Mini baby drożdżowe z rodzynkami

Mini baby drożdżowe z rodzynkami

Mini baby drożdżowe z dodatkiem rodzynek. Chociaż tak naprawę tylko od Ciebie zależy, czy z tego przepisu powstanie jedna wielka baba, bułeczki, czy też mini babeczki drożdżowe :-)

Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 14 gramów suchych drożdży (dwa opakowania)
  • 170 gramów drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 120 gramów margaryny lub masła
  • 250 ml ciepłego mleka (jedna szklanka)
  • 50 gramów rodzynek

Dodatkowo

  • 6 kokilek lub foremek o średnicy 10-12 cm
  • papier do pieczenia
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij wcześniej masło, by zmiękło. Oddziel żółtka od białek. Białka odłuż np. do zrobienia bez :-) Lekko podgrzej mleko. Możesz do niego dodać rodzynki.

W głębokiej misce umieść wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż do ich połączenia. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką i zapomnij o nim przynajmniej na godzinę.

Ciasto na pewno podwoi, a nawet potroi swoją objętość.. to tylko kwestia czasu :-)

Foremki wysmaruj masłem a potem wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośniętego ciasta nie wyrabiaj, tylko urywaj po kawałku i "wrzucaj" do foremek prawie po brzegi.

Umieść foremki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na około 30-35 minut. Piecz bez termoobiegu do zarumienienia babek.

Baby jeszcze urosną w piekarniku. Zazwyczaj powstaje z nich "grzybek" :-)Po ostudzeniu możesz lekko oprószyć je cukrem pudrem.

Mini baby drożdżowe z rodzynkami, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (8 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷