Domowy budyń z papai

Domowy budyń z papai

Orzeźwiający smak papai w postaci budyniu?
Warto spróbować :-)

Ilość porcji: 6

Składniki:
• 400 ml mleka
• 150 g miąższu z papai*
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżka masła

*Jeśli nie masz papai możesz użyć pulpy z mango.

Do garnka wlej 300 ml mleka oraz dodaj łyżkę masła. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.

Żółtka połącz w misce z cukrem i miąższem wykrojonym ze świeżej papai (usuń pestki oraz skórę). Zblenduj na gładką masę. Dodaj do mleka.

Do pozostawionego mleka - 100 ml - dodaj mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszając wlej mleko do garnka. Zwiększ ogień na średni i mieszaj chwilę do momentu zgęstnienia budyniu.

Podawaj w miseczkach uprzednio wypłukanych w ziemnej wodzie.

domowy-budyn-z-papai-1


Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl