Mini baby drożdżowe z rodzynkami
Mini baby drożdżowe z dodatkiem rodzynek. Chociaż tak naprawę tylko od Ciebie zależy, czy z tego przepisu powstanie jedna wielka baba, bułeczki, czy też mini babeczki drożdżowe :-)
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 14 gramów suchych drożdży (dwa opakowania)
- 170 gramów drobnego cukru
- 3 żółtka
- 120 gramów margaryny lub masła
- 250 ml ciepłego mleka (jedna szklanka)
- 50 gramów rodzynek
Dodatkowo
- 6 kokilek lub foremek o średnicy 10-12 cm
- papier do pieczenia
- ewentualnie cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij wcześniej masło, by zmiękło. Oddziel żółtka od białek. Białka odłuż np. do zrobienia bez :-) Lekko podgrzej mleko. Możesz do niego dodać rodzynki.
W głębokiej misce umieść wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż do ich połączenia. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką i zapomnij o nim przynajmniej na godzinę.
Ciasto na pewno podwoi, a nawet potroi swoją objętość.. to tylko kwestia czasu :-)
Foremki wysmaruj masłem a potem wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośniętego ciasta nie wyrabiaj, tylko urywaj po kawałku i "wrzucaj" do foremek prawie po brzegi.
Umieść foremki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na około 30-35 minut. Piecz bez termoobiegu do zarumienienia babek.
Baby jeszcze urosną w piekarniku. Zazwyczaj powstaje z nich "grzybek" :-)Po ostudzeniu możesz lekko oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego :-)