleka - 1 szklanka
- 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
Składniki na nadzienie i kruszonkę
- 6 dojrzałych, świeżych moreli
- 80 g mąki pszennej uniwersalnej - pół szklanki
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
- 50 g cukru - Polski Cukier biały kryształ - około pół szklanki
Składniki na lukier
- 90 g cukru pudru - niecałe pół szklanki
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 2 łyżki
Drożdżówki z morelami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 25 minut.
Jajka, mleko oraz masło na ciasto wyjmij wcześniej z lodówki. Z białek polecam zrobić bezy, tort bezowy lub też piankę bezową do ciasta kruchego. Mleko można lekko podgrzać do temperatury nie wyższej niż 30 stopni. Masło na ciasto drożdżowe polecam roztopić w rondelku na małej mocy palnika lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia albo zostawić je na blacie na około dwie godziny, by naturalnie zmiękło.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Przeczytaj najpierw cały przepis, a dopiero potem zabierz się za szykowanie drożdżówek z morelami, by wiedzieć co kiedy szykować, oraz jakich składników możesz jeszcze użyć. To przepis bardzo uniwersalny. Jeśli wiec posiadasz inne owoce, to zapewne sprawdzą się one w tym przepisie.


Drożdżówki z morelami przepis
Przygotuj sobie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Do dużej miski wsyp całe 650 gramów mąki pszennej uniwersalnej oraz ewentualnie jeszcze szczyptę soli, której nie ma w składnikach.
Do szklanki wlej około 250 ml mleka lub też użyj naczynia z miarką. Polecam użyć mleko o temperaturze pokojowej lub też bardzo lekko je podgrzać, maksymalnie do 30 stopni. W osobnej miseczce umieść też 100 gramów miękkiego lub lekko podgrzanego masła (może być miękkie, półpłynne lub płynne). Ważne, by masło nie było gorące. W drugiej miseczce umieść cztery żółtka sporych jajek. Przygotuj sobie również około 150 gramów cukru kryształ - Polski Cukier oraz 40 gramów świeżych drożdży (w osobnej miseczce) lub 14 gramów drożdży suszonych instant.

Mając tak przygotowane składniki na ciasto możesz zrobić rozczyn. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w naczyniu o pojemności około 500 ml (rozczyn mocno wyrasta) umieść 40 gramów drożdży świeżych (lub 14 gramów drożdży instant, z których tak samo szykujesz rozczyn); dwie łyżki mąki zabrane z odmierzonych 650 gramów; łyżkę cukru zabraną z przygotowanej porcji; około 2-3 łyżki mleka - również odlanego z przygotowanych wcześniej 250 ml mleka.

Drożdże rozetrzyj z resztą składników (tak samo postępuj z drożdżami instant). Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Polecam użyć większego naczynia szklanego, ponieważ rozczyn bardzo mocno buzuje i super wyrasta. Rozczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz wszelkie ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku (w okresie zimowym). Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik, a potem go wyłączam. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana, a naczynie za blisko grzałek. Piekarnik warto też otworzyć.
Porada: Drożdże instant nie wymagają szykowania rozczynu. Jeśli jednak na takie właśnie drożdże się decydujesz, to mimo to polecam Ci zrobić z nich rozczyn (tak samo jak z drożdży świeżych). Takie ciasto szybciej wyrasta, a bułeczki będą jeszcze delikatniejsze. do tego drożdże lepiej łączą się ze składnikami, gdy rozpuścisz je w mleku.

Gdy rozczyn jest jest gotowy, można połączyć go z resztą składników na ciasto. Do dużej miski z mąką dodaj buzujący rozczyn oraz resztę składników na ciasto drożdżowe pod bułeczki. Będzie to pozostałe mleko; cztery żółtka jajek; 100 gramów miękkiego lub roztopionego masła oraz reszta cukru kryształ - Polski Cukier. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie.
Porada: Ciasto nie wychodzi bardzo słodkie, wiec możesz w tym momencie wsypać dodatkową saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów).

Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak może być lekko lepkie. Będzie się nadal odrobinę przyklejało do ścianek miski. Nie przejmuj się tym jednak. Ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub spożywczą folią przezroczystą. Odstaw do wyrastania na minimum jedną godzinę. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Jeśli Twoje ciasto nie wyrosło tak ładnie, to wydłuż jeszcze czas oczekiwania.
Ciasto przed wyrastaniem:

Ciasto po wyrastaniu:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na obsypany mąką blat. Jeśli ciasto jest lekko klejące, to podsyp je odrobiną mąki również od góry. Uformuj zgrabną kulę i podziel ją na 12 równych kawałków. Moje ciasto ważyło około 1270 gramów, więc na jedną bułeczkę przypadło około 105-106 gramów. Każdy kawałek ciasta bardzo dokładnie uformuj w dłoniach na kształt idealnej kulki. Jeśli ciasto nie będzie gładkie, to w miejscach nierówności może popękać w trakcie pieczenia.

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Piekarnik nagrzewaj z kratką lub z dużą, cieńszą blachą z wyposażenia piekarnika. Kratkę lub blachę umieść na półce, która znajduje odrobinę się niżej niż środkowa. Na takiej nagrzanej kratce/szufladzie położysz blaszkę/płytką formę z drożdżówkami.
Ponieważ drożdżówki z morelami będę piec w dwóch turach, to najpierw szykuję sześć bułeczek, a pozostałych sześć kulek odkładam na bok (najlepiej w nieco chłodniejsze miejsce) i przykrywam ściereczką. Z nich zacznę formować drożdżówki dopiero wtedy, gdy te pierwsze zaczną się piec.
W każdej bułeczce trzeba zrobić szerokie wgłębienie (gniazdko). Możesz to zrobić palcem, zaokrąglonym końcem drewnianej łyżki lub też denkiem małej szklanki. Aby dno szklanki nie przyklejało się do ciasta, polecam kulę posypać od góry odrobiną mąki. Na zdjęciu poniżej pokazuję jak to robić. Ciasto już w trakcie tworzenia gniazdka na morelę rośnie i zaczyna się kurczyć, dlatego też raz jeszcze poszerzałam otwór (czego na zdjęciach już nie widać).

Sześć przygotowanych drożdżówek z dołkiem przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi spore odstępy. W poszerzonych otworach umieść po połówce moreli - skórką do ciasta. Lekko wciśnij morelę w ciasto. Wszystkie bułeczki obsyp też połową kruszonki. Aby ją zrobić składniki na kruszonkę dokładnie ze wymieszaj (80 gramów mąki i po 50 gramów zimnego masła i cukru) i rozetrzyj w dłoniach. Blaszkę z drożdżówkami przykryj czystą ściereczką bawełnianą, by spokojne wyrastały lub tylko odstaw je na bok, w nieprzewiewne miejsce. Bułeczki już po 10 minutach można umieścić nagrzanym piekarniku. Bułeczki piecz około 22-25 minut (w tym czasie szykuj już kolejnych sześć drożdżówek). Powinny jeszcze urosnąć i ładnie się zarumienić. Możesz od razu wyjąć blaszkę z upieczonymi drożdżówkami, a następnie umieścić w piekarniku drugą turę.
Porady: Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego kryształ, cukru drobnego lub cukru pudru - ta sama waga. Kruszonka z cukrem o klasycznej rafinadzie będzie bardziej chrupiąca, zaś ta z cukrem pudrem wyjdzie delikatniejsza. Zanim umieścisz owoce w bułeczkach, brzegi bułeczek możesz posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Kruszonka lepiej się trzyma, a bułeczki ładniej się rumienią. Bułeczki drożdżowe z morelami można upiec z innymi owocami. Sprawdzą się tu brzoskwinie, śliwki, kawałki jabłek, truskawki, borówki, maliny i jagody leśne.


Przestudzone lub jeszcze lekko ciepłe drożdżówki z morelami warto dodatkowo polukrować. Szykuję wówczas gęsty lukier cytrynowy. 90 gramów cukru pudru oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny umieść w miseczce. Całość rozcieraj spodem łyżki, aż powstanie Ci jednolity i gęsty lukier.
Porada: Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub sokiem z pomarańczy lub mandarynek. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki, wystarczy dodać nieco cukru pudru. Gdyby wyszedł za gęsty, to wlej odrobinę wody lub soku.



Przestudzone drożdżówki z morelami wystarczy zawinąć luźno w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy. Nie trzeba ich trzymać w lodówce. Można je śmiało odłożyć do chlebaka lub do kuchennej szafki. Na następnym dzień również będą pyszne, chociaż najlepsze są w dniu pieczenia. Prawidłowo przechowywane świeżość zachowają przez przynajmniej trzy dni. Jeśli nie pokryjesz ich lukrem, to możesz przechować bułeczki w lodówce przez kilka dni, a przed podaniem np. umieścić na chwilę w mikrofali i podać na ciepło. Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.