Domowy budyń z papai
Orzeźwiający smak papai w postaci budyniu? Warto spróbować :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 400 ml mleka
- 150 g miąższu z papai*
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
*Jeśli nie masz papai możesz użyć pulpy z mango.
Do garnka wlej 300 ml mleka oraz dodaj łyżkę masła. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.
Żółtka połącz w misce z cukrem i miąższem wykrojonym ze świeżej papai (usuń pestki oraz skórę). Zblenduj na gładką masę. Dodaj do mleka.
Do pozostawionego mleka - 100 ml - dodaj mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszając wlej mleko do garnka. Zwiększ ogień na średni i mieszaj chwilę do momentu zgęstnienia budyniu.
Podawaj w miseczkach uprzednio wypłukanych w ziemnej wodzie.
Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5
(23 głosów)
Oceń!