Domowy budyń z papai

Domowy budyń z papai

Orzeźwiający smak papai w postaci budyniu? Warto spróbować :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 400 ml mleka
  • 150 g miąższu z papai*
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła

*Jeśli nie masz papai możesz użyć pulpy z mango.

Do garnka wlej 300 ml mleka oraz dodaj łyżkę masła. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.

Żółtka połącz w misce z cukrem i miąższem wykrojonym ze świeżej papai (usuń pestki oraz skórę). Zblenduj na gładką masę. Dodaj do mleka.

Do pozostawionego mleka - 100 ml - dodaj mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszając wlej mleko do garnka. Zwiększ ogień na średni i mieszaj chwilę do momentu zgęstnienia budyniu.

Podawaj w miseczkach uprzednio wypłukanych w ziemnej wodzie.

 

Domowy budyń z papai, 1


Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷