Domowy budyń z nasionami Chia

Domowy budyń z nasionami Chia

Bardzo prosty i pyszny domowy budyń. Z dodatkiem nasiona Chia i świeżymi owocami sezonowymi jest rewelacyjnym śniadaniem, czy kolacją. Poza sezonem domowe przetwory też dadzą radę :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżki nasion Chia
  • 4 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - 2 krople aromatu waniliowego
  • garść owoców: jagody, truskawki

Odlej pół szklanki mleka. Możesz je lekko podgrzać. Dodaj 3 łyżki nasion Chia i odstaw na blat, na 30 minut do napęcznienia.

1,5 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka umieść razem w rondelku. Ustaw małą moc palnika. Mieszaj całość przez kilka minut do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Warto użyć rózgi kuchennej. Na koniec dodaj pozostałe mleko z Chia. Mieszaj energicznie jeszcze do 1 minuty i wyłącz.

Najlepiej smakuje na ciepło z owocami jagód kamczackich i truskawkami :-)

A co zrobić z białek jajek? Oczywiście najpyszniejsze pod słońcem domowe lody Big Milk!

Domowy budyń z nasionami Chia, 1


Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (76 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷