Kakaowy pudding z Chia

Kakaowy pudding z Chia

Taki deser to prawdziwa poezja smaków.. jest prosty i bardzo, bardzo smaczny.

Zwykłe mleko zastąpiłam tym razem napojem/mlekiem sojowym. Zamiast cukru użyłam miodu. Najważniejsze są jednak - surowe kakao i nasiona szałwii hiszpańskiej, bardziej znane pod nazwą Chia... samo zdrowie.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 8 płaskich łyżek nasion chia
  • 1 l mleka sojowego, niesłodzonego
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3 pełne łyżki kakao
  • kilka sztuk świeżych lub mrożonych truskawek

Do garnuszka wlej mleko sojowe, dodaj kakao, miód oraz nasiona chia.
Garnek umieść w większym garnku wypełnionym częściową wrzątkiem. Mieszaj pudding chwilę tylko do rozpuszczenia miodu. Mleko powinno być tylko lekko ciepłe.

Chia potrzebują czasu, by napęcznieć i zażelować mleko.
Rzadki jeszcze pudding wstaw do lodówki. Po dwóch godzinach zamieszaj, zaś po 3-4 h będzie już gęsty i gotowy do rozłożenia na porcje i przybrania truskawkami.

Kakaowy pudding z Chia, 1

Kakaowy pudding z Chia, 2

Lubisz takie desery?

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (27 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷