Kakaowy pudding z Chia
Taki deser to prawdziwa poezja smaków.. jest prosty i bardzo, bardzo smaczny.
Zwykłe mleko zastąpiłam tym razem napojem/mlekiem sojowym. Zamiast cukru użyłam miodu. Najważniejsze są jednak - surowe kakao i nasiona szałwii hiszpańskiej, bardziej znane pod nazwą Chia... samo zdrowie.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 8 płaskich łyżek nasion chia
- 1 l mleka sojowego, niesłodzonego
- 3 pełne łyżki miodu
- 3 pełne łyżki kakao
- kilka sztuk świeżych lub mrożonych truskawek
Do garnuszka wlej mleko sojowe, dodaj kakao, miód oraz nasiona chia.
Garnek umieść w większym garnku wypełnionym częściową wrzątkiem. Mieszaj pudding chwilę tylko do rozpuszczenia miodu. Mleko powinno być tylko lekko ciepłe.
Chia potrzebują czasu, by napęcznieć i zażelować mleko.
Rzadki jeszcze pudding wstaw do lodówki. Po dwóch godzinach zamieszaj, zaś po 3-4 h będzie już gęsty i gotowy do rozłożenia na porcje i przybrania truskawkami.
Lubisz takie desery?
Smacznego :-)