Budyń jaglany z truskawkami
Budyń jaglany z truskawkami to wyjątkowo kremowy, gęsty, pyszny i nietypowy budyń, który powstaje z kaszy jaglanej. Zapraszam po ten niezwykły, a przy tym super prosty przepis.
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: około 840 g budyniu
Kaloryczność kcal: 90 w 100 g budyniu
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 130 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) - około pół szklanki
- 380 ml mleka lub napoju roślinnego - około 1,5 szklanki
- 300 g truskawek, malin lub jagód
- 3 łyżki cukru lub miodu (u mnie erytrol) - około 30 g
Budyń jaglany z truskawkami
Aby kasza jaglana nie miała smaku goryczki można sparzyć ją wrzątkiem na sitku lub też na początku przesypać ją na suchą patelnię i podprażyć (przez kilka minut na niskiej mocy), a dopiero potem przepłukać. Ustaw zatem średnią moc palnika i praż kaszę przez kilka minut. Uprażoną (lub nie) kaszę przełóż na drobne sitko lub umieść w małym garnku i przepłucz zimną wodą z kranu (płuczesz nawet kilka razy, aż woda przestanie robić się mętna i będzie przezroczysta). Na koniec kaszę przepłucz w bardzo ciepłej wodzie z kranu lub gorącej wodzie (może być wrzątek). Wodę odlej.
Kaszę umieść w niedużym garnku. Wlej około 1,5 szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego (u mnie sojowy waniliowy).
Ustaw na początek wyższą moc palnika. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz moc palnika do takiej, by kasza tylko lekko mrugała. Co parę minut mieszaj kaszę. Ugotuje się po około 12-15 minutach. Jeśli masz garnek z powłoką np. mineralną, to możesz też nie mieszać kaszy i przykryć garnuszek przykrywką. Kasza pod budyń może się śmiało rozgotować.
Gęstą jaglankę przełóż do wyższego naczynia (używasz wówczas blendera ręcznego typu żyrafa) lub do kielicha blendera próżniowego. Dodaj cukier, słodzik lub miód oraz 200 gramów truskawek (100 g odłóż do dekoracji). Całość miksuj tak długo, aż powstanie gładki i aksamitny budyń.
Osobno zmiksuj na gładko, ugnieć widelcem lub pokrój resztę truskawek i wyłóż je na porcje budyniu. Całość można udekorować listkami mięty oraz posypać cukrem lub polać odrobiną miodu albo ulubionego syropu.
Porada: Budyń wyjdzie dość gęsty. Jeśli więc wolisz luźniejszą konsystencję, to dodaj więcej mleka i owoców i miksuj dalej.
Smacznego.