Babeczki wielkanocne
Piękne i puszyste babeczki wielkanocne, to świetny wybór na jeden ze słodkich, świątecznych wypieków. Drożdżowe babeczki polane apetycznym lukrem to najlepszy pomysł na mini babeczki wielkanocne do koszyczka.
- proste ciasto drożdżowe
- dokładny opis wykonania i dużo porad
- najlepsze babeczki drożdżowe w wersji mini
Czas przygotowania: 30 minut
Czas łącznego wyrastania ciasta: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6 sporych babeczek
Kaloryczność kcal: 480 w 1 babeczce
Dieta: wegetariańska
Składniki na drożdżowe babeczki
- 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
- 3 żółtka średnich jajek- około 55 g
- około 1/3 szklanki cukru - 70 g
- niecałe 3/4 szklanki ciepłego mleka - 180 ml
- 1 opakowanie suchych drożdży - 7 g
- 1/4 kostki masła - 50 g
- 1 łyżka pasty waniliowej Dr. Oetker [zobacz]
- szczypta soli
Składniki na waniliowo cytrynowy lukier
- 5 czubatych łyżek cukru pudru - 120 g
- 5 łyżek soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka pasty waniliowej Dr. Oetker [zobacz]
- ewentualnie odrobina żółtego barwnika spożywczego
Babeczki wielkanocne
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii uwzględniłam również lukier, którym pokryłam babeczki.
Do upieczenia mini babeczek drożdżowych użyłam formy z wgłębieniami na babeczki. Forma zawiera 6 wgłębień z kominem. Każde wgłębienie na babeczkę o pojemności 200 ml.
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 25 minut.

Babeczki wielkanocne przepis
Do miski przesiej 2,5 szklanki mąki pszennej typ. 450 - 550. Potrzebujesz równo 400 gramów mąki. Dodaj szczyptę soli, około 70 gramów drobnego cukru oraz jedną saszetkę suszonych drożdży o wadze 7 gramów.

Do miski z suchymi składnikami dodaj również: trzy żółtka średniej wielkości jajek; 50 gramów miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła; niecałe 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka oraz łyżkę pasty waniliowej. Jest to Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetker.
Porada: Jeśli chcesz użyć drożdży świeżych, to potrzebujesz 25 gramów takich drożdży. Wówczas przygotuj z nich rozczyn. Aby zrobić rozczyn, oprócz drożdży potrzebujesz też uszczknąć część składników na ciasto. Zatem składniki na rozczyn to: 100 ml mleka - 2/5 szklanki (mleko może być lekko ciepłe, ale nie może być gorące), dwie łyżki mąki pszennej, 25 gramów świeżych drożdży (1/4 kostki o wadze 100 gramów) oraz łyżka cukru. Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w osobnej misce. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Powstanie Ci wysoka pianka. Cały rozczyn dodajesz do większej miski z resztą składników na cisto pod babeczki drożdżowe.

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być idealnie gładkie, jednak nadal dość lepkie i luźniejsze niż ciasto np. pod rogaliki.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 minut. Ciasto powinno się napuszyć i bardzo urosnąć.

Przygotuj sobie sześć foremek na babeczki (foremki o pojemności minimum 200 ml każda). U mnie była to blaszka z wgłębieniami na babeczki z małymi kominami. Wgłębienia foremek wysmaruj od środka roztopionym masłem lub olejem.
Lekko natłuść dłonie kawałkiem masła lub odrobiną oleju i wyjmij ciasto z miski. Dzięki natłuszczonym dłoniom luźne ciasto nie będzie się do nich kleić. Ciasto połącz w jedną masę. Odrywaj kawałki ciasta i przenoś je do foremek. Wgłębienia wypełniaj maksymalnie do 3/5 wysokości. W ciągu paru minut ciasto zacznie znowu wyrastać i może nawet potroić objętość.

Na zdjęciu poniżej babeczki po 30 minutach wyrastania.

Po około 30 minutach drugiego wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik. Foremki z babeczkami drożdżowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Babeczki wielkanocne piecz około 25 minut. Podczas pieczenia babeczki jeszcze urosną i pięknie się zarumienią.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po pięciu minutach otwórz je do końca i po chwili wyjmij foremki z babeczkami drożdżowymi. Babeczki możesz wyjmować z foremek od razu po upieczeniu. Przenieś je na kratkę do studzenia wypieków.

Po upieczeniu moje babeczki osiągnęły wymiary około 10 x 7 cm i ważyły około 130 gramów każda. Babeczki wielkanocne można polać lukrem, ale dopiero po ich całkowitym przestudzeniu. Aby zrobić lukier waniliowo cytrynowy, w małej miseczce umieść pięć bardzo czubatych łyżek cukru pudru (120 gramów). Dodaj pięć łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki (w ostateczności może to być też woda) oraz jedną łyżkę pasty waniliowej.

Bardzo dokładnie rozetrzyj całość przy pomocy łyżki. Jeśli chcesz, by Twój lukier miał lekko cytrynowy kolor, to polecam dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Barwnik można zamienić na szczyptę kurkumy lub też odrobinę esencji zrobionej z szafranu moczonego w spirytusie.
Porada: Możesz też wykorzystać dwa biała jajek, które zostały Ci z pieczenia babeczek wielkanocnych i zrobić z nich lukier królewski. Taki lukier jest idealnie biały i nieprzezroczysty. Do niego również możesz dodać pastę waniliową.

Gotowym lukrem udekoruj przestudzone babeczki wielkanocne. Lukier zastygnie na babeczkach drożdżowych w ciągu kilkunastu minut. Jeśli Twoje babeczki wielkanocne posiadają komin, to wgłębienie na środku babeczek możesz wypełnić gałązkami bazi lub bukszpanu. Do środka możesz też wsypać kolorowe ozdoby cukrowe w klimacie Wielkanocy lub też mini jajeczka z czekolady.


Zarówno do samego ciasta, jak i do lukru dodałam również odrobinę pasty waniliowej marki Dr. Oetker. To jeden z produktów należących do serii Ze świata natury dr. Oetker. Tylko wśród produktów zawierających wanilię znajdziesz np. naturalny ekstrakt z wanilii, czy nawet całe laski wanilii. Zachęcam do zapoznania się z pełną ofertą produktów. Po linkiem wanilia Ze świata natury dowiesz się także wielu ciekawostek dotyczących samej wanilii.
Sprawdź też mój przepis na sernik wielkanocny oraz ciasto cytrynowe.
Smacznego!
Przepis zawiera lokowanie produktu.