Domowy budyń z nasionami Chia
Bardzo prosty i pyszny domowy budyń. Z dodatkiem nasiona Chia i świeżymi owocami sezonowymi jest rewelacyjnym śniadaniem, czy kolacją. Poza sezonem domowe przetwory też dadzą radę :-)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżki nasion Chia
- 4 żółtka jajek
- 3 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie - 2 krople aromatu waniliowego
- garść owoców: jagody, truskawki
Odlej pół szklanki mleka. Możesz je lekko podgrzać. Dodaj 3 łyżki nasion Chia i odstaw na blat, na 30 minut do napęcznienia.
1,5 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka umieść razem w rondelku. Ustaw małą moc palnika. Mieszaj całość przez kilka minut do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Warto użyć rózgi kuchennej. Na koniec dodaj pozostałe mleko z Chia. Mieszaj energicznie jeszcze do 1 minuty i wyłącz.
Najlepiej smakuje na ciepło z owocami jagód kamczackich i truskawkami :-)
A co zrobić z białek jajek? Oczywiście najpyszniejsze pod słońcem domowe lody Big Milk!

Smacznego :-)